„Hát kinek ne lenne kedve egy ilyen úthenger trackre énekelni?!” – Bemutatkozik a Crowley’s Deal

A budapesti Crowley’s Deal bemutatkozása egy igazi kuriózum. Ahogy tanulmányoztam a szóban forgó, Down Again című dalt, elgondolkodtam, hogy kis hazánkban manapság nem lehet éppenséggel Dunát rekeszteni a deathcore-zenekarokkal. Pláne nem olyannal, ahol női ének van. Vagyis konkrétan egyetlen ilyet sem tudok mondani (előre is elnézést kérek azoktól, akikre mégis megfelel ez a leírás, ez az én szegénységi bizonyítványom).

A csapatot Várady Mónika (ex-Hatred Solution) és Szántó Tamás (Avantgarde) alkotja. Ők ketten még 2020-ban találkoztak a Hardline Music Studio kapcsán, és heteken belül Tamás elő is állt a debütáló szám demójával, amire Mónikától a címben idézett reakció érkezett. Egy probléma volt csupán:

Szöveggondjaim akadtak. Covid, karantén, az ezzel járó depresszió, így nem tudtam valami kreatívat írni. A legjobb barátnőm ekkortájt került kórházba, ahol unalmában nagyon durva verseket írt. Mindig elküldte nekem ezeket, én meg bőgve olvastam a sorokat, mintha belőlem szóltak volna azok a szavak, csak ő meg is tudta fogalmazni, haha. A verseit kiegészítettem a saját gondolataimmal, így készült a szöveg. Nem lett valami vidám téma.

A páros fel is vette a dalt, de ahogy a világjárvány erősödött, a lelkesedésük pont úgy lankadt, így a projekt parkolópályára került, a felvétel pedig fiókba. Egészen 2021 őszéig, amikor ismét előhúzták, új masztert is kapott Tamás jóvoltából és egy klip is leforgott hozzá. Noha kezdetben csak „örömzenélésről” volt szó, többek motiválására elküldték a Slam Worldwide-nak is, ami a világ talán legnagyobb deathcore/death metal/slam-csatornája és franchise-a, akik egyből reagáltak is a megkeresésre és a héten náluk debütált a cucc.

A jövőt tekintve rohamtempóban íródnak az új dalok – ahogy Mónika fogalmaz: fossák magukból az ötleteket -, és idénre tervben van egy EP megjelentetése, de ha marad ez a svung, akkor akár nagylemez is becsúszhat. A csapat egy németországi meghívást is kapott a nyárra, ahova már teljes felállásban készülnek, úgyhogy már kezdődnek is a próbák, zajlik az összeszokás az „új” tagokkal.

Mi minden jót kívánunk a bandának, most pedig álljon itt a bemutatkozó Down Again, ami a deathcore-t a hagyományosabbik végletből közelíti meg, igazi mélyre hangolt, acsarkodós pusztuldaként: