KLIPÖZÖN 2013/01: a videórovat folytatódik!

Indul az új esztendő, folyatódik a klipözön rovat. Ahogy azt már megszokhattátok minden vasárnap jelentkezünk a hét összes friss metal közeli klipmegjelenését tartalmazó cikkeinkkel és a tendencia – a sikerre való tekintettel 2013-ban sem fog megállni. Ahogy a múlt hét is igencsak szűkösre sikeredett a felhozatal szempontjából, az új év első hete sem bővelkedik a mennyiség szempontjából, azonban, így is feltűnik pár óriási név az eheti listában: Funeral For A Friend, Mumakil, Warhound, Fit For A KingHot Water Music, Obey The Brave, Royal Thunder és Enter Shikari. Nos?

FUNERAL FOR A FRIEND – THE DISTANCE

Ugyan manapság már nem a Funeral For A Friend számít a brit fiatalok elsőszámú „underground” rockzenekarának, hanem inkább a You Me At Six, azért nem kell őket félteni, hiszen az utóbbi lemezeken kialakított hangzásuk tökéletesen alkalmas arra, hogy továbbra is megtöltsék az O2 Academy-t (ráadásul még fodrásznál is jártak). A The Distance már a második közzétett dal a hatodik nagylemezükről, amely sok változást annak ellenére sem ígér, hogy ez az első kiadványuk a dobok mellett az üvöltésért is felelő Ryan Richards nélkül (az utolsó slágereik már így is az ő hangja nélkül születtek). A klip a turnézás izgalmait hivatott bemutatni, és inkább a képi világa, mintsem a történései miatt érdekes. (JÁ)

MUMAKIL – DEATH FROM BELOW

A Mumakil négyfős legénysége a svájci Genf városában találta meg azt a nehezen elérhető belső egyensúlyt és tökéletes lelki harmóniát, amelynek köszönhetően a lehető legbrutálisabb döngölések és arcleszaggató ritmusok kavarognak a fejükben zenéjüket ennél egyszerűbben a grind jelzővel érdemes illetni. Már javában zajlanak a hamarosan érkező Flies Will Starve nagylemez munkálatai, de épp itt volt az ideje ennek demonstrálására. A halál ezúttal nem a klasszikus irányból érkezik; a Death From Below remek betekintést enged a hamarosan megjelenő korong hangulatába, az ehhez segítségül hívott klipet pedig a koncertek során rögzített felvételekből ollózták össze: (FB)

WARHOUND – NEXT LEVEL DEMONSTRATION 2013

A Warhound nem első alkalommal tűnik fel a klipözön hasábjain, hiszen korábban már bemutattuk a márciusban megjelenő Colder Than Ever névre keresztelt debütáló nagylemezüket elsőként felvezető No Love klipjét. A csapat olyan hardcore alapvetéseket jelölt meg legfontosabb hatásként, mint a Fury Of Five, a Biohazard, a Crown Of Thornz vagy épp a Terror és az olyan oldschool hip-hop formációkat, mint a Wu-Tang Clan vagy az Onyx. Hogy a hatások helytállóak azt a bemutatkozó nagylemez fogja eldönteni, de aki már most kedvet kapott hozzájuk hallgassa / nézze meg a Truth / Next Level klipesített változatát, mely a The Hardstyle Demonstration Collection 2009 2012 névre hallgató gyűjteményes kiadvány egyetlen új dalaként látott napvilágot még ősszel. A dalszöveg ide kattintva érhető el. (BK)

FIT FOR A KING – THE ROOTS WITHIN

A Fit For a King csapata a nagy tömegeket megcélzó, szokásos recept szerint kovácsolta egységbe debütáló lemezét; van itt minden, amit egy ilyesfajta fiatal bandától megszokhattunk az elmúlt évek során: mélyre hangolt gitárok, breakdown-tenger, elektronikus betétek, tiszta ének. Persze mindezt viszonylag korrekt színvonalon űzik, így akinek ínyére vannak az ilyesfajta dolgok, meglehet új kedvencre fog találni – akit pedig ez a fenti néhány sor nem győzött meg, tegyen egy próbát a The Roots Within című szerzeményükhöz összeállított koncertvideóval. (FB)

HOT WATER MUSIC – DRAG MY BODY

A Drag My Body volt az első dal, amit megismerhettünk a Hot Water Music visszatérő nagylemezéről, és a dalban hallható (magukhoz mérten amúgy nem is) kiemelkedő basszusjáték, illetve a slágeres dallamok miatt mindenképp meglepő lett volna, ha nem készül hozzá klip. A videóban a zenekarra jellemző szőrös-izzadt előadói szenvedély mellett sztori is helyet kap, ami ahhoz képest, hogy három és fél perc alatt kell, hogy kibontakozzon, meglepően jóra sikerült, van üzenete, meghatónak is mondható, ráadásul a pultoslány úgy néz ki, mintha January Jones-ból valaki jó nőt csinált volna. Természetesen érthető, hogy a kiváló, saját ötletekből, és breakdownok nélkül felépülő, férfiak által játszott dal és az értelmes klip kicsit sok egyszerre azoknak, akiknél az Of Mice & Men számít jó zenének, de nem szabad feladni, próbálkozni kell. (JÁ)

OBEY THE BRAVE – GET REAL (SESSION BRBR)

A megboldogult Despised Icon éléről ismerős Alex Erian vezette Obey The Brave népszerűsége megalakulása óta rohamosan növekszik (Young Blood), amihez nagyban hozzájárult az eddig megjelent négy klip (Live And Learn, Get Real, It Starts TodayGarde La Tete Froide), melyek közül a legutóbbi alkalmával – nyilvánvalóan ugyanakkor vették fel  már ellőtték a bokszringben való menő aprítás adukártyát, de úgy látszik nem okozott gondot a tény, hogy duplázzanak és kihozzanak még egy ugyanilyen videót a korábban már klipesített Get Real című dalhoz – csak ezúttal Vogel nélkül. A sokat nem befolyásoló klip ellenére a rajongók helye április 22-én egyértelműen a Dürer Kertben lesz, ahol az Emmure, a Chelsea Grin, az Attila és a Buried In Verona oldalán debütálnak Budapesten. (BK)

MALLORY KNOX – LIGHTHOUSE

Az underground brit rockszíntér egyik leginkább felfelé ívelő csillaga a Mallory Knox (így hívták Juliette Lewis karakterét a Született gyilkosokban), akik egy EP után idén januárban adják majd ki Signals című, első nagylemezüket abban a reményben, hogy a You Me At Six, Lower than Atlantis, Young Guns, Deaf Havana, We Are the Ocean felsorolásba majd ők is bekerülhetnek. A Lighthouse klipje szentimentális, tele van lassításokkal, és nem sok dolog történik benne, de egy imidzsklipnek nincs is több dolga, mint hogy jól nézzen ki, és a naplemente-óceán-csaj trió ezt általában sikerrel el is tudják érni. (JÁ)

ROYAL THUNDER – BLUE

A Christian Mistress és a Royal Thunder leigazolása is azt mutatja, hogy a Relapse sem kíván kimaradni a retro felhajtásból, de azt azért ők is érzik, hogy nem a RT lesz a legnagyobb dobásuk – ettől függetlenül azt elhibázott döntésnek érezzük, hogy a sláger Whispering World csak egy dalszöveges videót kap, a lemez leghosszabb és legelszálltabb dala, a Blue pedig külön klipet. A video egy drogos látomás érzetét kívánja kelteni, és abból a szempontból sikerül is neki, hogy már másfél perc után nagyon unalmas ezt józanon nézni, márpedig majdnem tízperces a kisfilm. Ettől függetlenül a CVI azért jó lemez lett, hamarosan meg is írjuk, hogy miért. (JÁ)

ENTER SHIKARI – HELLO TYRANNOSAURUS, MEET TYRANNICIDE

A tavalyi A Flash Flood of Colour című Enter Shikari nagylemez (ha már nem emlékeznének, itt írtunk róla jókat) talán legmegosztóbb dala a Hello Tyrannosaurus, Meet Tyrannicide a modern dubstep elemek hangsúlyossága mellett az év legrosszabb szójátékát hordozó cím miatt is. Ehhez most csináltak egy hasonlóan vitatható animációs videót, mellyel ha különböző szerek hatásának maximalizálása, és „rejtett”, fogyasztói társadalmat kritizáló üzenetek közvetítése volt a céljuk, akkor azt elérték. A zenére komponált (és egyébként borzasztó idegesítő) villogás miatt az epilepsziával kapcsolatos figyelmeztetést érdemes komolyan venni! (BG)