KLIPÖZÖN 2012/43: a héten 20 friss klipet szedtünk össze!

Az esztendő negyvenharmadik hete meglepetésszerűen húsz friss klipet is eredményezett, amelyek között a legnagyobb sztárok is helyet kaptak, de szokás szerint igyekeztünk pár kisebb név friss bemutatkozását is a gyűjteménybe foglalni, aminek eredményeképpen a következő lista állt össze azt eheti klipözönbe: a Meshuggah, a Machine Head, a Primal Rock Rebellion, a Red Fang, az Upon This Dawning, a Hexvessel, az Elitist, a Polar, a Bridge And Tunnel,  a The Agonist, a Cult Of Youth, a Gifts From Enola, a Silverstein, a Pianos Become the Teeth, a Pig Destroyer, a Graveyard, a Here Comes The Kraken, a Pennywise, a The Sorrow és a Young Guns. Mi a véleményetek?

MESHUGGAH – DEMIURGE

Sokan vélekednek úgy, hogy a djent megnevezés csupán egy nagy népszerűségnek örvendő hangzást takar, mások pedig azt bizonygatják, mára egy komoly stílussá forrta ki magát a dolog. Feltehetően sosem fog eljönni az a pillanat, amikor a világ egyöntetűen leteszi a voksát valamelyik tábor mellett, de egy dologban biztosak lehetünk: annak idején a Meshuggah ténykedését követően indult el ez az egész őrület. A nyolchúros gitárok koronázatlan királyainak idén megjelent, Koloss című albumáról futott be a Demiurge kissé megkésett videoklipje Anthony Dubois rendezésében: (Földesi Balázs)

MACHINE HEAD – IMPERIUM (LIVE)

November 13-án fog megérkezni a Machine Head legújabb élő kiadványa, mely CD/DVD formátumban fog megjelenni a Roadrunner Records gondozásában. A 2003-as Hellalive folytatásaként jegyezhető anyagon a zenekar munkásságának legjava tizenöt dalba sűrítve igyekszik majd megmutatni, hogy a csapat 2012-ben épp olyan erős, mint hajdanán. Legutóbbi Unto the Locust albumuk nagy sikere ellenére a DVD népszerűsítése gyanánt a legendás Imperium kapott egy élő klipet:

RED FANG – DIRT WIZARD

Az amerikai sörfogyasztás jelentős százalékáért felelős Red Fang ugyan utoljára tavaly jelentkezett teljes értékű nagylemezzel – ez volt a Murder The Mountains –, ennek ellenére úgy látták helyénvalónak, ha meglovagolják a lemez utolsó hullámait, és ismét magukra irányítják a figyelmet a Dirt Wizard megfilmesítésével. Ez alkalommal sajnos kevesebb humoros momentum akad, ugyanis egy koncertanyagokból összeollózott alkotással van dolgunk. (Földesi Balázs)

PRIMAL ROCK REBELLION – TORTURED TONE

A Primal Rock Rebellion egyike az utóbbi évek legfurcsább formációinak, ugyanis az alábbi csapatban egy olyan szupergruppot tisztelhetünk, amiben Adrian Smith, az Iron Maiden gitárosa és Mikee Goodman a megboldogult SikTh énekese tevékenykedik. Sőt a projekt már azóta egy bemutatkozó nagylemezt is eredményezett Awoken Broken címmel. Túl vannak már két klipen is, de a minap megérkezett egy vadonatúj is a Tortured Tone című dalhoz. Hogy tetszik?

UPON THIS DAWNING – A NEW BEGINNING

Legutóbb már összegyűjtöttünk minden fontos információt a napokban megjelent Upon This Dawning debütálásról, de azért érdemes újra leszögezni, hogy egy rendkívül fiatal csapatról van szó, akiknek ez az első komolyabb hangvételű kiadványa (To Keep Us Safe), mely a Fearless Records gondozásban jelent meg. Hamarosan mi is értekezünk a srácok lemezéről, de addig is itt a legújabb slágerük, az A New Beginning, melyben a Motionless In White énekese, Christopher Cerulli is vendégszerepel. A csapat megítélése azonban most a ti feladatotok, mit gondoltok?

