Keleti punk emlékek – Időutazás a ’80-as évek hazai punkszínterére

eastpunkmemories2

„Ha nem váltod meg a világot, pusztítsd el, rombold le!” – Kretens, 1981

A ’80-as évek közepén, a hazai punkzene alapjainak letétele idején egy francia rendező, Lucile Chaufour filmet forgatott az itthoni színtérről, a körülményekről és a magyar politikai helyzetről. Chaufour egy Super8-as kamera segítségével örökítette meg az akkor állami szinten üldözött zenészek életét, egy olyan korban, amikor tilos volt felvételeket készíteni az „államellenes” zenekarokról. A rendező húsz évvel később ismét visszatért, és az eredeti filmben szereplő zenészeket újra felkereste, hogy megtudja, azóta mi változott velük, az eszmékkel és az országgal. Az East Punk Memories a fentebb említett korszak lenyomata, amely hűen tükrözi az akkor virágzó szubkultúrát.

A kultikus 2012-es dokumentumfilm a napokban jó minőségben, magyar felirattal is elérhetővé vált, így a Kretens, a Tizedes meg a többiek, a CPg, a Qss, vagy épp a Marina Revue rajongói boldogan nosztalgiázhatnak a felvételek láttán, a fiatalabb korosztály pedig hű képet kaphat erről a kevésbé jól dokumentált korszakról.

A témához kapcsolódva, a fantasztikus film mellett egy másik kordokumentum is napvilágra került az idei évben, méghozzá egy felvétel a legendás paksi Total ’85 Festről, amely akkoriban a legnagyobb hazai punkfesztiválnak számított. Érdemes ezeket a koncerteket is megnézni.

Végezetül pedig mutatunk egy kiváló split lemezt is, szintén a tárgyalt korszakból, amelyet öt hazai punkzenekar hozott össze (a borítón a Fegyelem helyett tévesen a Tizedes meg a többiek neve szerepel), és végül egy francia kiadó, a Primitiv Cozak adta ki 1985-ben.