elektro-jazz LPD szaxissal

Aki látta és hallotta már a Legendary Pink Dots szaxofonosát, Niels van Hoorn-t a színpadon játszani, az minden bizonnyal szívébe zárta ezt a kedves, hórihorgas, kopasz hollandust. Van Hoorn úr, aki amúgy a szaxi mellett számos egyéb fúvós hangszerrel is mesterien bánik, ezúttal egy másik zenekarával, a Strange Attractor nevű elektro-jazz bandával érkezik a budapesti Marco Polo Clubba, április 25-én.

A Strange Attractor zenéje borzongatóan keveri a lágy, kellemesen melengető jazz hangulatokat rideg, elektronikus szintetizátor futamokkal. Elfojtott dobok és egy leharcolt szaxofonból előtörő minimál-zajok, nyers hip-hop felütve hátborzongató, lebegő dallamokkal. Tört ütemek – mindegy, hogy elektronikus, akusztikus, vagy a kettő együtt, a lényeg úgyis: a lüktetés. Ezeket szövi össze a Strange Attractor buja szövegekkel a háttérben, elektróval, fúvós és fafúvós hangszerekkel.

Niels van Hoorn már időtlen idők óta tagja az angol-holland kultbandának, a Legendary Pink Dotsnak. Szokatlan, elektronikából és szeszélyes pszichedéliából álló keverékük mintha egyenesen Alíz Csodaországából érkezett volna, és el is foglalta méltó helyét az underground szcéna legelismertebb zenészei közt. Niels azonban nem csak pöttyöz: 2002 őszén adta ki első szólóalbumát Colors címmel, az azóta eltelt években pedig rengeteg zenésszel (Voltage, Dead Voices On Air, The Tear Garden (Edward Ka-Spel és Cevin Key a Skinny Puppy-ból), Lydia Lunch, Anubian Lights, Szense ) játszott már.
Niels szoprán-, tenor-, bariton- és basszusszaxofonon, basszusklarinéton, furulyán, valamint Steiner szintetizátoron játszik.

A Strange Attractor másik állandó tagja Richard van Kruysdijk, aki korábban Marie-Claudine Vanvlemennel dolgozott együtt. A Sonar Lodge nevű közös projektjükkel egyre mélyebbre ásták magukat a zenében… az első drum’n’bass hatásokkal átitatott anyaguktól egészen a legutóbbi, jazz-hatásokkal tűzdelt sajátos trip noir lemezig. Richard dobol, billentyűzik, és laptopon is zenél a Strange Attractor-ban.

A Strange Attractor új albuma, az „Everything Is Closer” idén áprilisban jelenik meg a Big Blue Records és a Music For Speakers közös gondozásában. A dalokat — melyeken ezúttal is számos vendég, köztük Edward Ka-Spel is hallható – meghallgathatjuk ide kattintva.

Élőben pedig április 25-én, pénteken találkozhatunk az európai koncertkörúton lévő együttessel, aki ezen az estén a budapesti Marco Polo Club színpadán mutatja majd be nagybetűs Zenéjét.