Idén újra DeathCrew fesztivál Nyírbátorban!

12985567_1056584527740914_6116757351324601792_n

Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nyírbátori DeathCrew fesztivál. A rendezvény új helyszínre, a régi Azfeszt környékére, a Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő szomszédságába költözött. A fesztivált rendező Drow zenekar, helyi fiatalokkal karöltve továbbra is elsődleges célkitűzésének tartja, hogy kevésbé ismert, a magyar fesztiválkínálatból kiszoruló együtteseknek nyújtson fellépési lehetőséget. A fesztivál másik fontos pillére a filmes szekció, amire bárki beküldhette alkotását. Ez elsősorban fiatal filmesek, diplomafilmesek körében népszerű kezdeményezés. A fesztivál helyszínt biztosít a Cseh Tamás Program, az Öröm a Zene program, a HANOSZ és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló amatőr zenekari tehetségkutatónak is 2016. augusztus 13-án, szombaton. A DeathCrew fesztivál további vonzereje, hogy a fesztiválozók 50%-os kedvezménnyel látogathatják a Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő strandját.

A fesztivál első napján lép színpadra a mátészalkai, zajzenével egybekötött, improvizációs Ürgebőrbe Varrt Gyíkemberek nevű formáció, amit a nyírbátori Naked Man zenekar követ, akik a mai fiatalok problémáiról és örömeiről szóló számaikkal biztosítják a fesztivál jó hangulatú felvezetését. Utánuk a budapesti Satelles zenekarra tombolhatunk, akik a magyar dallamos hardcore egyik legkiemelkedőbb képviselői, majd a Vendetta Inc. következik, akik híresek Phil Anselmo stílusát megidéző súlyos koncertjeikről. Kilenc órától lép a színpadra a Dryvia, akik több stílusból merítve gyúrnak igényes metalcore-t. Őket követi az ország talán legőrültebb koncertbandája, a Stubborn, majd az Orient Fall biztosít technikásabb progresszív metal, metalcore-t. Az első este vége felé közeledve lép színpadra a bécsi Chasing Sounds, és a mátészalkai BetterThanEver, akikkel a pop-punk („amerikai pités zene”) vizeire evezhetünk. A pénteki napot a nyírbátori Annewhybee zárja. A szervezők nem feledkeztek meg az elektronika kedvelőiről sem. Éjféltől, kifulladásig Boatech, a nyírbátori Airport Club rezidens DJ-je, fogja pörgetni a lemezeket.

A fesztivál második napján, már 11 órától kezdetét veszi az élőzene, mivel színpadra lép, az első tehetségkutatós fellépő. A megmérettetésre 8 zenekar jelentkezett. Az eredményhirdetést követően 17 órától folytatódik a fesztivál koncertprogramja, rögtön két régi iskolás thrash metal bandával, a Vesztegzárral és az Integral Vortex-szel, a farmerdzsekis rockerek örömére. 19 órától lassítja a tempót a Visioned Frailty, súlyos doom riffekkel, majd 8 órától a Faminehill evez érzelmesebb vizekre, igényes post-hardcore szerzeményeikkel. Ahogy besötétedett, kezdetét veszi az Omega Diatribe koncertje, akik nem csak extrém külsejükről híresek, hanem a roppant technikás számaikról is. Tíz órától áll a színpadra a fesztiválszervező Drow zenekar, akiket a holland Revölvo követ, bulizós metallal vegyített rock’n’roll számaikkal. A fesztivál koncertprogramját a székesfehérvári Sleepless zárja egy kemény deathcore partyval. A második estére sem panaszkodhatnak a táncolni vágyók: éjféltől a mátészalkai Style Wars Crew biztosítja az elektronikus zenét, mindenféle stílusban.

A fesztivál filmes részlege ugyanazzal a szándékkal jött létre, mint a zenei program: megismertetni a független, kortárs magyar alkotókat és munkáikat a közönséggel. A program összeállítója Hutanu Emil fontosnak tartja, hogy az itthoni rendezőket, szárnybontogatókat minél többen megismerjék, hiszen a filmművészetet is a közönség élteti. Egy fesztivál pedig kitűnő alkalom egy mélyebb merítést venni az elmúlt két év itthoni friss, rövidfilmes alkotásaiból. Mint ahogyan az előző években, idén is megtalálhatóak lesznek a friss diplomamunkák, első- és önerőből készült filmek mellett a már időközben díjakat is bezsebelt alkotások. Többek között levetítésre kerül a Palm Springs-et is megjárt Éjszakai festés, a Cannes-i Filmfesztiválon is futó Superbia, a MEDIAWAVE Film & Music Festival különdíját megkapó Tabula Rasa, a valós nemi erőszak botrányt feldolgozó Gólyatábor, vagy éppen az Oscar-díjra is jelölhetővé vált Mindenki. Idén a nyitó filmeket Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, Pinkwater), a zárófilmet pedig Nemes Gyula ajánlotta fel a közönségnek (Zéró). De megtalálható lesz a Radnóti Hétszer című szkeccsfilm és a független gördeszkás mozi, a Debrecen halott is a kínálatban, valamint idén a tavalyi Filmtett táborban készült kisfilmek is versenybe szállnak. A Váró Kata Anna – Pólik József – Ezüst Koppány hármasából álló zsűrinek nem lesz könnyű dolga. Az idei filmek között mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakoztató, elgondolkodtató vagy éppen egyedi képi világú kedvencét. A felhozatal mindenesetre erősíti azt a kijelentést, hogy a MAGYAR MOZI MENŐ.

A DeathCrew fesztivál tehát augusztus 12-én és 13-án várja a szórakozni vágyókat, sátrazási lehetőséggel, izgalmas filmkínálattal és 26 fellépővel, köztük két külföldi zenekarral. A napijegy 1000, a 2 napos bérlet pedig 1500 Ft!

A cikk promocionális célzattal készült, a szerzője a DeathCrew fesztivál csapata.

A fesztivál Facebook-oldala:  

Facebook-esemény: DeathCrew Fesztivál 2016.