HEXVESSEL – SACRED MARRIAGE

A tavaly a Szabad az Á-ban, idén pedig a Fekete Zajon megforduló finn-brit Hexvessel új lemeze No Holier Temple címmel jelent meg szeptember 7-én a Svart Records gondozásában. A kiadói jellemzés szerint az új lemez a hetvenes évek akusztikus folklór-hangulatát egy sokkal pszichedelikusabb, fenyegetőbb hangvételben gondolja újra, amely így utólag ténylegesen meg is állja a helyét és a Sacred Marriagehez készült videó mindezt ténylegesen alá is támasztja:

ELITIST– UNTO THE SUN

Az kaliforniai Elitist tagjai meglehetősen fiatalnak számítanak a szakmában, ám ennek ellenére komoly tervekkel vannak megáldva. A Reshape Reason címet kapott bemutatkozó nagylemezük alapján progresszív stílusú, metalcore elemekkel is megáldott, de helyenként djent hatásoktól sem mentes zenét igyekeznek játszani. Ahogy az a valamelyest már technikásnak nevezhető szerzemények esetében már szokássá vált, külön videóval kedveskedtek a gitárosok számára, most pedig megérkezett a teljes értékű videoklip is Justin Steeley rendezésében az Unto the Sun című dalhoz: (Földesi Balázs)

POLAR – IN COUNTY

Bár az angol Polar első nagylemeze, az Iron Lungs már jó ideje elvihető a boltok polcairól a megfelelő összegért cserébe, a figyelem még csak mostanság kezd igazán rájuk terelődni. Az album fogadtatása meglehetősen kellemes volt, ezt jól példázza a csapat által büszkén kiragadott dicsérő mondatok sokasága – annak idején a mi tetszésünket is elnyerte a korong. Most pedig megérkezett az In County című szerzemény videoklipje, amely hasonlóan az aláfestést szolgáló dallamokhoz, borúsra és érzelmekkel telire sikerült hála Chris Stockings kliprendezőnek. (Földesi Balázs)

BRIDGE AND TUNNEL – OUTGROWING PANS

A New York-i Bridge And Tunnel legutóbbi nagylemeze, a tavaly megjelent Rebuilding Year talán a négyes eddigi legkiforrottabb alkotása lett. A csapat annak idején az indie és a punk szavakat használva definiálta önmagát, de valójában az igen nehezen bekategorizálható zenekarok közé sorolhatóak. Idén májusban hozzánk is ellátogattak az új lemez apropóján, most pedig a harmadik, Outgrowing Pains című számhoz hoztak össze egy videoklipet: (Földesi Balázs)

THE AGONIST – PANOPHOBIA

Vannak csapatok, akik a siker kulcsát egy megfelelően – dögösen – kinéző női frontemberben látják, ám az effajta rendkívül jól megtervezett külsőségek mögött nem mindig bújik meg a megfelelő tartalom. Szerencsére gyakran akadnak kivételek is, ebbe a kategóriába tartozik például a The Agonist csapata. A legutóbbi albumot annak idején mi is kiveséztük, ráadásul a tetszésünket is elnyerte – ahogy sok más emberét is. A Prisoners dalai közül most a Panophobia került kiválasztásra, a vizuális alapanyagot pedig a turnézás során felgyülemlett felvételek szolgáltatták. Nektek tetszik? (Földesi Balázs)

CULT OF YOUTH – MAN AND MAN’S RUIN

Brooklyn egyik legizgalmasabb zenekara, a pszichedelikus folk zenét játszó Cult of Youth is új (minimalista) klippel jelentkezett, melyet legújabb, Love Will Prevail című nagylemezük kezdődalához, a Man and Man’s Ruin című szerzeményhez forgattak. A lemezt Sean Ragon, a zenekar mindenese a DIY híveként a Heaven Street nevű lemezboltjában felépített házistúdióban rögzítette: ő maga öt hangszert játszott fel, beleértve a gitárt, billentyűket és trombitát, ezen kívül több közreműködőt is igénybe vett a felvételeknél (Glenn Maryansky, Christiana Key, Beverly Hames). (Bene Gábor)

GIFTS FROM ENOLA – STEADY DIET

A Virginiából származó poszt-rock banda, a Gifts From Enola nemrégiben jelentkezett legújabb splitjével, amelyet a dallamosabb screamoban utazó Caravels-el karöltve adott ki a csapat. A Steady Diet című dal, amelyre a legújabb klip is készült azonban nem ezen a kiadványon, hanem a november 13-án megjelenő A Healthy Fearen lesz hallható, amely már a hatodik lemeze lesz a csapatnak. Nektek eddig melyik a kedvenc albumotok a csapattól? (Jene Balázs)

SILVERSTEIN – S.O.S.

