KLIPÖZÖN 2012/40: ezúttal tizenegy friss klip!

Október első hete a korábbiakkal ellentétben meglehetősen szerény számú friss klipet eredményezett a szeptemberi dömpinghez képest. Ennek ellenére azonban igyekeztünk összegyűjteni nektek tizenegy friss videót az év negyvenedik hetéből, aminek eredményeképpen itt van velünk a Caspian, a Wretched, az MxPx, a Fish!, a Dethklok, a Muse, az Erra, a Green Day, az Onward To Olympas, a Comadre és a Nonpoint. Írjátok le mit gondoltok róluk!

CASPIAN – WAKING SEASON

A post-rock rajongók között esetleg van még olyan, aki ne ismerné a massachusettsi Caspian nevét? Az idáig két nagylemezt  és számtalan egyéb kiadványt leszállító hattagú formáció munkásságának kezdete óta (You Are the Conductor EP) igazi közönség kedvencnek számít és dalaikat rendületlenül a magas minőség jellemzi, aminek legújabb állomásaként alig pár hete jelent meg a harmadik nagylemez Waking Season címmel, amelyről hamarosan itt az NSK hasbájain is olvashattok majd. Az idei év egyik legerősebb műfajbéli kiadványának aposztrofált anyag méltán is viseli ezt a címet és minden bizonnyal ehhez hűen november 7-én az iLiKETRAiNS, a Thisquietarmy és a Marionette ID oldalán is olyan erővel fognak megdörrenni a dalaik a Dürer Kert színpadán, hogy arra még sokáig emlékezni fogunk. Addig is itt az albumnyitó címadó dalra forgatott klip a Waking Season képében:

WRETCHED – KARMA ACCOMPLISHED

Az észak-karolinai Wretched sosem volt egy szokványos modern death metal/deathcore zenekar. Korán kimutatták zenéjükkel, hogy nem akarnak beszállni az egyen breakdownokat pengető lyukas fülű zenekarok táborába, és színesítették zenéjüket ahol csak tudták. Minderről pedig egyértelmű tanúbizonyságot is tesz a csapat legújabb és a sorban egyébként harmadik nagylemeze, a Sons of Perdition, mely idén márciusban látott napvilágot a Victory Records gondozásában. A Dilated Disappointment c. dalhoz már korábban elkészült egy klip, hogy népszerűsítse a csapat eddigi legjobb dalcsokrát és a napokban pedig már meg is érkezett a legújabb videó is a Karma Accomplished c. dalhoz:

MxPx – ACES UP

Idén áprilisban jelent meg a pop-punk/punk-rock körökben igazi alapvetésnek számító washingtoni MxPx legújabb nagylemeze Plans Within Plans címmel. Az öt éves pihenést követően megjelent dalcsokor gond nélkül viszi tovább a zenekar eddigi hagyományait és húsz évvel később is igyekszik olyan lazasággal és könnyedséggel megszólalni, mint korábbi anyagaik. Mike Herrera és társai ezért is forgattak most egy videót Bryan Buchelt (Snaproll Studios) rendezésében Aces Up c. dalukra. A kérdés már csak az, hogy nektek tetszik-e a csapat 2012-es énje és eddig melyik volt a kedvenc anyagotok tőlük?

FISH! – KAMU

A Fish! továbbra sem pihen és hónapról-hónapra igyekszik lázban tartani rajongóit vagy egy közelgő koncert tényével vagy valami egyéb innovatív őrülettel. Legutóbbi dobásukként egy friss klipet jegyezhetünk a tavaly megjelent és máig ingyenesen letölthető Sav c. lemezükhöz, melyhez már korábban kettő is készült: a gyomorforgató klippel rendelkező Sav és a VIVA által s játszott Mi vagyunk itt. Most azonban az idei Volt fesztiválon rögzített képi anyagokból lett összevágva egy humoros és szokásos módon Fish!-kompatibilis videó a lemez Kamu c. dalára, mely Kovács J. Dávid munkáját dicséri.

DETHKLOK – THE GALAXY

Dethklok neve nem tudom hány ember számára cseng ismerősen, de azok, akik nem ismernék őket azoknak elmondom, hogy gyakorlatilag egy virtuális (dallamos) death metal zenekarról van szó, amelyet Brendon Small álmodott meg, miután Tommy Blachaval közösen 2006-ban megteremtette a Metalocalypse névre hallgató TV sorozatot. A Gene Hoglan dobost is tömörítő Dethklok gyakorlatilag nem más, mint egy formáció, amely gyakorlatilag death metal formájában az aláfestő zenét szolgáltatja a népszerű sorozathoz. Ennek legújabb állomásaként érkezett meg a megfelelő klippel ellátott The Galaxy c. dal videója, mely az október 16-án megjelenő Dethalbum III c. nagylemezen fog napvilágot látni:

MUSE – THE 2ND LAW: ISOLATED SYSTEM

Ugyan az oldalunkról eszetekbe jutó formációk toplistáján feltehetőleg csak a sokadik helyen szerepel a brit Muse neve, a figyelmesebb olvasóink emlékezhetnek rá, hogy az elmúlt évek során nem egyszer kitértünk erre a behatárolhatatlan stílusú, már-már pop felé kacsingató trióra. Manapság kevés olyan zenekar mozog az ismertségi skála ilyen magas fokán, akik ettől függetlenül képesek élvezetes és minőségi produktumot letenni az asztalra – az ilyen formációkra tehát érdemes lehet odafigyelni. A Showbiz 1999-es debütálása óta rendületlenül alkotó Muse immár hatodik stúdióalbumát köszönthetjük a The 2nd Law személyében – aki még nem tette volna meg, ide kattintva elolvashatja véleményünket a korongról. Természetesen egy ilyen friss anyagot illik némi mozgóképpel is megtámogatni, ez alkalommal a záró szerzeményre esett az angolok választása.  Szerintetek mennyire tükrözi ez a szám a lemez összességét? (Földesi Balázs)

