BEMUTATJUK: ismerjétek meg a fővárosi Endor zenekart és hallgassátok meg az első felvételüket, a Vesztőhelyt!

10881528_956975347676332_2988019195633019714_n

A zenekar facebook elérhetősége.

Bemutatjuk rovatunk újabb fejezetében ismerjétek meg a fővárosi Endor zenekart, akik saját bevallásuk szerint a poszt-hardcore-t kombinálják hardcore punkkal. És hogy egy ilyen házasságból milyen gyerek születik? Tegnap este be is mutatták az első kreációjukat, melynek címe: Vesztőhely, amit a cikk alatt meg is hallgathattok.

Új zenekart üdvözölhetünk, akiknek azonban már volt egy kisebb előélete. 2012 tavaszán még 6 tag alkotta a társulatot, de folyamatosan leváltak, vagy cserélődtek az emberek – közben néhány koncert is becsúszott. A végleges, négytagú felállás 2014 nyár eleje óta létezik, amikor Mezei Péter is csatlakozott szólógitárosként a bandához. A zenekarban alapító tagokként hárman maradtak: Dávid Szabolcs dobok, Dudás Bence ritmusgitár és Szaló Ádám basszusgitár-ének poszton. Mindenki játszott már valamilyen bandában az Endor előtt is, így nem kellett nagyon tanulni a hangszerekkel való játékot, már nem csak a „pózoljunk gitárral” dolog ment.A fiúk eredetileg perui pánsípos projektet akartak (nem tudjuk poén-e vagy sem), de az itthon nem lett volna menő, így kikötöttek a poszt előtagú zenei stílusoknál. Nem szeretnének a nevük mellé/alá kőbe vésni bármilyen stílust és megnevezést, hiszen még friss a projekt, sok az ötlet, ami beugrik a Budapest – Piliscsév – Esztergom vonalon. Egyelőre a poszt-hardcore-t és a hardcore punkot emlegették, ahogy az a cikk elején is szerepel. Az érdekes műfaji kavalkád jobban érthető, amint megtudjuk a bandára ható külföldi és hazai zenekarok nevének listáját. Külföldiek közül a korai Enter Shikarit, a Bring Me The Horizont, Silversteint és hasonlókat nevezték meg, kis hazánkból pedig a „Téveszme-Petofi-Hanoi szentháromságot” emelték ki, na meg persze Balázs Palit, de őt csak a haja miatt. (Ennek nyomai Bence fején meg is találhatóak.)
A dalok szövegei anyanyelvünkön, magyarul születetnek, ami egyszerre könnyű és iszonyat nehéz is. Saját nyelvünkön nehezebb talán ütőset alkotni, hiszen mindenki érti (elvileg) a szavakat, de a mondanivalót már nem feltétlenül. Egyelőre még csak megírt dalokkal rendelkeznek, nyárra tervben van egy 6-7 számos EP és egy videóklip, de addig még biztosan ki fog csordogálni egy-két szerzemény. Jelenleg házistúdiózással próbálkoznak (a stúdiómunkálatokat Szabi végzi), mert állításuk szerint megfogta őket a DIY hangulata. Természetesen ilyen körülmények között nem is várható el profi hangzás, de talán üdítő folt lehet ez, az agyoncsiszolt, steril felvételek mellett. Az első daluk, amelyet tegnap este be is mutattak, a Vesztőhely nevét viseli, és rögtönöztek hozzá egy szöveges videót is. A dalról még annyit, hogy ez az egyik legrégebbi szerzeményük, így egyértelműnek találták, hogy ez legyen az első felvételük, hogy ezzel mutatkozzanak be. A szöveget Ádám írta hozzá, a dal alapja és hangulata Bencétől származik, néhány hozzávalót Peti csempészett bele és a tempójáért Szabit kell hibáztatni. „Ha akár csak egy ember szívét megdobogtatja, mi már boldogok leszünk.”

ENDOR – VESZTŐHELY