"Belőtték az ablakainkat és le próbálták lőni az édesanyámat" – Jason Aalon Butler

jason_aalon_butler03_website_image_cjir_standard

A letlive. negyedik lemeze, az  If I’m The Devil… a zenekar eddigi legbátrabb albuma zeneileg, ráadásul a szövegvilága is talán az eddigi legmerészebb, a célkeresztjében olyan tabu témák vannak, mint a rasszizmus, a feminizmus és a szexualitás. Ezek közül a témák közül is a „faj” koncepciója áll a legmagasabban Jason listáján, ami teljesen érthető, hiszen fehér anya és fekete apa gyermeke. Jason egy túlnyomórészt feketék lakta részén nőtt fel Inglewoodnak Kaliforniában a fiatal húgával és az idősebb féltestvér bátyjával. Bűnözés, fegyverek és bandák voltak mondhatni szinte az ajtójuk küszöbénél, a Metal Hammernek arról mesélt, hogy fiatalkorában milyen kemény sorsot éltek meg a családjával.

„Néhány ember odajött és rálőttek a szomszéd házra, az édesanyám kiment és elkezdett velük kiabálni. Erre belőtték az ablakainkat és le próbálták lőni az édesanyámat”. – mondta el Jason a Hammernek megfáradt hangon, kicsit utalva arra, hogy ebben semmi különös nem volt, az akkor élt életében. „Ha extra keményen kell megpróbálnod, hogy elérd a céljaid, jelentse is ez azt, hogy ne kapjanak el a rendőrök vagy éppen nehogy rosszat mondj egy rossz személynek, akkor az megkeményít, egyfajta kitartást is ad. „

Ugyanakkor a baj néha elkerülhetetlen volt. Néha Jason olyan szinten „figyelmen kívül hagyta a bőre színét”, hogy életveszélyes helyzetekbe került, valami ilyenre utal az „Another Offensie Song”-ban is, amelyben azon aggódik, hogy a „nagy szája” miatt egyszer agyonlövik.

„Különböző bandákból bukkantak fel emberek a szalagavató bálomon, a barátaimmal voltam, akik egy másik bandával közösködtek. Kikezdett velem egy srác, aki hozzászorította a fegyverét a testem egy részéhez, ami… létfontosságú volt. Ha meghúzta volna a ravaszt, akkor ennyi volt. Olyan dolgokat mondtam, amikor a fegyvert szorította hozzám, amiket nem kellett volna, de valamilyen oknál fogva nem tette meg.” – folytatta Jason.

Miközben Jason áldani tudta az eget aznap, hogy megúszta, nem mindenki menekül meg egy ráfogott fegyvertől. Mivel egy barátját agyonlőtték az édesanyja háza előtt, a letlive. énekese abszolút nem mondhatni, hogy rajongója lenne a gettó bandáinak, akik között felnőtt.

„Ez a dolog egyáltalán nem király. Van egy nagy félreértés abban, hogy mit is jelent az, amikor az ember épp erőszak közelében van. Nem vagyok menőbb attól, hogy valaki rám fogott egy fegyvert. Ez egy furcsa, torz perverziója a környezetünknek, és én nem kívánom folytatni ezt az elgondolást.” – zárta végül rövidre Jason. 

Nos, ilyen az, amikor egy gettóban nő fel az ember, mindkét szülője más bőrszínű, és felnőve az erőszak és az antiszemitizmus ellen kíván harcolni. Minden tiszteletünk a letlive. frontemberéé.