KLIPÖZÖN 2015/#4.

KLIPÖZÖN. A NuSkull Magazin külön bejáratú videórovata, ami hétről hétre szedi össze az érdeklődők számára az oldal lefedettsége alá tartozó előadók legfrissebb klipmegjelenéseit. Legyen az hazai vagy külföldi, hardcore vagy post-rock, nálunk minden héten megtalálod az azt megelőző hetet összefoglaló mozgókép-összegzésünket. Ezzel kívánjuk olvasóink számára lehetővé tenni azt, hogy tartani tudják azt a feszített tempót, amit a zenevilág diktál számukra. Íme az e heti szereplőink: Sick of It All, Therapy?, Silverstein, In Hearts Wake, Young Guns, Dependence, Tyler Carter, Memphis May Fire, the Ongoing Concept, Thus I End, Liferuiner, Depresszió, Elitist, Shields, Up River, Alcoa, Set the Score, Desolated, Dreamshade, Kingdom of Giants, FACT, Mutiny on the Bounty, Brightwell.

SICK OF IT ALL – GET BRONX

Koncertvideó egy HC zenekartól, semmi meglepő nincs benne, százszor láthattuk már, de őszintén szólva mégis mi a francot csináljanak, talán valami művészkedős fiú-lány történetes klipet? Ennek mondhatni ez a rendje, a Sick of it all amúgy is leszállította már minden idők egyik legjobb HC videóját a Step Down képében, meg ember legyen a talpán aki beszól nekik ezért. Én mégis megteszem, a Road Less Traveled sokkal hangulatosabb videó volt, az sem operált világmegváltó ötletekkel, de legalább igyekeztek kicsit szórakoztatóvá tenni azt. (Tósaki Andor)

THERAPY? – STILL HURTS

A Therapy? régi harcos már, megannyi albummal és zenei kísérletezéssel a hátuk mögött most úgy döntöttek, hamarosan megjelenő új albumukkal visszakanyarodnak a klasszikus Troublegum lemezük világához. Ez annyit kéne hogy tegyen a gyakorlatban, hogy kapunk majd egy albumnyi remekül összerakott fogós dalt, de hogy ebből mi fog kisülni, az hamarosan kiderül.  Az új klipes számukból nem vonhatunk le egyértelmű következtetéseket, noha már a kezdés egy az egyben a Knives hangulatát hozza. Nyilván nem szeretnék lemásolni az átütést hozó albumukat (arra azért eléggé rányomta a  bélyegét Fyfe Ewing jellegzetes pergővezérelt dobolása is), valószínűleg nem is tudnák már, ami nem is baj, ezen az új számon is inkább az érződik, hogy az utóbbi évek morcos hangulatát szeretnék klasszikus dalvázakba önteni. A klipben látottakat is többféleképp lehet értelmezni, a belső civakodástól kezdve, a fiatal lélek-öreg test ellentétig mindenki döntse el maga. A végén amúgy mi a francért nem lehetett belevágni a táblába azt a rohadt széket, nem fért már bele a költségvetésbe? (Tósaki Andor)

SILVERSTEIN – MILESTONE

A kanadai emocore banda, a  Silverstein új dallal és videóval rukkolt elő a napokban. A klipben a bandáról készült felvételek láthatók, valamint egy kis utazgatás, ha már Milestone. Emellett a szöveg is a képernyőre kerül, ha nem értenénk. Semmi extra videó, jó szám. (Galló Tímea)

IN HEARTS WAKE – BREAKAWAY

Az ausztrál dallamos metalcore képviselői, az In Hearts Wake folyamatban lévő lemezükről most egy videoklippel álltak elő, amelyet a Breakaway nevezetű számukhoz gyártottak. A videóban egy sámán fószer talál egy remek kristályos botot az erdőben, majd ennek segítségével kalandozik, a dal szövegét énekli időnként,  miközben a banda egy baromi magas hegyen játszik. Szép természeti képek követik egymást, amint ezt a zenekartól már megszokhattuk. Sámán úr a klip végén sikeresen lefénykardozza az eget fasza kis botjával. (Galló Tímea)

YOUNG GUNS – SPEAKING IN TONGUES

Csajok pózolnak fehérneműben meg szőrmében, közben a srácok rácsok mögül énekelnek, de csak akkor, ha odatéved a kamera. Ez most lehetne egy Victora’s Secret különkiadás is, de sajnos nem az, ez a Young Guns új videója. Kedves rendező, miért? (Budai Benjámin)

DEPENDENCE – NEVER IN THE CARDS

A findlay-i inVouge csak úgy ontja magából az olyan bandákat, mint a Dependence, ráadásul amellett, hogy nemrég igazolták őket, idén fog érkezni a kaliforniai fiúk debüt lemeze is Holding On When Moving On címmel májusban. Az első single-ről sokmindent nem lehet elmondani, kellemes imidzsvideó némi bekötött szemes körítéssel, ami szerencsére nem a „szürke ötven árnyalata stílusban” került a kamera által rögzítésre. (Budai Benjámin)

TYLER CARTER – FIND ME

A jelenleg curtis-i korban járó ex-Woe, Is Me, jelenleg Issues énekes Tyler Carter nagyon akar igényes popzenét csinálni, a Rise Records pedig mivel látja a torkában a dollárkötegeket, így a srác ambíciója mögé be is álltak, itt fog megjelenni a nagyon R&B-t megcélzó debüt EP, a Leave Your Love. Erről lehet meghallgatni a Find Me című dalt és csekkolni a hozzá készült videót, ami meglepően igényes lett.  Egész jó vágás, és fényképezés jellemzi. (Budai Benjámin)

MEMPHIS MAY FIRE – THE ROSE

Egy metalcore zenekar kifigurázza a hajmetál bandákat, ezzel az a baj, hogy utoljára a Backstreet Boys csinálta meg ezt viccesen, nagyon unalmas témaválasztás, a kazettás képminőségre torzított snittek viszont nagyon királyak és ötletesek. (Budai Benjámin)

THE ONGOING CONCEPT – LIKE AUTUMN

Az idaho-i The Ongoing Concept csapata már az ötödik klipjüket forgatta le a 2013-ban megjelent lemezükhöz, a Saloon-hoz. A videóban turnézás közben és egy koncertjük alatt készült felvételek váltják egymást igényes módon – jók a vágások és a képi világ is, a zenéjük meg még mindig elég tökös. Nem lehet elmenni szó nélkül a koncertteljesítményük mellett – valósággal megőrülnek, szétbontják a színpadot, közönségbe ugrálnak stb. – csak úgy árad belőlük az energia! Összességében korrekt klipet készítettek a srácok, egyszer mindenképpen érdemes megnézni! (Komor Attila)

THUS I END – CYCLES

A bécsi ötösfogat első klipje eléggé filmesre sikerült. Aprólékos, részletes képekben láthatjuk a zenekart és egy monodrámát, melyben a karakter saját magával és/vagy magáért küzd. A lüktető néha remegő kameramozgás teljesen jól ábrázolja a szereplőnk lelkének rezignáltságát. Zeneileg pedig az erős női vokál szépen vezeti a dallamot, a lágy és tiszta férfihang pedig már csak díszíti ezt. Látványban és hangzásban is jó videó ez… talán csak az infúzió csöpög túl gyorsan, de az meg kit érdekel?  (Berta Betti)

LIFERUINER – I AM

Nagyon vártuk már az új Liferuiner dalt és klipet. Megkaptuk. De ennyi, semmi extra. A zene még mindig a megszokott, színvonalas, szerethető. A videó pedig… a bandát láthatjuk zenélni (mondjuk, nekem tetszenek az árnyképes betétek) aminek még mindig örülünk, meg persze Jonny kedves arcának is, de torkának még ennél is jobban. Talán nem is érdemes fanyalogni, hallgassuk a dalt és várjuk továbbra is a N O M A D S lemezt.(Berta Betti)

DEPRESSZIÓ – ÚGY SZERETNÉK

Hét eleji cikkünkben megállapítottuk, hogy a Subscribe hazánk egyik legsikeresebb modern metal zenekara. A Depresszió pedig azon kevesek közé tartozik, akik még náluk is nagyobb tömegeket képesek megmozgatni. Ennek ékes bizonyítéka ez a koncertvideó is. (Völgyesi Ádám)

SEAWAY – ALBERTA

A pop-punk fellegvár Pure Noise Records egyik egyre népszerűbb bandája a Seaway, akik a brit turnéjuk alatt filmeztek az Albertára egy videót, szóval a tipikus koncert és turnék alatti „körbenézős” elemek vannak a klipben. (Budai Benjámin)

ELITIST – NUMBERED

A progresszív metalcore-ban (jézusom, de elcsépelt fogalom lett ez is) tevékenykedő Elitist idén új albummal fog jelentkezni, amiről itt is van az első szerzemény, a Numbered.  A zene nem rossz, de nem is mondanám kiemelkedőnek, a dallamos ének hatására enyhe műanyag ízt érezhetünk a szánkban. A videó nagyszerűen párosul a zenéhez, semmi világmegváltást ne várjunk – egy egyszerű image klippet láthatunk, ami tökéletesen belefér a korrekt iparosmunka skatulyába. (Komor Attila)

SHIELDS – JORDAN

Az a baj, hogy a banda nagyon szeretett volna fura érzéseket gerjeszteni a nézőben, ami majd valamilyen reakcióhoz vezet… hát, ez nem jött össze.  (Berta Betti)

UP RIVER – UNDERTOW

A brightoni fiúk forgattak egy egyszerű mégis nagyszerű klipet a tavalyi Undertow lemezük címadó dalához, a márciusi Európa turnéjuk előtt. Sajnos hazánkba nem látogatnak el, így ha valaki kedvet kapna, akkor legközelebb Bécsben láthatja/hallhatja a zenekart. Többségünknek meg marad ez a videó. (Berta Betti)

ALCOA – ALL DOLLED UP

A Defeater már az Epitaph Records-nál van, de az énekes dalszerző Derek szólócucca, az Alcoa, amely kinőtte a „kiállok a színpadra egy akusztikus gitárral” projektet még mindig a B9-nál van, és köszöni annyira jól van, hogy már jött is a második nagylemez, a Parlour Tricks. A srácok mondhatni házhoz mennek a klipben, kár, hogy nem egy I Don’t Mind-szerű vonalra feküdt rá ez a projekt. (Budai Benjámin)

SET THE SCORE – DECAY

Dühös poppunkok játszanak egy jól telegrafitizett helyen, ezen kívül semmi más nem történik. The Story So Far fanoknak ajánlott a fiúk munkássága. (Budai Benjámin)

LIFE FOR A LIFE – CUFFS

Jajj de szép ez! Keverednek itt a hardcore elemek a hip hoppal, punkkal, mint ahogy az etnikumok és a személyiségek, típusok is – úgy a zenekaron belül, mint a hallgatóközönségben. A koncertfelvétel és a közeg is bámulatos (tudjuk: minél kisebb a hely, annál jobb)! (Berta Betti)

DESOLATED – THE END

A Desolated új videója kombinálja a színes, „a banda játszik” steril környezetet, a szürke felvételű súlyos „élő harcmező” képeivel. Egy megtekintés tuti nem lesz elég.  (Berta Betti)

DREAMSHADE – DREAMERS DON’T SLEEP

A svájci Dreamshade egy igencsak kellemes metalcore lemezt tett le az asztalra 2013-ban, ezért hát kifejezetten várom, hogy a következő albumukkal merre fognak továbbhaladni – az új klipjük, a Dreamers don’t sleep kívánja szemléltetni ezt. A videó nem ugorja meg az előző lemezes Photographs által kijelölt színvonalat, de ettől függetlenül nincs ok a panaszra, ez is egy jól összerakott alkotás lett.   (Komor Attila)

KINGDOM OF GIANTS – LION’S MOUTH

A hamarosan nálunk koncertező Kingdom of Giants az új videójában nagyon meg akarja mutatni, hogy nem szeretik a vallást meg az egyházat. Sok random és érthetetlen jelenet, valaki kérjük fejtse meg, hogy a srácoknak mi is az igazán fontos üzenete ezzel a videóval. (Budai Benjámin)

FACT – THE WAY DOWN

Igazán jó kis fekete-fehér videót hozott össze a japán FACT zenekar. Ez a banda az, akiket valószínűleg soha nem fognak tudni beskatulyázni vagy felcímkézni egy műfajba sem. A felvételen itt is csak a bandát láthatjuk (már amennyire) zenélni, de egy pillanatra sem lesz unalmas a dolog, éppen olyan élmény nézni őket, mint hallgatni. A banda hatodik, a napokban megjelent albumának a címe KTHEAT, hallgassátok! (Berta Betti)

MUTINY ON THE BOUNTY – MKL JKSN

A math rock nagyágyúi, a luxemburgi MOTB legénysége ezúttal sem a nyílt vízre, a főáramba evezte, kormányozta a hajóját. Az idén májusban megjelenő Digital Tropics albumukról kedvcsinálónak kiválasztották a Mkl Jksn névre hallgató tételt és egy zseniális videóval párosították. Nem is találom a megfelelő szavakat, de az biztos, ha ilyen egy „Lázadás a Bountyn” akkor még Bligh kapitán bőrébe is szívesen bújnék és ropnám így életem végéig!  (Berta Betti)

BRIGHTWELL – SCRIPTS

Az ex-Attack Attack! énekes Nick Barham és az ex-For The Fallen Dreams dobos Arvin Sarathy új bandája a Brightwell és mindenki nagy meglepetésére a fiúk metalcore-t játszanak a nem túl nagy megfejtést igénylő fajtából. A srácok elvileg azt szerették volna elérni, hogy az legyen a videó üzenete, hogy amit mások gondolnak rólunk, azt ne hagyjuk, hogy gondoljuk magunkról mi magunk is. Hogy ezt mennyire sikerült nekik, döntsétek el kattintás után. (Budai Benjámin)