Kísérletezik és az ember örökségét firtatja új lemezén az Atreyu

Bejelentette hetedik nagylemezét az Atreyu. A kaliforniai metalcore-banda új anyaga október 12-én jön ki a Spinefarmnál, In Our Wake címmel. A lemezről két számot már meg is lehet hallgatni, az egyikhez klip is készült.

A bandának ez lesz a második új lemeze a 2014-es újjáalakulás, de míg a ’15-ös Long Live albummal a korai, keményebb cuccaik hangzását idézték meg, addig most saját bevallásuk szerint nagyjából a Lead Sails, Paper Anchor album arénarockos hangzását vették alapul. Ennek szellemében producernek is ismét a hivatkozott lemezért felelős John Feldmannt kérték fel.

A Long Live nagyon súlyos volt és a korai anyagainkra hasonlított. Aztán a turné közben a rajongók sokszor kérték, hogy játsszunk többet a Lead Sails Paper Anchorről, ezért újra belemerültünk abba a korszakba. Az egy kísérletezős, felfedezős időszakunk volt, amikor tök jól éreztük magunkat. Úgy döntöttünk, ideje felrázni magunkat, meg a keményzenei színteret, ezért felkerestük Feldmannt.

Ami a lemez címét és tematikáját illeti, a fő téma az ember tettei, hagyatéka és öröksége.

Nagyra tartottuk Chris Cornellt és Chester Benningtont, akik épp akkor haltak meg, amikor írtuk a lemezt. Ennek hatására elgondolkodtunk, hogy mit hagyunk itt magunk után. Megvan a lehetőségünk, hogy megváltoztassuk és jobbá tegyük mások életét. Minden tettünknek van valamilyen hatása vagy következménye. Ez lehet jó és pozitív, vagy lehet valami elbaszott szörnyű dolog. De mi magunk alakítjuk a sorsunkat. Valami jót akarunk hátrahagyni.

Mit hagyunk hátra? A lemez címe azért lett In Our Wake, mert a szövegek nagy része ezzel a kérdéssel foglalkozik. Van, ami a saját démonaink és a sötétség leküzdéséről szól. Van, ami a gyerekeinkről szól, lévén ők lesznek azok, akik közvetlenül utánunk itt fognak maradni. Megint más szövegek a társadalomról, a túláradó gyűlöletről és félelemről szólnak, különösen itt, a mi országunkban. Gyakorlatilag egy koncepciós lemezt írtunk, anélkül, hogy egyáltalán akartuk volna.

A lemez utolsó dalában két vendég is feltűnik, név szerint M. Shadows (Avenged Sevenfold) és Aaron Gillespie (Underoath). A Super Hero című szám az, ami a gyerekekről szól, ebben jön elő a legjobban előjön a banda kísérletező szellemisége is. Konkrétan úgy jellemzik a dalt, mint az Atreyu, a Queen, az Electric Light Orchestra és Disneyland keveréke.

Ez arról szól, hogy a gyerekeid számára te vagy a szuperhős. Szóval olyan énekeseket hívtunk meg, akik már maguk is apák. Mindegyikük saját maga írta meg a rá eső részt, és arról vallottak, hogy mit jelent számukra az apaság.

A számlista és a borító az alábbiak lesznek:

1. In Our Wake
2. House of Gold
3. The Time Is Now
4. Nothing Will Ever Change
5. Blind Deaf & Dumb
6. Terrified
7. Safety Pin
8. Into the Open
9. Paper Castle
10. No Control
11. Anger Left Behind
12. Super Hero

Alább pedig a címadó nyitószám videója és az Anger Left Behind című tétel: