KLIPÖZÖN 2015/#3.

KLIPÖZÖN. A NuSkull Magazin külön bejáratú videórovata, ami hétről hétre szedi össze az érdeklődők számára az oldal lefedettsége alá tartozó előadók legfrissebb klipmegjelenéseit. Legyen az hazai vagy külföldi, hardcore vagy post-rock, nálunk minden héten megtalálod az azt megelőző hetet összefoglaló mozgókép-összegzésünket. Ezzel kívánjuk olvasóink számára lehetővé tenni azt, hogy tartani tudják azt a feszített tempót, amit a zenevilág diktál számukra. Íme az e heti szereplőink: Whitechapel, We Are the Ocean, Deez Nuts, Fall Out Boy, Louder Than Quiet, Let It Happen, Necrowretch, Dr. Living Dead, Motor Sister, State Champs, Hotel Books, Rarity, Hollow Truth, Nasty, The Resignators, FACT, Chuck Norris Experiment, Negura Bunget, Everyone Likes Cathleen, Falling in Reverse, Canvas, Old Man Gloom, The Human Project, Coliseum, The Plot in You, Above the North, Call of the Void, Harm’s Way, Teenage Bottlerocket, No Bragging Rights és Apocalyptica.

WHITECHAPEL – LET ME BURN

A knoxville-i Whitechapel a tavaly megjelent albumról származó Let it Burnhöz készített egy elég vad klipet. A videóban egy elmebeteg ember tetteit követhetjük soron – előkerül a harapófogó, a fúrógép, de még a fűrészpenge is – összefoglalva folyik a vér, mint egy komolyabb Spartacus részben. A srácok tavasszal végre Európába jönnek a Suicide Silence és a Carnifex társaságában, de sajnos hazánkat elkerülik, a legközelebbi állomás Bécsben lesz április 26-án. (Komor Attila)

WE ARE THE OCEAN – DO IT TOGETHER

Az angol srácok jó kis slágert rittyentettek össze, és a ’zenekar zenél’ imidzsklipet is feldobták kicsit totál oda nem illő dolgokkal. Az utóbbi évek trendje, hogy semmi kapcsolatot nem képez a zenével a képi világ (születtek ebből jó dolgok is…), simán csak felvesznek pár furcsa lassított jelenetet és azt apránként bevágják a klipbe. Hogy miért? Jól néz ki. Más magyarázatot nem tudok elképzelni, mit keresnének egymás mellett balett-táncosok, sas-bagoly kombó, ökölharcot vívó kigyúrt harcosok és egyéb furcsaságok… a szám ettől függetlenül jó lett, és a klip is ízlésesen van megcsinálva. (Tósaki Andor)

DEEZ NUTS – WHAT’S GOOD

Soha se tudtam megérteni, miért hiszik azt a zenekarok, hogy az egyébként is unalmas imidzs klipjük egy filter használatával érdekessé válik. A Deez Nuts legújabb videójával is ez a helyzet – egy reflektorokkal bevilágított teremben pózerkodnak. Két és fél percet nem érdemes elpazarolnunk az életünkből erre.  (Komor Attila)

FALL OUT BOY – IRRESISTIBLE

A Fall Out Boy próbál viccesen kosárlabdázni, és mert ez a rockzene jövője, ezért ezt millióan meg fogják nézni. Az Úr irgalmazzon a rockzenének, ha igaz, amit mondanak. Nem tudjuk eldönteni, hogy  Imagine Dragons vagy a FOB új lemeze alkalmasabb-e vallatásra. (Budai Benjámin)

LOUDER THAN QUIET – RED GEMINI

A Louder than Quiet egy nagyon kísérletezős metalcore-t játszó zenekar, amelynek sikerült a Red Gemini című dalához megnyerni Johny Craiget is, hogy beszálljon a mikrofon mögé. A teleeffektezett imidzsklipben a srácok zenélnek, egy pár pedig megjárja a golgotát, mert  a szerelem már csak ilyen, sőt egy TV-t is összevernek a klipben. A „fura” a legjobb szó az egészre, kissé kaotikus a megvalósítás. (Budai Benjámin)

