Emlékeztető: Notimefor & Saving Joshua

Az utóbbi évek crabbel és hasonló mézes-mázos cukiságokkal telített felhozatalában egyre világosabbá válik, hogy lassan ismét új műfaji terminusokat kell bevezetni, hiszen már a pop-punk sem feltétlenül azt jelenti, mint tíz évvel ezelőtt (az easycore, mint jelölés pedig önmagában is veszett fejsze nyele). Ezzel a jelzővel illeti magát az olasz Notimefor legénysége is, ugyanakkor a csütörtökön Esztergomba látogató srácok mégsem a megszokott értelemben vett hangzást képviselik, hiszen szerzeményeik a műfaj eredeti korlátaihoz való ragaszkodás mellett nem idegenkednek sem a szintetizátortól, sem az autotune-tól, valamint a nyolcvanas évek diszkóhangzása is kétségkívül megjelenik egyes tételeikben (Madonna respektjéről nem is beszélve). A teljesen DIY hozzáállást tanúsító banda önmaga járja a saját útját, ez pedig a promócióba is beleillik, hiszen az egyébként szemtelenül fiatal srácok tényleg mindent saját maguk csinálnak, méghozzá nem is akármilyen szinten: elég megnézni a videoklipjeiket, vagy meghallgatni a felvételek minőségét. Talán épp ezzel érik el saját, nyilván fiatal közönségüket, mindenesetre kétségtelen, hogy helyük van a friss generációban.

A Balassa Pincébe azonban nem egyedül érkeznek március 4-én, hiszen ha valakinek ez ebben a formában sok lenne, a Saving Joshua formájában az Európát keresztül szelő turné tököket is növeszt, elvégre svéd feleink jóval otthonosabban érzik magukat abban a kurta-furcsa (ha úgy tetszik, Rise-pozitív) emocore/metalcore-hangzásban, amire tévesen a post-hardcore jelzőt szokták mostanság aggatni. Hőseinknél a dallamos refréndallamok váltják a szigorú, olykor disszonanciába boruló verzéket, amiket telt hangszerelés és alapvető fogósság jellemez a standard (ám határozott) breakdown-használat mellett. Egy biztos: a Holding Onto Hope, az Intohimo és a korábban jelölt kiadó szerelmesei nem csalódhatnak majd a zenekarban.

Hazai oldalról az idén feltehetően már nagylemezt is kiadó Till We Drop, valamint az Almost Hopeless fogja erősíteni a mezőnyt. Így ha csütörtökön Esztergom közelében leszel, és kíváncsi vagy egy lendületes bulira, ahol gyakorlatilag semmi másról nem lesz szó, mint a fiatalok közös egymásnak-, valamint a zenekarokra irányuló örömének, akkor mindenképp a Balassa Pincében lesz a helyed.

Az esemény NuSkull-linkje
Az esemény Facebook-linkje