KLIPÖZÖN 2014/12.

KLIPÖZÖN. A NuSkull Magazin külön bejáratú videórovata, ami hétről-hétre, vasárnapról-vasárnapra szedi össze az érdeklődők számára az oldal lefedettsége alá tartozó előadók legfrissebb klipmegjelenéseit. Legyen az hazai vagy külföldi, hardcore vagy post-rock nálunk minden hét utolsó napján megtalálod az azt megelőző hetet összefoglaló mozgókép összegzésünket. Ezzel kívánjuk olvasóink számára lehetővé tenni azt, hogy tartani tudják azt a feszített tempót, amit a zenevilág diktál számukra. Az év tizenkettedik hetében a következő zenekarok kerültek fel a listára: Damned Spring Fragrantia, ††† (Crosses), Arch Enemy, Man Overboard, Silverstein, O’Brother, Stray From the Path, Kozmosz. Kik a kedvenceid a héten?

DAMNED SPRING FRAGRANTIA – DROWNED IN CYAN

A Damned Spring Fragrantia tagjai első ránézésre olyan lelkesek, hogy akár ordítva is előadnák nem túl karakteres gitártémáikat, amint észreveszik, hogy nincsenek bedugva az erősítők (hogy is lennének, mikor a szomszédok kímélése érdekében kicipelték őket a kies olasz szántóföldekre). Na, de ez mindegy is, egy több, mint korrekt metalcore bandáról van szó (a legtöbben valószínűleg a divatos „progresszív” szekcióban könyvelnék el őket), kár, hogy a Northlane koncertje óta kicsit bizalmatlanok vagyunk a hasonszőrű bandák élő teljesítményével kapcsolatban. (BG)

††† (CROSSES) – THE EPILOGUE

Pofátlanul jó videóklipek készülnek ezekhez a Crosses-dalokhoz. Külön öröm egyszerre nézni és hallgatni a The Epilogue-ot is, eszünkbe jut közben a Nine Inch Nails és kisfilmjeik, a Mechanikus Narancs és természetesen a VHS-torzítás is említésre méltó, bár lassan már szinte meg sem kell ezt említeni, annyira divatba jött a kilencvenes évek kedvelt formátuma. (TM)

ARCH ENEMY – WAR ETERNAL

Két hét alatt 1.6 millió kattintás érkezett az új Arch Enemy klipre (ehhez 1-2 másik klipjüknek egy év kellett), ami amúgy nem csak bemutatta az új énekesnőjüket, Alissa White-Gluzt (ex-The Agonist), de arra is felhívta a figyelmet, hogy közeleg a tizedik nagylemezük. A videó maga átlagos imidzsklip, lehet hümmögni azon, hogy „ejj, milyen jó nő ez az Alissa!”, de azért erre feltehetően már mindenki rájött az idén tízéves Agonist felvételeiből. (JÁ)

MAN OVERBOARD – HOW TO HIDE YOUR FEELINGS

Kellemes kis anyagot hozott össze a Rise Records pop-punk bandája, a Man Overboard, amelyhez egy kis szerelmes, tavaszias videoklipet is forgattak. A plot nem egy túlbonyolított dolog, az aranyos zenéhez mérten kicsit bénának is hat, de arra jó, hogy ezt is maga mögött tudja a csapat, és legyen mit mutogatni Fészbukon. (JB)

SILVERSTEIN – THIS IS HOW THE WINDS SHIFTS

A Silverstein mintha idén próbálná pótolni a tavalyi (egyébként teljesen helytálló) nagylemezük elnagyolt marketingjét, bár egy lemezintróhoz videóklipet készíteni szintén meglehetősen bugyuta húzás, még akkor is, ha ez nagyon ízléses timelapsek képében kerül tálalásra. (TM)

O’BROTHER – PERILOUS LOVE

Szédítően jó és teljesen agyalágyult klippet hozott össze az egyébként is extravagáns zenéjéről elhíresült O’Brother gárdája, ami új színben világítja meg a zenekarozás veszélyeit. Nem is lőnék le poénokat (talán csak annyit, hogy a videót valószínűleg Anton Dang bőgős rendezte, vagy ő találta ki a sztorit), inkább nézzétek meg a Perilous Love-hoz forgatott klippet, és ezek után kétszer is gondoljátok meg, lementek-e a terembe muzsikálni a haverokkal, vagy inkább az otthon biztonságában basszátok a rezet. (BG)

STRAY FROM THE PATH – BLACK FRIDAY

A nemrég hazánkat is megjárt bagázs (Architects, Stray From The Path, Northlane, More Than Life) amint látjuk egy klipforgatást is megejtett egy unalmas soundcheck ideje alatt. A kiválasztott zenekar a Stray From The Path lett, őket ütik ki szépen sorban a többi zenekar tagjai. Morbid, helyenként vicces tartalom. (TM)

KOZMOSZ – VOLT MÁR

Szóval a Kozmosz az új klipjével nem hogy nem találta fel a spanyolviaszt, a Volt márhoz forgatott kisfilm annyira minimál, hogy azon kívül, hogy az énekes bandukol egy mezőn, semmi nem történik benne, ennyi erővel egy gifet is csinálhattak volna a mozdulatsorból (úgy legalább maximálisan tumblr kompatibilis lenne a videó). Ez persze nem baj, csak Az Okosak Földjével annyira magasra rakták a lécet (pontosabban nem is ők, hanem a Mihaszna Film), hogy kénytelenek vagyunk felhánytorgatni ezt most nekik. A dal azoknak ajánlható (meg úgy általában a zenekar), akik nem idegenkednek a punk „magyar iskolájától”, mondjuk a hatásvadász aktuálpolitizálástól szerencsére így a választások környékén megkíméltek minket. (BG)