Ez volt dióhéjban az 56. Grammy díjátadó!

black-sabbathUgyan mi tegnap este inkább a Protest The Hero koncert lázában égtünk, de azért végül csak megnéztük, mi történt az 56-ik Grammy díjátadón. Hogy miért is vagyunk amúgy baromi érdektelenek? Az Oscar felett ugye már gyakorlatilag átcsaptak a hullámok, és bizony a rangos zenei díj sincs sokkal jobb helyzetben, legalábbis a metalosok szemszögéből semmiképp. Ugyan a Black Sabbath abszolút megérdemelten nyert idén a legjobb metal előadások mezőnyében, a jelöltek kiválogatásával (Anthrax, Killswitch’, Volbeat/King Diamond és a Dream Theater) továbbra is lehet – és kell is – vitatkozni. Ráadásul idén egy metalalbumokat értékelő kategória is elfért volna , ha már a Sunbather lett 2013 legjobb albuma a Metacritic szerint.

A „legjobb rock előadás” szekció összeválogatása már jobban sikerült, van QOTSA és Bowie is, viszont itt meg a trófeát elnyerő Imagine Dragons szereplése érdekes (ha nem érted, hogy az ő zenéjük miért rockzene, nem biztos, hogy benned van a hiba). A legjobb rockdal kategóriában Grohl, McCartney, Krist Novoselic és Pat Smear maga mögé utasította Iommiékat, Jaggeréket és a Muse-t, a legjobb rockalbum pedig a Led Zeppelin Celebration Day-e lett, amivel tökéletesen egyet is értenénk, hiszen mi is roppantul örülünk, hogy ismét színpadra lépett a ’Zeppelin, de kicsit túlzásnak érezzük, lévén, hogy Planték kiadványa egy koncertlemez.

A díjátadó egyéb, minket érdeklő kategóriáinak győztesei:

A részletek mellett néhány érdekesség a műsorok közül, a Metallica fellépését Lang Lang zongoraművésszel már biztos hallottátok is:

Billy Joe Armstrong Miranda Lamberttel közösen igyekezett előadni a When Will I Be Lovedot az Everly Brothers-től:

Ezt az előadást félve ajánljuk a Macklemore & Ryan Lewis rajongóknak, legalábbis az 5:20 utáni részt:

Az Imagine Dragons Kendrick Lamarral adott elő egy Radioactive/m.A.A.d City mashupot:

A műsort egy Trent Reznor, Josh Homme, Dave Grohl és a Fleetwood Mac-es Lindsey Buckingham által előadott közös produkció zárta, aminek kapcsán a szervezők kivívták Reznor haragját, mivel a műsorszám vége alá stáblistát és reklámokat tettek. A díjátadó legnagyobb botránya azonban nem ez, és nem is a helyezésekkel vagy a jelöltekkel kapcsolatos, hanem hogy kihagyták Jeff Hannemant, a Slayer gitárosát az elhunyt zenészekkel kapcsolatos megemlékező részből.