Insane – lemezinfók

Nemrég jelent meg a hazai rock/metal élet legtöbbet koncertező és külföldön is rendkívül sikeresnek számító bandájának, az Insane-nek a legújabb lemeze Our Island, Our Empire címmel, 11 dallal és sok-sok különlegességgel. A lemez intro-jának, az It Came From Beyond-nak a megalkotása az ex-énekes, Knapp Oszi nevéhez fűződik. Teli van elektronikus betétekkel, s meglepő módon nagyon jól felvezeti a több nótát annak ellenére, hogy a stílust tekintve egyáltalán nem tipikus Insane-tétel.

Az egyszerűen egy számmal jelölt, a lemezen harmadikként szereplő 33 c. nótában az A Losing Season énekese, Bokodi Bálint hegedül. A Fuerteventura című dalban egy népszerű debreceni ska zenekar, a Skafunderz egyik tagja játszik: Csapó Adelinda szaxofonozik. A lemez egyetlen, s a zenekar történetében egyedi, magyar nyelvű, s kifejezetten rádióbarát nótájában, a Lelkem Iránytűben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának több tagja is vendégeskedik: Kolozsvári László brácsán játszik, Popa Péter és Csébfalvi Judit, valamint Tóth István hegedül. Utóbbi művész a Magyar Rádió szólamvezető muzsikusa és egyben a basszusgitáros Berci édesapja is, így mindannyian örömmel vállalták a szereplést, bizonyítva ezáltal, hogy a komoly és a könnyűzene összekapcsolódása mennyire élvezhető eredményt szül. A Lelkem Iránytű és a How Dare You című nótában emellett nem más ül a zongoránál, mint Varga „Pici” Zoltán. Az Ő nevével fémjelzett érdi Bakery stúdióban készültek a lemez felvételei, Bodnár Péter pedig a fő hangmérnök feladatát látta el. A nóta további érdekessége, hogy eredetileg angol nyelvű lett volna (Trainsong címmel), de a csapat végül mégis a magyar szöveg mellett döntött.

A borítót a zenekar barátja, Tóth István festette, farostlemezre, olajfestékkel, s ennek a képnek a koncepciója vonul végig a az egész bookleten. A srácok ezúttal az eddiginél kicsit komplexebb zenével rukkoltak elő és a hangulatvilág is változatosabb, ami főként olyan emberi érzéseket és helyzeteket boncolgat, amelyekkel a mindennapjainkban találkozhatunk, mindezek ellenére az eddig megszokott kőkemény riffek sem hiányoznak a nótákból. A 2005-ös harmadik nagylemezük (King Of Fools) megjelenése óta énekest váltottak, így Oszi helyére Molnár Bálint került, valamint huszonegy európai országban közel kétszáz koncertet adtak kisebb-nagyobb fesztiválokon és klubokban, s most sem lesz másként, hiszen az Our Island – Our Empire megjelenését egy, több mint 40 állomásos európai turné követi, illetve a nyár folyamán számos hazai és külföldi fesztiválon is fellépnek majd.

http://www.insanemusic.hu
http://www.myspace.com/bandinsane