Felépítjük a reményeinket: három hazai hardcore-kiadvány

A szkeptikusok, na meg azok, akik tíz-tizenöt (vagy akár húsz) évvel ezelőtt tettek azért, hogy legyen Magyarországon hardcore/punk élet, és egy fiatal nemzedék mindig megtalálja a saját szócsövét ahhoz, hogy kifejezhesse a véleményét, valahol joggal tették fel a kérdést az utóbbi évek során, hogy van-e még itthon hardcore-élet, és ha nincs, akkor miért nincs. Nem volt generációs utánpótlás? A mostani fiatalok nem, vagy másképp akarják hallatni a hangjukat? Szerencsére az utóbbi hónapokban azért észrevehetjük, hogy alulról, a próbatermek zugaiból egyre több fiatal zenekar kezd mozgolódni és a felszínre törni, így ha határozottan azt nem is jelenthetjük ki, hogy az itthoni hardcore élet erősebb, mint valaha, az biztos, hogy elindult egy olyan új hullám, ami összetartó, sokszínű, és ami a legfontosabb: reményekkel teli. Az alábbi hírnek három eheti megjelenés adott apropót, így alább egy debreceni, egy dunaújvárosi és egy pécsi zenekart ismerhettek meg.

CVLT OF GRACE

A pécsi Cvlt of Grace neve nem lehet ismeretlen a műfaj itthoni szerelmeseinek, hiszen a srácok igyekszenek nagy aktivitást tanúsítani: szeptemberben például a Full of Hell és a New Lows előtt is felléptek, ezen a héten pedig első Európa-turnéjukra indulnak a Wasted Struggle oldalán. A párosítás pedig a lehető legjobb, hiszen hazánk két legsötétebb hardcore bandája teljesen érthető okokból talált egymásra: mindkét zenekar ambiciózus, fejlődőképes, és a sötét hangulat megteremtésében egy olyan szenvedélyes tónust üt meg, ami egyáltalán nem patetikus hanem érzelgős, hanem csak keserű, de abból is a legridegebb formában. Sarus Zoliék (aki a BCHC Shows jóvoltából arról is gondoskodni igyekszik, hogy a pécsi undergroundban lehetőség szerint sok külföldi zenekar tehesse tiszteletét egy-egy buli erejéig) a második kiadványukat jelentették meg Path címmel, ami a tavaly februári demó folytatása: a kettő között pedig érezhető a fejlődés már az első hallgatást követően is. A legszembetűnőbb változás a következetesség, ami rányomja a bélyegét arra, hogy a most megosztott daloknak mennyire egységes hangulata van – ehhez persze az is kellett, hogy a kiadvány erősebben szólaljon meg elődjénél, és ebben az erőben benne van maga a kisugárzás is, amiről például az okosan adagolt, szívszorító gitárdallamok is tehetnek. Persze az út még hosszú ahhoz, hogy egy olyan zenekart tisztelhessünk a Cvlt of Grace-ben, ami nemzetközi szinten is párját ritkítja, az viszont már most látszik, hogy a közép-kelet-európai régiónak igen is számolnia kell a srácokkal, mert nagyon sok potenciál van bennük. A felvétel az alábbi linkről ingyen letölthető.


COLD REALITY

A Cold Reality képében egy új szereplőt köszönthetünk az itthoni palettán, a srácok pedig nemrég osztották meg bemutatkozó demójukat, amin hat saját dal hallható. Bár a banda már elkezdte korábban is csepegtetni a dalait saját YouTube-csatornáján, egyben végighallgatva mégis hatásosabb az, amit a Cold Reality képvisel, és amit később adhat az itthoni színtérnek: a fifikás, metalos riffek, amik teljes mértékben mosh-barátok, és mellette még iszonyúan zsigeriek is, a lehető legjobb arányban váltakoznak ahhoz képest, hogy egy bemutatkozó anyagról beszélünk, a kijelölt ösvény pedig a Triple B Records zenekarai által képviselt metalos hardcore, amiben sok thrash metalos elem található, csínján adagolt groove-okkal, iszonyat leállásokkal, és szóköpködő énektémákkal, amikért egyébként a budapesti underground hardcore-bulikért felelős No Regret Crew egyik szervezője, Balázs felelős, aki az FxAxSxTx-ben is érdekelt. Az egyébként nyers, keveretlen és tompán megszólaló felvételen még így is átjön, hogy élőben kellő vehemenciával szólalhat meg, ha a tagság eléggé egyben van már és össze van szokva, a közönség pedig most pénteken ezt le is ellenőrizheti, amikor a banda az első koncertjét adja majd a Trafik Klubban.


CHAOSREALM

Debrecent eddig jobbára a Hanoi és a ‘support underground’ feliratú tábla miatt jegyezhettük meg igazán, ám most a HNO3 kommunája életet adott egy friss zenekarnak is, akikre ugyanígy érdemes lesz figyelni a közeljövőben: a Chaosrealm a Cold Realityhez hasonlóan elcsíphető lesz pénteken a Trafikban, épp ezért örömteli, hogy a srácok elkészültek még a buli előtt első demójukkal, ami egyszerre bizalomgerjesztő és hiánypótló is a maga nemében. A Chaosrealm épp annyira szereti használni a klasszikussá érett New York-i paneleket és kvinteket, amennyire a kilencvenes évek metalos hátszelű, agresszív hangzásában is otthonosan mozog, nem is beszélve arról a nyers lendületről, amit a dalok képviselnek. A frontember Tibi szintén érintett a No Regret Crew-ban, jellegzetes orgánuma pedig épp annyira van előretolva, amennyire beleillik az abszolút koncertérett benyomást keltő zenei aláfestésbe, aminek köszönhetően a Chaosrealm hosszú és kitartó munkával több hagyományt is úgy egyesíthet majd itthon, amire még nem, de legalábbis régóta nem volt példa, és az itt hallható dalok tükrében a produkció is közel áll a kiforráshoz. A vizuális igényességért pedig külön dicséret illeti a zenekart, mert bárki is készítette a bemutatkozó demó borítóját, mindenképp elismerést érdemel érte.