EP PREMIER: Hallgasd meg a dánszentmiklósi Needless új EP-jét, a The Dark Spirit of Ages-t!

A zenekar facebook elérhetősége.

A BEMUTATJUK rovatunk, mint azt sokan tudjátok szívesen jelentkezik premieres kiadásban, amikor is amellett, hogy bemutatunk egy zenekart nektek, egy friss kiadvánnyal is előrukkolunk nektek a zenekar jóvoltából a Nuskull Magazin hasábjain. Ennek a mai állomása a death/thrash metalban utazó dánszentmiklósi Needless zenekar, akiknek a friss EP-jét elsőként nálunk hallgathatjátok meg, de előtte egy kis áttekintés a zenekarról!

A dánszentmiklósi Needless 2004-ben alakult, és mint a legtöbb ifjúkori hazai próbálkozás, egyfajta baráti alapon működő „garázszenekarként” kezdte pályafutását. Az alapító tagok Bárány Tamás (gitár), Forczek Ádám (ének/basszusgitár), Németh Zoltán (dob) voltak, kezdetben feldolgozásokat játszott a zenekar, mint megannyi más fiatal banda, és a környéken szerveződő vidéki underground színtér aktív szereplőiként rendszeres koncerteket adtak Albertirsán, Monoron, Cegléden, valamint Ceglédbercelen. A zenekar életében kulcsfontosságú tényként kezelendő, hogy a korai időkben 2004-2006-ig a monori illetőségű Rockvihar Kulturális Egyesület, amely a helyi amatőr bandák és nagyobb underground nevek koncertjeinek szervezésével foglalkozott, „felkarolta” a zenekart és általuk számos komolyabb koncertet adhatott az Insane, Subscribe és a Fallen Into Ashes zenekarok előtt, amely ilyen korai szakaszában a zenekarnak nagyon sok jó tapasztalattal látta el őket. Ebben az időben csatlakozott hozzájuk egy nagyon jó barátjuk, a basszusgitár poszton erősítő és szintén dánszentmiklósi Bánfalvi László. A későbbiek során Ádám egy évig tartó kiválását és Fogl Botond második gitáros rövid ideig tartó részvételét leszámítva a zenekarban továbbra is ez a felállás érvényes a mai napig. Időközben Zoli és Tamás Ceglédre költözött, de a zenekar továbbra is dánszentmiklósinak tartja magát. Mind a négy zenésznek a Needless tekinthető az „anyabandának”, tizenéves átlagéletkorral, ezzel a zenekarral kezdett minden tag gyakorlatilag hangszert fogni a kezei közé. Az utóbbi időben azonban többen is új zenekarokban is aktívan zenélnek. A zenekar dobosa Németh Zoli a New Friend Request ütős részlegét erősíti, Ádám és Lackó pedig a groove metalban utazó Last Project tagjai.

2006-tól számítva a zenekar lassan elhagyta feldolgozásait és elkezdte saját hangját keresni, melynek első állomása 2009-ben a szerzői kiadású, házi körülmények között felvett Earthborn EP volt, mely mind digitális mind pedig anyagi formában is megjelent. Ebben az időszakban a zenekar már aktívan koncertezett országszerte és külföldre is kijutott, továbbá néhány tehetségkutatón is szerepelt. Ekkoriban olyan zenekarok társaságában nyílt alkalma a csapatnak játszani a teljesség igénye nélkül, mint a Watch My Dying, Scerra, Conan’s First Date, A Losing Season, Moratorium (jelenleg Suffer As Well), valamint fesztivál fronton is megmutatták magunkat a fiúk, többek között a Rockmaratonon. Ez az aktív koncertidőszak egészen 2012-ig tartott, amikor a zenekar a dalszerzői folyamatot leszámítva egy időre leállt, majd pedig 2014-re újjáéledvén elkezdte megírni jelenlegi EP-jét, a Nuskull Magazin hasábjain debütáló a The Dark Spirit of Ages”-t. Az előkészületek első szakasza, az új EP-n is szereplő The Feral Cycle single megjelenése volt 2014. októberében, melyhez egy videoklipet is készített a zenekar Piotr Kamler Chronopolis című szürreális science fiction filmjéből merített részletek felhasználásával.

A zenekar műfaji közege: thrash metal (több helyen death, doom, valamint black metal elemekkel).
A zenekarra hatással levő zenekarok:   Death, Exodus, Pantera, Slayer, Bolt Thrower, Kreator, Down, Entombed, Gorefest, korai Soilwork, The Haunted, Lamb of God, Devildriver, korai Sepultura, Candlemass, Mastodon, Vektor, Voivod, Enslaved, Burzum.

A The Dark Spirit of Ages című EP felvételei a Denevér Hangstúdióban zajlottak Cserfalvi „Töfi” Zoltán vezetésével, a borítót pedig Ömböli Tamás készítette el, a csapat véleménye szerint mindannyian profi munkát végeztek és nagyban hozzájárultak elképzeléseik megvalósításához, amiért köszönetüket szeretnék itt kis kinyilvánítani. A dalok elsősorban a csapat énekese, Ádám, valamint a zenekar gitárosa, Tomi ötleteiből építkeznek, de végleges formájuk mind a négyük kreatív munkáját magában foglalja. A dalszövegekért Ádám volt a felelős, és egy azon koncepció alapján készültek: azokat a civilizációk hajnala óta jelen lévő emberi „visszásságokat” megtestesítő szellemiséget hivatottak bemutatni, mely korokon átívelve a mai napig gyötri az emberiséget. Az öt nóta azon kívül, hogy eme visszásságok időtlen aspektusait taglalja (hatalomvágy, megtévesztés, előítéletek, háborúk, erkölcsi romlottság, és mindezek természetbeni alapjai), egyben felhívás is arra vonatkozólag, hogy míg ezen sötét szellem terhe alatt tengődünk, Földünk türelme és ez által a mi időnk is vészesen fogy. A zenekar jelenleg új dalokat ír, és várhatóan legkésőbb ősszel intenzív koncertezésbe fog kezdeni. A zenekar történetét, illetve hatásait bemutatva hallgassátok meg a csapat új EP-jét a Nuskull Magazin hasábjain, íme a The Dark Spirit of Ages!

NEEDLESS – THE DARK SPIRIT OF AGES (EP)