Hiába vagyok benned, bennem már nincsen semmi – itt az Úrfi új klipje

Új dallal és klippel jelentkezett a hétvégén az Úrfi zenekar. A Száraz Bence énekes-gitáros vezette csapat általában véve visszafogottabb, szövegcentrikus popzenét játszik, a Hiába című új darabban viszont megmutatják, hogy adott esetben egészen metálosan is meg tudnak szólalni. A dal és a klip a szexuális kiégés és elidegenedés problémáját dolgozzák fel, és a videót is rendező Bence a témaválasztásról így mesélt a Lángoló Gitároknak:

Egy olyan időszakot dolgoz fel, amikor a főhős az egészségtelen önképét instant, alkalmi kapcsolatokkal próbálja meg helyrebillenteni. Ami persze nyilván elsőre izgalmas és valóban képes arra, hogy elfedje az ember valós problémáit vagy igényeit, de egy idő után kezelhetetlenné vállik, és inkább csak kárt okoz. Az az élmény foglalkoztatott ebben a dalban, amikor valaki rutinszerűen éli meg az intimitást, aminek következtében először elidegenedik más testektől, végül a sajátjától is.

Őszintén, az utolsó pillanatig pánikban voltam a „Hiába” megjelenését illetően, mert valljuk be, ez nem a legrocksztárosabb téma. Viszont a projekt elsődleges igénye magával szemben mindig is az önazonosság és az őszinteség volt. Ezen kívül véleményem szerint a férfi nem óriási válságban van, és erre mindenképp szerettem volna reagálni valahogy. Természetesen a túlstimuláltságból adódó elidegenedés nem kizárólag a férfiak privilégiuma, viszont erről biztonságos és nyitott diskurzus még nincs. Épp ellenkezőleg. Aktívan él az emberek fejében az az elképzelés, ami szerint a férfiasság legpontosabb mércéje az, ha valakinek sok partnere volt. Szerettem volna nekimenni annak a nevetséges toposznak, ami a férfit és a nőt mesterkulcshoz és zárhoz hasonlítja. Az emberek nem eszközök, akiket egy intim szituációban a hasznosságuk alapján lehet értékelni. Nyilván ezek ezerszer hallott kijelentések, de közben a szexualitás vitathatatlanul egyre explicitebb módon van jelen az emberek életében, miközben a melankólia, a mentális betegségek, a magányosság érzése mintha járványként terjedne. Félreértés ne essék, az Úrfi jelen esetben nem erkölcscsőszt akar játszani. Csak szerettük volna szóvá tenni, hogy ha az ember nem hajlandó kellő figyelmet vagy munkát fordítani magára és a saját intimitására, akkor vannak olyan dolgok, amiket ténylegesen tönkre tud tenni magában. Még akkor is, ha a környezete az ellenkezőjét sulykolja nap mint nap.

A bandának egyébként 2018 elején jelent meg az első nagylemeze – amin a Téveszméből Nagy Viktor is featelt -, ez a szám viszont már a következő anyaguk előfutára.

A srácokat legközelebb március 2-án lehet megnézni az Analog Music Hallban a születésnapi koncertjükön.