Bemutatjuk: Tomusz – örvénylő, nyers crust Szegedről!

11951319_541139696050004_5878442740561174407_n

Tomusz:  FACEBOOK ●BANDCAMP

Tovább folytatódik a hazai zenekarokat támogató, Bemutatjuk rovatunk. Mint ahogy azt láthattátok eddig is próbálkoztunk minél több stílust bemutatni az oldal hasábjain, ám a crust képviselői eddig kevés szerepet kaptak. Ebbéli hiányosságunkat orvosoljuk a most bemutatkozó fiatal, és tehetséges Tomusz bandával. 

A zenekar ötlete Nagy Miklós nevéhez fűződik, aki 2014 szeptember környékén határozta el, hogy létrehoz egy eleinte még csak szólóprojektként működő bandát. Először csak saját maga szórakoztatására készített zenét, amihez évekig gyűjtött pénzből vásárolt cuccokon kísérletezgetett, és gyakorolta a felvételt, a keverést, valamint a maszterelést. Kiemelkedően nagy hatással volt Miklósra a Converge gitárosa, Kurt Ballou, az ő példáját követve több hangszeren is megtanult játszani. A legalapabb stúdiófelszerelések beszerzése után, több hónapos próbatermi munka következett, aminek eredményeként, 2014 decemberében kijött az első hanghordozó Vicious Circle címmel. Ezt követően a munka nem állt le, ugyanis a lemez elkészülte után egy hónappal, új anyaghoz kezdett, és januárban elkezdődött az Escape rögzítése. Ez már több időt vett igénybe, ugyanis fél év kellett az elkészüléséig. Sok energia volt a zeneírásba fektetve, ami jól látszik a dalszövegek és a hangfelvételek minőségén (később az első album hangzását is tovább sikerült csiszolni, ugyanis 2015 szeptemberében megjelent a Vicious Circle remastered változata). Miután nyár elején kijött az Escape, elkezdődött a zenekar öt tagúvá bővítése. Hosszú és keserves keresgélés után végre sikerült megtalálni a banda stílusához megfelelő tagokat. Ekkor alakult ki a mai felállás: az énekes pozíciót Tubák Dávid látja el, akivel a közös zenélés már régebbi hardcore/punk zenekarokban is elkezdődött. Ritmusgitáron Nagy Tomi (polip), szólógitáron Szabó Jani, basszusgitáron Vörösmarty Kristóf játszik, a dobos pedig a zenekar alapítója, Nagy Miklós.

A srácok a hardcore/punk, crust, d-beat vonalon mozognak, poszt-rock elemekkel tarkítva, fő hatásnak pedig olyan bandákat jelölnek meg, mint a kevésbé ismert, ám annál fantasztikusabb hazai zenekar, a Tyrell’s Owl, vagy a Rivers Run Dry. Szintén inspirálta a zenekart az októberben búcsúzó Human Error, illetve a szókimondó Rákosi. Fontos pont még a zenekar életében, az oldalunkon is már többször szerepelt Rosa Parks, vagy a 2013-ban, az általunk legjobbnak tartott albummal jelentkező pécsi zenekar, a Black Hourglass. További hatásokat tekintve a külföldi bandák közül természetesen a már fentebb említett Converge, a német Jungbluth, az ausztrál Idylls, a belga Oathbreaker, vagy a screamo atyaúristen Orchid sem elhanyagolható.

Eddig még nem sikerült koncertezniük, az énekesük sajnálatos egészségügyi állapota miatt, azonban az akadályokat leküzdve még idén meg szeretnék magukat mutatni a színpadon. Ha a banda felkeltette az érdeklődésedet, kövesd őket figyelemmel, ugyanis október végére tervezik a srácok a bemutatkozó koncertjüket. Jövőbeli terveiket tekintve, a fiatal zenekaroknál manapság nem annyira bevett, próbatermi gyakorlást tűzték ki elsődleges szempontnak, illetve új hanghordozó megjelentetése, amit természetesen meg is szeretnének turnéztatni. Ha tetszik amit hallottál, támogasd a zenekart, és legfőképp a hazai underground színteret.