ERRA – PATTERN INTERRUPT

A modern, progresszív zenék iránt érdeklődő olvasóink körében talán már-már klisés megoldásnak számít, ha egy klipben megjelenik a végtelen űr motívuma – vagy konkrétan a csillagokkal tarkított sötét égbolt. A birminghami – ez alkalommal Alabama állam kreatívan elnevezett községére kell gondolni – Erra tagjai ennek ellenére úgy érezték képesek úgy alakítani ezt a sokak által felhasznált sablont, hogy valamiféle egyedi lenyomata is legyen a dolognak. A Pattern Interrupt a tavaly megjelent Impulse címet viselő nagylemezről tért vissza közénk, hogy minél több embert győzzön meg a felállás létjogosultságáról. Az persze rögtön szembetűnő, hogy a srácok jól bánnak a hangszerekkel, de akadhatnak itt olyan elvetemült hallgatók is, akiknek még a gyakorta alkalmazott tiszta ének ezen fajtája sem üli meg a gyomrát. (Földesi Balázs)

GREEN DAY – TROUBLEMAKER

Újabb hét, újabb Green Day klip. A csapat elhatározta, hogy minden egyes új albumos dalához előrukkol egy klippel, amely alapjáraton nem is tűnik rossz ötletnek, ha mindez valami koncepció mentén történik, azonban a visszajelzések alapján a rajongók is kezdik unni a már sokadik jellegtelen videót, melyben a változatosság kedvéért nem történik semmi. Az új klip pedig a minap érkezett meg punk rock alapcsapat napokban megjelent ¡Uno! c. nagylemezéhez, melynek a két részes folytatása még a következő fél évben garantált a csapat elmondása szerint a ¡Dos! és a ¡Tré! képében. Ha tetszettek a korábbiak, akkor pedig egész biztosan a Troublemaker is el fog kapni:

ONWARD TO OLYMPAS – WOLF’S JAW

Az Onward To Olympas nevével először 2010 januárjában találkozhattatok, akkor jelent meg ugyanis a hangzatos című bemutatkozó anyag, a This World Is Not My Home. Az itt kialakult hangzásvilág ugyan nem vált követendő példává, sokkal inkább egy követett példa volt – mégis sikerült annyi egyediséget és ötletet beletenni, hogy egy egész pofás dolog sült ki a próbálkozásból. Most pedig a banda elérkezettnek látta az időt a továbblépésre, amit az október 9-én megjelenő második nagylemezzel hivatottak végérvényesen kihirdetni, ez lesz az Indicator. A koronghoz ráadásul sikerült egy olyan producert megnyerni, mint amilyen Jamie King, akit leginkább a Between The Buried And Me miatt ismerhettek.  Nektek mennyire nyerte el a tetszéseteket az új dal, a Wolf’s Jaw atmoszférája? (Földesi Balázs)

COMADRE – COLD RAIN

A Comadre neve nyilvánvaló módon sosem tartozott a mainstream csapatok közé és minden valószínűség szerint soha nem is fog: a Rites Of Spring, Kid Dynamite és Refused dalokon nevelkedett kaliforniai screamo/punk kvintett 2004 óta három nagylemezt tett le asz asztalra (The Youth, Burn Your Bones, A Wolf Ticket) és a negyedik sorlemez vélhetően 2013 tavaszán meg is fog jelenni. Ennek az anyagnak előfutáraként érkezett meg a Cold Rain c. új dalra forgatott videó is, mely mindamellett, hogy betekintést nyújt az új album felvételibe azt is megmutatja, hogy mire számíthatunk a közelegő album kapcsán. Ha pedig valaki esetleg már most támogatni szeretné az élőben amúgy At The Drive-In dalokat is feldolgozó formációt az az alábbi linken meg is vásárolhatja a Cold Rainhez elkészült hét inch-es vinyl lemezt.

NONPOINT – LEFT FOR YOU

Meglehetősen sok nu metal vagy a közeli csapat érzi vagy érezte úgy mostanában (pl. Spineshank, Limp Bizkit, Taproot, P.O.D., Papa Roach), hogy itt az ideje egy nagyívű visszatérésnek és újjászületésnek, azonban a legtöbb esetben mindez meglehetősen rosszul vagy jobb esetben közepesen sült el. Az tizennégy évvel ezelőtti indulása óta a  Nonpoint nyolc nagylemezt tett lesz az asztalra, melyek közül a Statement, Development, Recoil, To the Pain címűek a nu metal körökben le is aratták a babérokat, azonban az utóbbi években kissé eltűnt a csapat a folyamatos albumkiadás ellenére is. A kérdés az, hogy az október kilencedikén a Razor & Tie gondozásában megjelenő self-titled anyag szerintetek majd milyen státuszba sorolja a csapat megítélését. A Left For You klipje mindenesetre majd segít eldönteni: