HangSúly – a nyertesek

A hazai internetes rock/metal magazinok idén sem mulasztották el átrostálni az előző évi termést és kiválogatni a legjobbakat. A keményebb zenei műfajokban érdekelt magyar zenekarok 2007-ben megjelent új stúdióalbumai közül az Európában is számon tartott Sear Bliss, a hazai pályát lassan kinövő Subscribe, az unikumnak számító és sajnos időközben feloszlott Gire, valamint a rutinos arcokat rejtő, de mégis újonc ManGod Inc. munkái érdemelik a legtöbb figyelmet. Legalábbis a HangSúly zenei díj zsűrijében résztvevő 14 webzine szerkesztőségének szavazatai alapján. A meglepetéseket is tartogató szavazás eredményét az alábbiakban olvashatjátok.

2007 Legjobb Albuma

Sear Bliss / Gire
The Arcane Odyssey / Gire

Az első két helyen egyenlő szavazattal végzett a Gire évtizedes pályafutását megkoronázó bemutatkozó albuma, valamint az európai black metal színtéren is egyéniségnek számító szombathelyi Sear Bliss legutóbbi The Arcane Odyssey című lemeze. A dobogó harmadik fokára a Subscribe méltán sikeres új lemeze, a Stuck Progress To Moon került, amely mindössze egyetlen szavazattal maradt le a nyerő párostól.

2007 Legjobb Debütáló Albuma

ManGod Inc
Near Life Experience

Talán furán hat, hogy a Legjobb Album kategóriában nyertes Gire lemezét a debütáló albumok versenyében végül a Near Life Experience koronggal a Mangod Inc. maga mögé tudta utasítani, de a lemez dalait hallva semmi kétség nem maradhat, hogy a szerkesztők többsége miért a székesfehérvári csapat bemutatkozását ítélte a legerősebbnek. A reménységek rangsorában a modern rock alapokra építkező Mangod Inc, és az ambient-folk-extrém-metal Gire mögött a death’n’roll műfajban utazó Chief Rebel Angel zenekar Death Rock City című kezdőrúgása végzett a harmadik helyen.

2007 Legjobb Koncertbandája

Sunday Fury

A koncertlátogató szerkesztők a tavaly első albumával jelentkező váci sludge doom metal banda Sunday Fury élő fellépéseit ítélték a legjobbnak 2007-ben, és a szavazatok alapján igen meggyőző fölénnyel érdemelte ki ezt az elismerést a csapat. Így most a második helyre szorult a közönségfavorit Subscribe, akik szintén hírhedten jó bulikra képesek. Végül a harmadik helyre sem a cipőbámulós fajtából került jelentkező, hiszen az egyforma szavazataránnyal befutott Watch My Dying és Cadaveres zenekarok is intenzív előadásaikról ismertek.

2007 Legjobb Stúdióprodukciója

Varga Zoltán, Horváth Attila @ Bakery Stúdió
Subscribe
Stuck Progress To Moon

Bizonyára nem akkora meglepetés, hogy zsinórban harmadszor ismét az érdi Bakeryben sütötték ki az év legjobb produkcióját. A meggyőző fölénnyel első Subscribe album munkálatait Varga Zoltán stúdióvezető és a Subscribe gitáros Horváth Attila közösen felügyelték. Igazán örvendetes az is, hogy a Schmiedl Tamás vezette soproni MD Stúdió rohamléptekkel zárkózik fel a Bakery mögé, hiszen mind a második helyezett Sear Bliss album, a The Arcane Odyssey, mind pedig a holtversenyben harmadikként befutó Dalriada album, a Kikelet is az MD Stúdióban került felvételre. A Kikelet helyezéséből a szolnoki Denevér Stúdióban végzett utómunkálatokért Cserfalvi Zoltán-nak is kijár az elismerés. A harmadik helyen kialakult holtverseny másik szereplője a szintén a Bakery-ben Varga Zoltánnal készült The Raven’s Nest az Everwood-tól.

2007 Legjobb Lemezborítója

Felföldi Péter
Wall Of Sleep

…And Hell Followed With Him

Természetesen a Legjobb Lemezborító díja sem maradt gazdátlan. Az év legjobb albumainak borítóját elkészítő Kátai Tamást (Gire) és Tari Józsefet (Sear Bliss) megelőzve, a hazai doom mester Wall Of Sleep legutóbbi albumának grafikáját a 19. századi francia festő Gustave Doré illusztrációja alapján elkészítő Felföldi Péter munkája aratta a legnagyobb tetszést.

Minden nyertesnek külön is gratulálnak a zsűriben résztvevő magazinok szerkesztőségei!!!

Fémforgács – Hard Rock Magazin – Hunderground.hu – Kronos Mortus – MetalNews.hu – NuSkull – Passzio.hu – Planet Z – Rock Gyémántok – Rockerek.hu – Shock! Magazin – Tarzansite – Underground Magazin – Zenemagazin.com

A korábbi évek díjazottjai és a szavazás menetének leírása megtalálható a HangSúly zenei díj hivatalos honlapján: http://www.hang-suly.hu