Gyász: 27 halálos áldozatot és több mint 180 sebesültet követelő tragédia egy bukaresti metalkoncerten!

11863401_1041539535865400_8171414749068796346_n

Péntekről szombatra virradó hajnalban futott végig az interneten a tragikus hír, miszerint egy bukaresti klubban, a Colectivben október 30-án éjjel a román Goodbye to Gravity koncertje alatt váratlanul egy óriási robbanás rázta meg a nézőteret és a színpadot tűz ütött ki a teremben, ami eddig 27 (!) halálos áldozatot követelt és legalább 180 ember sérült meg kisebb vagy nagyobb mértékben. Az áldozatok többsége fiatal felnőtt, tanuló.

Beszámolók alapján teljes káosz alakult ki, az emberek egymást taposták a gigantikus füstben a kiutat keresve, ami különösen nehéznek bizonyult, ugyanis állítólag a biztonsági szabályoknak sem felelt meg a klub és többen tartózkodtak a helyszínen, mint a megengedett. A robbanást és az azt követő tüzet vélhetően a zenekar által használt pirotechnika hibája okozta. A klubhoz hat tűzoltóegység és sok mentő érkezett. 88 embert szállítottak kórházba, az eddigi információk szerint nagyon sok ember súlyos, az egész testére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett. A belügyminiszter szerint sok sérültnél nem találtak iratokat, ezért nehezen megy az azonosításuk (a legtöbben állítólag nem is román állampolgárok voltak a vendégek közül). A tragédiát követően a román elnök, Klaus Iohannis is megrendülését fejezte ki facebook-oldalán.

A Goodbye to Gravity éppen legújabb lemeze, a Mantras of War bemutatóját tartotta, erről lentebb hallható két dal. Amint többet tudunk, frissítjük a hírt.

UPDATE: Újabb hírek szerint robbanás nem történt, hanem a színpadi látványelemként felszerelt csillagszórók miatt keletkezett tűz, ami aztán gyorsan elterjedt a terem habszivaccsal borított oszlopain és fa szerkezetelemein. Az áldozatok száma közben már 29-re emelkedett, és mint kiderült, köztük van a fellépő zenekar két gitárosa, Vlad Telea és Mihai Alexandru is, míg a többi tag súlyos (többek között égési) sérülésekkel került kórházba. Romániában az események nyomán három napos nemzeti gyászt hirdettek.