LET IT HAPPEN – ASTRAY

Ha magunktól nem jöttünk volna rá miről is szól a rövid történet amit elénk rakott ez a kedves banda, a nem túl érdekes, de kellemesnek mondható dala mellé, akkor elég csak elolvasnunk a videó alatt az általuk hozzáfűzött „magyarázatot”. Tök meglepő, a múlt elengedéséről szól minden. A fő motívum meg egy térkép..hmm. Oké. (Berta Betti)

NECROWRETCH – THE BELLS OF EVIL SCHISM

A francia death metal Necrowretch nem vitte túlzásba ezt a videót: mindössze annyi történik a klipben, hogy az új lemezük borítója előtt rázkódik „kamera”, vagyis a kép. Ez egy olyan videó, amit 1 órás tutorial olvasgatás után te is megtudsz csinálni otthon egy videókészítő programmal. (Budai Benjámin)

DR. LIVING DEAD – CIVILIZED TO DEATH

Koncertvideóval jelentkezett az utóbbi években újjáéledő thrash/crossover vonalon nyomuló, koponyamaszkos svéd brigád, a Dr. Living Dead. Sokat lehetne vitatkozni arról, mennyire eredeti amit csinálnak és egyáltalán mi az oka a gombamód szaporodó old school(nak tűnő) bandák térnyerésének. A videóban mindenesetre az egy főre eső felvarrós farmermellények száma bámulatos.(Tósaki Andor)

MOTOR SISTER – FORK IN THE ROAD

Úgy fest Ian-éknél az asszony hordja a nadrágot, más indokot nem tudok elképzelni miért akarna Scott Ian egy ilyen bandában zenélni… Hiába a manapság jól bevált all-star zenészgárda, hiába Meat Loaf lánya, az egész bűzlik az ötlettelenségtől és a lerágott csontoktól. Ha valaki úgy hallgatná meg, hogy nem tudja kik alkotják a zenekart, egy sima kézlegyintéssel el tudná intézni. Az a baj hogy még ennek tudatában is el lehet… (Tósaki Andor)

STATE CHAMPS – IF I’M LUCKY

Naplemente, furgon, akusztikus poppunk, a srácok viszont sajnos lekésték a Valentin-napot, egyszer azért kellemes megnézni. (Budai Benjámin)

HOTEL BOOKS – RUN WILD, YOUNG BEAUTY

Na, lássuk. Éjjel egy kukoricamező közepén egy kissé megrettent srác szaval… meg az elmaradhatatlan természeti kép, a benne bolyongó üres tekintetű lánnyal. Persze tök érzelmes minden, az alapmuzsika is kedves, a fiúkák is ’cukik’ a hangszereikkel. Ugyan már! Az erdőben egyedül bóklászásról, a kőrakásokról meg inkább a The Blair Witch Project jusson eszünkbe, ne ez a videó. (Berta Betti)

RARITY – ANNE HATHAWAY

A Rise Records tovább erősít a pár éve elkezdett punk vonalán, ennek újabb „áldozata” a Rarity, akik egy fekete-fehér minimál imidzs videóban mutatják meg hogyan tudnak zenélni a kamera előtt. (Budai Benjámin)

HOLLOW TRUTH – THE WAR ECONOMY

A crossover műfajba tartozó, 2012-ben alakult, dublini Hollow Truth legújabb klipje a háborús képsorokra épít, de emellett semmi más vizuális érdekességet nem tartalmaz. Ha egy kis retro érzetet szeretnénk, semmiféleképp se hagyjuk ki ezt a videót! (Komor Attila)

NASTY – IRREVERSIBLE

A hardcore zenét játszó belga Nasty a napokban megjelenő új lemezéről választott egy számot. Helyszínnek egy hangulatos tengerparti szakaszt néztek ki, ahol kedvükre mászkálhatnak, a rossz idő ellenére. Az az érzésünk, hogy amennyi pirót elhasználtak az Irreversible forgatásán, kicsit több, mint 2 milliós bírságra számíthatnak. (Simon Ferenc)

THE RESIGNATORS – I BLEED

Teljesen tipikus ska-punk videó itallal és random értelmetlen történésekkel. (Budai Benjámin)

