Budapesten is megáll a Dillinger Escape Plan búcsúturnéja

dillinger

Néhány hete teljesen letaglózott minket a The Dillinger Escape Plan legújabb dala, aztán pedig sokként ért bennünket a hír, miszerint az épp hetedik nagylemezét kiadni készülő zenekar a Dissociation névre keresztelt új anyag megjelenése és turnéja után feloszlik. Ma délelőtt pedig az érzelmi hullámvasút újabb éles kanyart vett: az A38 Hajó bejelentette, hogy február 17-én még egyszer utoljára elhozzák nekünk Ben Weinmant és őrült csapatát.

Matekmetál, metalcore, mathcore – nevezzük bárhogy, a zúzós, technikailag hibátlan, ámulatba ejtően professzionális és sodrón tempós, bonyolult képletekre épülő metál egyik alapvető zenekara a Dillinger Escape Plan, amely nevét egy egykori legendás bankrabló nem kevésbé legendás 1934-es szökéséről kapta. A sok szempontból balszerencsés, különböző okok miatt rengeteg tagcserén átesett zenekar (egy kislemez erejéig Mike Patton is besegített az énekesét vesztett DEP-nek) koncertprodukciója alapvető élmény, Mr. Bungle-ös elvadult és elfajult, néha free-be hajló muzsika, sikoly és sanzon, zúzás és operett. A kultuszstátuszba emelkedett DEP a kortárs metálszcéna legváltozatosabb együttese.

Annál fájóbb, hogy húsz év után az egyetlen megmaradt alapító tag, a zenekarvezető-gitáros Ben Weinman bejelentette, hogy a DEP befejezi működését. Utolsó nagylemezét, a beszédes című Dissociationt (Feloszlás) októberben jelenteti meg az együttes, és az azt követő hatalmas turné után be is szünteti működését. Szerencsére az utolsó turné Budapestre is eljut, így annyi súlyos koncertélmény után még van alkalom méltó búcsút venni a metál egyik legfontosabb zenekarától.

A koncert Facebook-eseménye