Ilyen lesz idén a Record Store Day

Ha emlékeztek, tavaly is szívügyünk volt végigkísérni a lemezboltok ünneplését, és idén sincs okunk lemaradni a Record Store Day különleges kínálatáról. Az idén április 20-án, azaz kevesebb, mint két hét múlva esedékes esemény alkalmából jóformán már minden kiadó terített, így most ha nem is a teljesség igénye szerint, de a brit kínálatra alapozva felfednénk pár olyan bejelentést, amelyekkel biztosan számolnia kell a bakelitgyűjtő közönségnek. Itthon továbbra is a Wave és a Neon a legbiztosabb partnerei a nemzetközi ünnepnek, sőt, ami azt illeti, a boltok már be is izzították saját rendelőhálózatukat, így bátran keressétek őket saját igényeitekkel és kérdéseitekkel, biztosan válaszra leltek majd. Az alábbiakban pedig kissé tematizálva ajánlunk pár lemezt, amelyek miatt könnyen emlékezetes lehet a 2013-as szelekció is.

A kötelező újrakiadások

Mivel az alábbi ünnepkör sem kerülheti el a profit kérdését, így döntő többségében a 2013-as évet is az újrakiadások fogják meghatározni, aminek talán az eBayből megélő privát árusítók örülnek a legkevésbé. Márpedig az idei felhozatal bátrabban merít a tavalyinál, és ezt főképp a klasszikus metallemezek gyűjtői fogják értékelni: az Earache például saját splitsorozatot enged útjára a Warner mintájára, így az egyébként is több újrakiadással jelentkező Napalm Death az Insect Warfare-rel oszt meg egy 7″-et, míg az Entombedet az Evile-lal engedte össze a kiadó, de ugyanígy érdekes lehet, hogy az Opeth Morningrise-za is végre ismét beszerezhető lesz (lehetőség szerint nem olyan horrorisztikus áron, mint ahogy most futnak a már kiadott példányok), ahogy a Bolt Thrower, a Judas Priest és a Witchfinder General is bedobja magát egy-egy újbóli megjelenéssel. Az idei Record Store Dayt azonban a thrash és a black metal szerelmesei fogják pirosbetűs ünnepként kezelni, hiszen a Slayer és a Burzum is újra megjelenteti klasszikus lemezeit (bár Arayáék direkt a korai időszakra, a Hell Awaits bűvkörére alapoznak), ahogy a Mayhem is ismét hozzáférhetővé teszi meghatározó anyagait, és a Venom méltán nagy hatású lemeze, a Black Metal is újbóli kiadásra kerül április 20-án. Emellett izgalmas lehet, hogy a Between The Buried And Me is beszáll a The Anatomy Of duplakiadásával, ahogy a Kvelertak is ismételten megjelenteti limitált duplalemezként bemutatkozó anyagát, a Whirr szinte a teljes diszkográfiáját, míg az ezredforduló szerelmesei a Cave In és a Botch idei megjelenéseire figyelhetnek fel, a post-hardcore szerelmeseinek pedig az At The Drive-In Relationship of Commandjának újbóli kiadása okozhat majd örömet, ha erről van szó. A Revelation főleg a Sense Field s/t-jének újbóli megjelenését ünnepli idén, de az idei kínálatban ez is jól mutat a Hüsker Dü és a Killing Joke megjelenései mellett.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7NYbojdoAQE

Az exkluzív megjelenések

Bár felmerültek pletykák arról, hogy a Worship & Tribute két évvel ezelőtti kiadása után a Warner hülye lenne nem harcba küldeni megint a Glassjaw-t, akiktől idén az El Mark jelenhetett volna meg 7″-ként, de ez sajnos meghiúsult, így a rendhagyó megjelenések között a Hybrid Theory bakelitkiadása az, ami meghatározza majd április 20-át: a Linkin Park rajongóinak ez egy vissza nem térő alkalom lesz. A Bayside idén split helyett koncertlemezzel rukkol elő, a Biffy Clyro különleges 7″-et ad ki, és ebben hisz majd a Bring Me The Horizon és a While She Sleeps is, míg az August Burns Red a Silversteinnel splitel majd. A Deftones az ünnep alkalmából indítja útjára hétrészes koncertlemez-sorozatát, a BoySetsFire most fogja előkészíteni a nyári visszatérését, a Liquid Tension Experiment a proggie-kat kényezteti majd, míg a Pierce The Veil, a Cult of Luna, a Funeral For A Friend és Steve Von Tillék Townes Van Zandt emléklemeze is biztosra megy, ha a meglepetés erejéről van szó. A Cannibal Corpse élő kislemezzel rukkol majd elő, a Basick Records terítésében pedig a Skyharbor, az Uneven Structure, a The Algorithm és a Chimp Spanner is az első kiadás élményében lubickolhat majd a djentrajongók legnagyobb örömére.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lir3dzYIhz0

Persze ettől lényegesen szélesebb és színesebb a kínálat, és az ünnep közeledtével egyfajta iránymutató gyanánt jelentkezünk majd idén is egy összefoglaló cikkel, de ha Ti is láttok számotokra kedves megjelenéseket (pl. a Death Waltz horror-betétdalokat felkaroló 7″ lemezei), osszátok meg velük egy kommentben!