Isten Háta Mögött a Kultiban

Tovább pörög a To Beat Or Not To Beat sorozat a Kultiplexben. A legközelebbi csütörtök, azaz december 7-e fő attrakciója az Isten Háta Mögött lesz, amely zeneileg talán kilóg az eddig szerepelt alterosabb gitárbandák sorából, abban tekintetben viszont egyértelmű a hasonlóság, hogy az IHM is az elmúlt évek egyik legfelkapottabb zenekarai közé tartozik – nem is véletlenül.

<a href=”uploads/flyer/kultiplex_plakat.jpg” target=”_blank”><img src=”uploads/flyer/kultiplex_plakat.jpg” width=”200″ border=”0″ style=”float:right; margin-left:10px;”></a>Bár a legtöbb színtér (indie, metál, hc) számára nem túl kompatibilis zenekarról beszélünk, hiszen egyik stílus mellett sem kötelezik el magukat, mégis, az IHM zenéjét egy olvasztótégelyhez hasonlíthatjuk, amelyben minden nyitott lelkű, eredetiségre éhes kis zenehallgató fiú és/vagy lány megtalálhatja a számítását. Talán ott tart most a dolog, hogy egy egyre növekvő Isten Háta Mögött-táborról beszélhetünk, ahol a bamba sztónerektől kezdve a fejbengelő metallistán át az xxs-es pólókban táncoló gimis lánykákig mindenféle arc képviselteti magát. És, a már rogyásig elkoptatott, a zenekar eredetiségéről szóló, minden kritikában felbukkanó fámától eltekintve is érdemes lesz csekkolni őket most csütörtökön, hiszen a sosem megunható, sodró és felkavaró erejű előadással kiálló zenekar mindig élményszámba megy, főleg, hogy most mint főzenekar adhatnak teljes körű bemutatót – mondjuk ki – nem túl egészséges világukból. Bár ígéretük szerint a jövő év második felénél korábban biztos nem lesz új lemez, talán már új dalokat is hallhatunk tőlük, informátorunk legalábbis így tudja.

Az est másik fellépője a magyar stoner-színtér legújabb és legdinamikusabban fejlődő, nem kifejezetten feminista szellemiségű csapata, a beleszarós, csuklóból való gitározást és a benzinzabáló géperejű járműveket ünneplő Saint Petrol lesz, akiknek épp’ a napokban jött ki egy új EP-je; kérnénk ennek ellenőrzését a zenekar myspace-oldalán. Talán érdekes, hogy az egyik gitáros nem más, mint Kovács Krisztián, a Fish! énekese, aki ezek szerint született sivatagi arc, de további sztárszereplők is felbukkanak itt, úgy, mint Bedő az Insane-ből vagy Tonya a VL-45-ből, bizonyítván, hogy a magyar zöld-színtér erős fejlődésben van.

Az est lazafíling-dílereit pedig a szintén budapesti Doomsday Funk prog-funk-stonermetálja előzi meg, akik megírták minden idők legultimátabb hungarikum stoner-himnuszát, melynek címe: If Tisza had a delta, amit el is játszanak. Esetleg.

Mivel a szokásoktól eltérően három banda lép fel, a koncertek pontosan 20:08-kor kezdődnek. Érdemes sietni tehát!