Három hét múlva itt a Thy Catafalque új nagylemeze, hallgasd meg a Jurát!

Kátai Tamás az egyik legismertebb magyar zenész a világon: az avant-garde/progresszív metal Thy Catafalque az egyik legelismertebb metal projekt a világon, a nemzetközi sajtó szinte pajzsra emel minden dalt/lemezt, amely Kátai Tamás metal projektjének terméke. A Rengeteg már végleg olyan stádiumba helyezte a zenész megítélését, hogy az október 16-án érkező Sgùrr már a szaksajtó figyelmének első helyén szerepel; a 9 tételes, dupla lemezen, digibook formában (benne 36 oldalas booklettel, benne Kátai verseivel és saját készítésű fényképeivel) érkező albumról pedig a napokban megjelent a Jura, amely az album második előhírnökeként igyekezik minden kétséget eloszlatni, hogy Kátai Tamás avant-garde forációja még mindig kiváló. A lemez tracklistje, valamint alantabb a Jura Kátai kommentjeivel a Hammerworldnek:

01. Zúgó
02. Alföldi Kozmosz
03. Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában
04. A hajnal kék kapuja
05. Élő lény
06. Jura
07. Sgùrr Eilde Mòr
08. Keringő
09. Zúgó

„Maga az albumcím skót gael nyelven van, és a hegy csúcsát jelenti, azonban a dalok java egyformán szól a vízről, a hegyekről, a kapcsolatukról, és a hozzájuk kapcsolódó szimbólumokról. Furcsa módon egyaránt hatott a számokra a skót Felföld és a magyar Alföld. Nem sok ének lesz a lemezen, de ahol hallani majd ilyet, az sem lesz kellemes. A korábbi lemezekhez képest ez egy barátságtalan, tüskés és rideg anyag lesz, úgy gondolom, hogy metalosabb is.”


„Ez egy eléggé spontán dal, amit a régi, olcsó akusztikus gitárommal vettem fel a gyerekszobámban, amikor hazalátogattam Magyarországra – mondja az Alföldi Kozmosz című, elsőként bemutatott új dalról a Skóciában élő makói zenész. – A hegedű is hasonlóan lazán került felvételre, egy görög barátom játszik rajta Dimitris Papageorgiou. Nincs is ének a számban, a zene pedig azt a szeretet tükrözi, amit az Alföld iránt érzek, ahol születtem és felnőttem.” – 
mondta el Kátai Tamás a Hammerworldnek.