A nemrégiben Budapestet is megjárt Silverstein a korai emocore hatásokat levetkőzve mostanában jóval punk-orientáltabb muzsikával szórakoztatja közönségét. A banda nem csak stílust, de gitárost is váltott, így a 2001 óta a bandában zenélő Neil Boshart helyett Paul Marc Rousseau lett a csapat szólógitárosa. A jelenleg a Hopeless Recordsnál tanyázó együttes az SOS című dalára forgatta legújabb klipjét, ami a februárban megjelent Short Songson hallható. (Jene)

PIANOS BECOME THE TEETH – I’LL GET BY

A tavalyi év egyik legjobb screamo anyagát elkészítő Pianos Become the Teeth új klipjét a 2012-es, Balance and Composure-rel közös turné során rögzítették a srácok. A mozgóképpel felszerelt dal a kezdő I’ll Get By, a képek gyönyörűen sikerültek, a koncerthangulat maximálisan érvényesül, és azoknak kiváltképp érdemes kísérletezni a klippel és a számmal, akiknek a lemez nem bírt megtetszeni (nálam elérték, hogy adjak még egy kört a The Lack Long Afternek), akiknek viszont már eddig is élő fellépésre fájt a foga, azok készüljenek fel a türelmetlenség fokozódására. (Bene Gábor)

PIG DESTROYER – THE DIPLOMAT

A Pig Destroyer egyike korunk legmegbízhatóbb grind fogatainak, aminek mi sem lehetne ékesebb bizonyítéka, hogy eddig megjelent lemezeik mindegyike a lehető legmagasabb szinten hozta a minőségi aprítást és ez minden bizonnyal igaz a napokban megjelent Book Burnerre is, amely tizenkilenc dalon keresztül kalauz el minket a minőségi deathgrind ösvényein. A lemez népszerűsítésének jegyében az alábbiakban pedig meg is érkezett a The Diplomatra forgatott klip, mely a Kubrick-féle A dicsőség ösvényei és a 2001: Űrodüsszeia kiszínezett snittjeiből állt össze Phil Mucci rendezésében.

GRAVEYARD – ENDLESS NIGHT

Tavaly mi is csak lelkendezve tudtunk nyilatkozni a Graveyard Nuclear Blastes debütálásáról, hiszen a Hisingen Blues egy kiváltképp szerethető, szórakoztató ősrock album lett, ami a mai napig sem veszített autentikus, átütő erejéből. A zenekar a tavaly márciusi kiadvány után másfél évvel már új lemezzel is jelentkezik: a Lights Out címre keresztelt kiadvány a boltok polcaira, és ehhez készült el a második klip az Endless Night című dalhoz, Artur Wolgers és Dea Saracevic rendezésében. Vajon überli majd a Lights Out a korábbi anyagaikat vagy ez lesz az eddigi legjobb?

HERE COMES THE KRAKEN – AGUASCALIENTES (DEAD HOME CITY)

Annak idején a mexikói Here Comes The Kraken az egyik legbrutálisabb deathcore bandaként híresült el a megfelelő undergorund körökben demójával, majd az évek során meglehetősen sokféle és nagyívű változásokon estek át: intenzív nu metal behatás, majd visszatértek az All Shall Perish énekesének vendégszerpelésével, de most legújabb attrakciójukként igyekszenek visszatérni a gyökerekhez egy megújult felállással, az Aguascalientes (Dead Home City) című dal Arak Bernal rendezésében pusztítja el a hallójáratainkat. Neked melyik korszakos Here Comes The Kraken a kedvenced?

PENNYWISE – REVOLUTION

2010 óta ugye köztudottan hazánk kvázi büszkeségének számító Téglás Zoli vette át a legendás kaliforniai Pennywise énekesi teendőit, aminek eredményeképpen idén megjelent All Or Nothing című albumuk a kritikusok és a rajongók képzeletét is túlszárnyalva az egyik legjobb valaha megszületett anyaguk lett. A lemezhez pedig a napokban egy új klip is debütált méghozzá a Revolution című dalhoz végig videojáték grafikával. Nektek hogy tetszik az új videó?

THE SORROW – BURIAL BRIDGE

Nem sok nemzetközileg is elismert metal-közeli bandát termelt ki eddig Ausztria, ám a negyedik nagylemezét nemrégiben kiadó The Sorrow elért arra a szintre, hogy a külföldi sajtó is rajtuk tartsa a szemét. A Napalm Records kötelékébe tartozó nemrég nálunk járt metalcore banda Misery Escape című nagylemezének, melyről hamarosan mi is írunk, tizenegy dala közül a Burial Bridge videót is kapott, amely remek összefoglalója annak, hogy mit is hallhatunk az albumon: (Jene)

YOUNG GUNS – YOU ARE NOT

A brit színtér egyik legígéretesebb feltörekvője, a Young Guns februárban jelentkezett második nagylemezével, a Bones-al, amely a pozitív sajtóvisszhang mellett a slágerlisták élére is repítette az alternatív rockban utazó csapatot. A Dan Weller (SikTh) producerkedésével készült lemez You Are Not című dala már az ötödik a sorban, amelyhez videót is forgattak a srácok (Brother In Arms, Bones, Dearly Departed, Towers). Szerintetek vajon megérdemlik a figyelmet? (Jene)