FACT – WAIT

A japán Fact zenekar, úgy gondolta, hogy a jövő hónapban megjelenő albumukat a wait című szám megfilmesítésével promózzák. A zenekar egy sötét, és nagy teremben játszik, miközben az igen labilis idegállapotú főhősünk betoppan, indokolatlanul végigüvölti és idegeskedi az egész számot, de erre a banda ügyet sem vet. Mucsi Zoltán legyen a talpán, aki felveszi vele a kesztyűt. (Simon Ferenc)

CHUCK NORRIS EXPERIMENT – EATEN ALIVE

Tipikus svéd r’n’r, a klip is tipikusnak mondható. Turnézó zenekar életét bemutató képsorok csipetnyi pszichedelikus szűrővel. Maga a szám még nem is lenne olyan rossz, csak a főriffje akkora Hellacopters nyúlás (Like No Other Man), hogy csak na… (Tósaki Andor)

NEGURA BUNGET – SCHIMNICESTE

Újabb Earth porn videó a temesvári Negura Bungettől. A köd elengedhetetlen kellék, és az atmoszféra, amit a zenével képesek teremteni leírhatatlan, csak képekbe önthető. Ehhez hasonló képekbe, egyszerűen zseniális! Itt az új album is, tessék hallgatni! (Szekeres Attila)

EVERYONE LIKES CATHLEEN – PATIENT ZERO

A sablon metalcore-ban utazó mexikói Everyone Likes Cathleen egy minden zenekarnál kötelezőnek mondható koncert videóval jelentkezett. Ehhez tavaly megjelent EP-jükről választották a Patient Zero számot. A mostanában igen divatosnak számító stílusban utazó srácok csak úgy olvasztják a tini szíveket az első sorban. Az persze annyira nem számít, hogy a zenészek milyen ügyesek, csak jók legyenek a tetkóik. (Simon Ferenc)

FALLING IN REVERSE – JUST LIKE YOU

2014-ben a Falling in Reverse úgy döntött ír egy poppunk dalt, ezt most ki is adták, forgattak rá egy klipet, mi meg elhánytuk magunkat. Plusz pont tényleg, hogy Radke úr bevallja végre, hogy ő egy „asshole”, de ettől független ez a klip nem elég, hogy rossz, de kicsit még We Are Harlot kópia is, és nem azért, mert Danny Worsnop feltűnik benne, hanem mert ugyanarra tehetségkutatós ötletre forgattak egy variánst. Most nem tudjuk eldönteni, hogy 2:58-nál a cicihelikopter kínosabb-e vagy az, hogy Radke bácsi egy meleg Steven Tylernek van sminkelve az egyik zsűriszékben. A baj a legnagyobb ezzel viszont az, hogy 2015-ben a szórakoztatóiparban ez egy vezető „termék” lehet, és ennek nagy közönsége van. (Budai Benjámin)

CANVAS – NOTHING LEFT

Végre egy turnévideó, aminek a képi világa épp olyan igényes és szép, mint a zene, amelyet a banda játszik, képvisel. A No Love, No Hope, No Future című lemez a tavalyi albumtermés egyik gyöngyszeme, érthetetlen is, miért nem kapta meg érte a zenekar a megérdemelt elismerést… Manírmentes, mély érzelmeket szólaltat meg a Canvas. Gyönyörű. (Berta Betti)

OLD MAN GLOOM – THE LASH

A tavaly zseniális albummal jelentkező amerikai szupergrupp, az Old Man Gloom egy hangulatos klippel jelentkezett. A The Lash című számra forgatott videóban megjelenő gyönyörű és kihalt tájak tökéletes alapot biztosítanak a zenének. Hosszabb felvezetés után, erőteljes zenei aláfestéssel kibontakozik a kicsit ködösnek mondható történet: egy rituális körülmények között fölgyújtott majom átalakulásának lehetünk szem- és fültanúi. (Simon Ferenc)

THE HUMAN PROJECT – THE BEAUTIFUL SHAME

Az angol The Human Project egy régebbi (2013-as) nótát vett elő. A The Beautiful Shame című klipben nem sok minden történik: a zenekar egy szobában játszik a kameráknak. A kis költségvetésű videóhoz viszont egész jó alapot biztosít az igen jó dal. (Simon Ferenc)

