Hogy találkozik Dave Grohl, az Alice In Chains énekese és a ’80-as évek hardcore punkja?

A válasz egyszerű: a BL’AST! kapcsán. Az 1980-as évek hardcore punkjának rajongói bizonyára ismerik a kaliforniai csapat nevét, akik 1986-ban egy remek (és erősen Black Flag utánérzésű) anyaggal mutatkoztak be (The Power of Expression). Ugyan a banda (igaz, még ’84-ben) a Black Flag tagjaiból Henry Rollins énekes könyve, a Get In the Van szerint hatalmas röhögést váltott ki, mikor meglátták őket élőben az oldalt látható flyerhez tartozó koncerten (kb. mint amikor a Shaun of the Deadben a két túlélőcsapat találkozik), de a következő nagylemez, az It’s In My Blood demóit hallva a ‘Flag-gitáros Ginn szerződtette őket kiadójához, az SST-hez. A nevetés oka egyébként az volt, hogy nem elég, hogy Rollins szerint minden daluk a Thirsty & Miserable-hez hasonlított, de ők is átlátszó Dan Armstrong gitárral és átlátszó Ludwig Vistalite dobokkal nyomták, amik azon a színtéren a Black Flag „védjegyei” voltak. Időközben 2200 mérfölddel arrébb: kevesen tudják, hogy az Alice In Chains jelenlegi énekese, a továbbra is Layne Staley árnyékával küzdő William DuVall igen aktív szereplője volt az atlantai hardcore közösségnek a ’80-as években a Neon Christ tagjaként, majd a nyugati partra költözve BL’AST!-ot is kisegítette, és az It’s In My Blood dalainak megírásában is részt vett (a felvételek előtt azonban kilépett). Most jön a csavar.

Történt ugyanis, hogy tavaly a BL’AST! gitárosa, Mike Neider megtalált pár régi felvételt, és elküldte azokat a Southern Lord kiadónak, hogy mégis mit lehetne kezdeni velük. A cég nem szarozott, és tudván, hogy a banda nagy rajongója Dave Grohl, megkérdezték, hogy lenne-e kedve kisegíteni őket az újramaszterelés kapcsán, a Foo Fighters frontembere pedig büszkén elvállalta a feladatot, hiszen valaha ő is a hardcore punk színtéren kezdett (a fővárosi Scream tagja volt 1986 és 1990 között, ezután jött csak a Nirvana). Időközben az is kiderült, hogy ezek a felvételek egy olyan korszakból származnak, amikor DuVall tagja volt a bandának, és hallani is a felvételen az ő gitárjátékát, ami ugye az ő közreműködésével megírt It’s In My Bloodról nem mondható el. Ez alapján a megtalált felvételek az album demofelvételei lehetnek, remélhetőleg néhány ki nem adott dallal, amelyeket hallhatunk majd, mikor a ‘Lord kiadja a (bizonyára nem véletlenül) Blood címre hallgató lemezt szeptember 3-án.

Tehát a lényeg:

  • Nyugodtan kultikusnak mondható, ’80-as évekbeli hardcore punk banda megtalált néhány elveszettnek hitt felvételt
  • Az adott banda kapcsán többekben a mai napig felmerül, hogy a BF-utánérzés ellenére később jobbak voltak, mint a Black Flag. Hatottak egyébként a stoner rock alapvetés Fu Manchura is, sőt, Brant Björk a Kyuss és a Fu között rövid ideig dobosként a BL’AST-utódbanda LAB tagja volt.
  • A dalokban hallható a jelenlegi Alice In Chains énekes, William DuVall gitárjátéka
  • A keverést elvállalta Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana, ex-Scream)
  • A Southern Lord kiadja az anyagot szeptemberben Blood címmel, itt az előzetes, és egy idevágó dal a második nagylemezről: