Casketgarden – különleges hírcsomag

Február 1.-től folynak az Incompleteness In Absence lemez felvételei a Denevér stúdióban, úgyhogy gondoltuk küldünk egy helyzetjelentést.

Ezúttal 3 körben vesszük fel a lemezt, mert ha minden egyszerre egy-két hét alatt történik, az ember feje megtelik a saját zenéjével és képtelen észrevenni az apróbb hibákat, esetleges félrenyúlásokat.

Az első hétvégén február 1-3. között történt meg a dobok felvétele, kicsit izgultunk hogy a rövid határidő alatt sikerül e feljátszani az elég bonyolultra sikeredett dobtémákat, de sikerült, persze nem kis konfliktusok és erőfeszítések, éjjelbe nyúló dobolások árán. Végül is ez mindenhol így van… legalábbis nálunk mindig így volt… :-) Attilának a lemez 11 számából 10-ben jutott szerep.

A második hétvégén (február 7-10.) következtek a gitárok, illetve az ének. Mivel Pelle Saether a lemez majdani mixere min. 4 ritmusgitár sávot kért (az eddigi lemezeknél 2 ill. 3 ritmusgitár sáv volt) ezért ez volt a legembertpróbálóbb feladat, ugyanis ez azt jelentette, hogy mindkét ritmusgitárt kétszer kellett feljátszani, erre is maximum 2-3 nap állt rendelkezésre. Majd’ mindegyik nap reggel 9-től éjjel 2-3-ig ment a gitárfelvétel, persze kisebb szünetekkel. Végül is sikerült mindent rögzíteni, sőt még a szólók is elég hamar felmentek, ennyi ”gyakorlás” után…

A kapkodást azért próbáltuk elkerülni, mert semmi jóra nem vezet, így ha megvolt 2-3 szám, akkor Isti következett és énekelt egy picit a már meglévő alapokra, amíg a gitárosok pihentek vagy nyomkodták a ’record’ gombot. Igazából nem hagytunk holtidőket olyan mulatásra meg playstationözésre, mint azt több külföldi making of… videón lehet látni. :-)

Egyébként túlteljesítettük Pelle kérését, mert minden egyes ritmusgitársávot két ládáról is felvettünk (összesen 8 ritmusgitár sáv), egyébként a felvételekhez egy Marshall JCM 2000 fejet valamint egy Marshall Vintage ’60 ill. egy Greenback ládát használtunk. Nálunk ez vált be a stúdióban…poti beállításokat azért nem árulunk el. :-) Mondjuk nem is emlékszem hányason volt a ’treble’ poti :-)

A második kör végére így az összes szám torzított gitár részei felvételre kerültek, valamint 7 és fél szám ének-, illetve vokáltémái.

A harmadik hétvége, február 16-17. csak most fog következni. A hiányzó részleteket fogjuk most pótolni: a basszusgitár még nem került rögzítésre, ez is elég speciális nálunk, az első lemez kivételével eddig az összes felvételünkön a gitárokkal folytattuk a dobok után, és ez jobban be is vált, egyrészt Őrinek már könnyebb dolga van, mert nem egy nyers alapra kell játszania, másrészt jobban érezzük a basszusgitár helyét a majdani mixben…

Ezen kívül, a hiányzó énekrészek illetve az akusztikus gitár ill. clean gitár témák vannak hátra. Ez utóbbiakat direkt hagytuk a végére, mivel nem vagyunk egy unplugged banda, kellett szereznünk egy megfelelő minőségű gitárt, de végül sikerült egy király Ovation-t kölcsönözni, úgyhogy ha el tudjuk rajta játszani ezeket a témákat értelmesen, akkor biztos szépen fognak szólni :-)

A felvétel alatt azért kikristályosodott milyen anyag is lesz az „Incompletness In Absence”: rengeteg újdonság van benne, de mégis ízig-vérig Casketgarden cucc. Most nem az a szitu, mint múltkor, hogy vannak a lemezen lassabb vagy gyorsabb számok, hanem mindenfajta tempó van egy nótán belül. Azt nem állíthatjuk, hogy ezúttal nem lesz jelen az At The Gates szelleme, mert jelen lesz, de aki szimplán az ATG-hez hasonlítja ezt a lemezt annak egész egyszerűen nincs füle. :-) Egyes részletekben szerettük volna megmutatni azt, hogy igenis magyar banda vagyunk, persze nem „melldöngető pálinkától pirospozsgás, kolbásztól zsíros bajuszú” magyarkodásra kell gondolni, hanem arra hogy egy-egy dallamosabb téma gyökerét nem feltétlenül a svéd népzenében kell keresni. :-) Azt hiszem ez újdonság lesz a zenénkben.
Összesen olyan 42-43 percnyi zenét vettünk fel, ami több picivel, mint az eddigi lemezeink hossza, de jóval változatosabb is.

A stúdiómelónk alatt Jacsó Balázs elkészült a frontborítóval is, amire a kiadó is rábólintott, szóval emiatt biztos nem lesz csúszás ezúttal. Balázs egyébként az egész bookletbe nagyon sok munkát fektetett, ugyanis minden dalhoz tartozik egy illusztráció. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk! Honlapja: http://nagash793.extra.hu

Van egy kis pletykaszintű dolog is: a belgrádi Castle Rock Fest 2008-ra sikerült bekerülnünk, és megkértük a szervezősrácot, hogy a fesztivál line-upjában szintén szereplő, újjáalakult At The Gates-szel egy napon léphessünk fel, hogy ha lehet, és elég pozitív volt az ügyben, szóval lehet, hogy összejön a dolog…ha igen, akkor itt az ideje letenni a lantot :-)

Nézzétek a koncerteket a http://www.casketgarden.hu oldalon. Alakulnak…