COLISEUM – WE ARE THE WATER

Újabb imidzsklip, viszont végre rockzenét is hallgathatunk, ami azért elég meglepő a hardcore fellegvár Deathwishnél. (Budai Benjámin)

THE PLOT IN YOU – MY OLD WAYS

Az ohiói The Plot In You harmadik albumának beharangozójaként készített videója a My Old Ways. A Rise Records-tól való leválás a banda szerint egy új út számukra, lehetőség másféle elképzelések megvalósítására. Kíváncsian várjuk, ezek a hangzásbeli megoldások mennyire alakítják a zenéjüket. Egyelőre ezzel a dallal nem okoztak csalódást. A klip látványvilága is jól kimunkált – történetet ugyan nem sikerült leszűrni a videóból, de a rothadásnak, az elmúlásnak a kifejezése kimeríthetetlennek tűnik. Ez a dekadens kollázs teljesen rendben van. (Berta Betti)

ABOVE THE NORTH – RAINS

A francia dallamos hardcore-t játszó banda új videójában semmi világrengető nem történik (jó, igaz az eddigiekben sem történt). A srácok szépen lenyomják az újonnan írt dalukat egy fekete háttér előtt, miközben néha arcok villannak fel (de miért?). (Berta Betti)

CALL OF THE VOID – R.I.S.

Annó a metalsuckson premierezett a Call of the Void ezen új dala, a srácok pedig februárban az Enabler oldalán indultak turnézni. A fiúk egyébként imádnak a hardcore punk, a grindcore és sludge szimbiózisában dalokat írni, ez is egy koszosabb darab lett, ami meg is kapta a jól megérdemelt klipjét, ami egy koncertvideókból összevágott montázs, sokszor háromfelé osztott képernyőn. (Budai Benjámin) 

HARM’S WAY – AMONGST THE RUST

Tegyük be a Harm’s Wayt egy gyárépületbe rozsdás csövek, olajos szerszámok közé pár bogárral, de a hangszereket ne vegyük el tőlük! Játszunk, csaljunk kicsit a kamerával, aztán eresszük rájuk a köteleinket, hogy lábuknál fogva húzzák be őket (valahova) egy rakat koponya közé! A május-júniusi turnéjukra pedig látogassunk el, hallgassuk meg élőben is őket a The Southern Oracle-lel együtt! (Berta Betti)

TEENAGE BOTTLEROCKET – HAUNTED HOUSE

A nagymúltu punk Teenage Bottlerocket is odakeveredett a Rise Records-hoz, ez régen még meglepetésnek számított volna, azonban ezen már fel sem kapjunk a fejünket, amikor egy punkbandát jelent be az amúgy metalcore fellegvár kiadó. A Haunted House egyébként egy nagyon aranyos horrorparódia a tavalyi The Menzingers klip vonalán, úgy tűnik a punkzenekaroknál ez a horror kifigurázás egy műfaj lesz. (Budai Benjámin) 

NO BRAGGING RIGHTS – OUTDATED

Nem tudjuk megunni a NSD turnén készült felvételeket! Szerencsére ezzel a résztvevő bandák is így vannak, hiszen még mindig sorra jönnek ki videóik melyekhez ezek a képkockák adják az alapot. A klipben a koncertfelvételeken kívül van még egy tipikus „mindenből elegem levős, besokallós, basszátok meg!” epizód a szőke lánnyal, aki mindent megunva elindul és  éppen a bandánk buliján köt ki – így a két szál szépen találkozik, eggyé válik, a jól bevált módszer szerint. A zenekar egyébként aktívan kiáll a sérült, lelki beteg gyermekek, fiatalok megsegítéséért küzdő csoportok mellett. Hallgassátok, szeressétek őket! (Berta Betti)

APOCALYPTICA – COLD BLOOD

A hét egyik legjobb videója lett az új Apocalyptica videó, érzéki és szentimentális, pofás fényképezéssel és operatőri munkával megtoldva az amúgy kifejezetten csodás színvilágot. Kifejezetten ötletes, ahogy a táncos hölgyeket használják több rövid jelenetben is hangszernek. Csak azt sajnáljuk, hogy egyszer megtörik az egységes színvilágot egy pirosas jelenettel, azért kár volt. (Budai Benjámin)