Hét év után jön az Angertea új nagylemeze, itt egy friss dal

Idén májusban az elborult grunge/metal hazai nagysága, az Angertea új albumot ad ki, szám szerint a hatodikat. A Darkmind hét évvel követi a legutóbbi Snakes in Blossom nagylemezt, bár a banda azóta sem maradt csendben, 2018-ban kiadtak egy akusztikus lemezt, 2020-ben pedig egy mindenféle egyéb felvételeket összegyűjtő EP-t is.

Az új anyagról már meghallgatható az első előzetes tétel, a Genocide?, ami a zenekar szerint jól jellemzi a lemez egészét, bár lesznek azért kevésbé súlyos tételek is az albumon. A dalsorrend a következő:

  1. Labyrinth
  2. Embrace of Lizards
  3. Gain Overdose
  4. The Unexpected Gift
  5. Sacred Garden
  6. Genocide?
  7. Darkmind

Mihály Gergő énekes-gitáros ezt mondja az albumról:

Igyekeztünk egy olyan lemezt csinálni, ami egyrészt méltó az Angertea örökségéhez, másrészt egyfajta kívülálló a mai anyagok között. Ezúttal nincsenek akusztikus slágerek, átvezetők, „csak” 7 dal bő negyven percben, amelyekbe minden tudásunkat, tapasztalatunkat és érzelmünket beletettük.

A stúdiófelvételekről:

Ez az első albumunk, amin a zenekar a saját Teaplant nevű stúdiójában dolgozott, a hangzásért pedig én feleltem. Egy nagyon nem tipikus, nem mai hangzás volt a cél. Hangmintákat nem is használtunk. Egy markáns, óriás-szörnyeteg dobhangzás elérését szerettük volna, ami egyből felismerhetővé teszi a teljes lemezt. Olyan albumok voltak a referenciák, mint például, a Neurosis: Times of Grace lemeze, vagy a Nirvana: In Uterója (Steve Albini munkái), vagy például a Primus: Brown Albuma. Ezeken a lemezeken hallatszik, hogy hús-vér emberek játszották fel őket, és igazi organikus sounddal rendelkeznek. Ez amúgy az első Angertea-lemez, amin nincs vendégzenész. A kisfiamon kívül persze, aki a Genocide?-ban sikítozik egy kicsikét. De ő nem külsős vendég, hanem a zenekari törzs tagja.

És a lemezborítóról:

Borító téren is szakítottunk a hagyományokkal. Eddig ugye majdnem mindig a saját festményeim voltak a fronton. Ezúttal viszont ahogy meglett a ’Darkmind’ cím, egyből egy ilyen régies, reneszánsz festmény ugrott be egy vérző fejű majomkirályról… Enyhe utalás ez a mai „királyokra”… És hát én teljesen más stílusban festek… Viszont eszembe jutott Szekeres Péter festőművész barátom, akiről tudtam, hogy képes megfesteni a víziómat. Kiváló munkát végzett.

A bandának jelenleg nincsenek bejelentett koncertdátumai, viszont szintén mostanában jelent meg a tavalyi Fishing On Orfű-s fellépésük teljes videója, ezt is mutatjuk rögtön az új dal és a lemezhez készült rövid „making of” videó alatt.