Az ájult csend, a műanyag Mária, a Boney M-esek és az abbások

Egy picit nem figyelünk oda, és pár hét alatt megint összegyűlt egy egész raklapnyi friss hazai cucc, klipes daloktól új albumokon át a próbatermes live sessionökig. Pontosabban két raklapnyi, amit egy cikk már el sem bír, szóval most itt az első adag újdonság, és a hétvégén jön még ugyanennyi.

A fővárosi Bajnoq kereken egy éve adott ki három új dalt, így éppen itt volt már az ideje valami újdonságnak. A Vajon (Hogyan alszanak ennyire jól?) című dal a zenekar eddigi legrövidebb és legpunkosabb szerzeménye, szokásosan gondolatébresztő szöveggel. Egyébként a srácok szerepeltek egy nemrégiben megjelent, rövid dokumentumfilmben is, amit egy fiatal amerikai-magyar kutató, Kate McGinn készített az itthoni mércével igen tágan értelmezett „nemzeti” rockzenéről. (Kiss)

Következő koncert: október 24., Dürer Kert

Augusztus 28-án érkezik Makó Dávid egyszemélyes zenekara, a The Devil’s Trade új albuma. A francia Season of Mist kiadó gondozásában megjelenő The Call of the Iron Peak lemezről most az utolsó előzetes is megérkezett. Az album címadó dalához Szabó Péter (POtographic Pictures) készített egy sötét videót. (Simon)

Következő koncert: augusztus 26., Dürer Kert

Down for Whatever szeptemberben adja ki a második nagylemezét, amiről a 2018-as Nincs helyed slágerre rácáfolva most egy Mindig lesz helyed című dal is kijött. A megszokott pörgős modern metal helyett ezúttal egy érzelgős zongorás balladáról van szó, amit Diószegi Kiki egy telefonfülkében énekel végig. (Völgyesi)

Következő koncert: szeptember 25., Akvárium KisHall

Nemrég írtunk a rovatban a Goat Stalker régóta várt lemezéről, a Hellucination pt. 1-ról. Most az anyag egyik villámgyors pofánvágó dala kapott egy kellemes kis videót, melyet a Brygmus énekese, Komódi Szófia készített. (Simon)

A kétszemélyes punk/blacker Havária az év elején jelentkezett új kislemezzel, most pedig egy szűk félórás próbatermes felvételt mutattak be, amelyet az Orv Productions vett fel és kevert. (Simon)

Következő koncert: augusztus 28., Veszprém, Terem (Unlock Fest)

Úgy tűnik, a Junkies is tud még meglepetést okozni, Szekeres Andrásék ugyanis megírták az utóbbi tíz évük egyik legjobb és legpunkosabb dalát, ami visszarepíti a hallgatót a zenekar 2009 előtti korszakába. A Mindenkit utálok klipje a The Greatest Creative munkája; egyszerű, de ötletes, és nagyot alakít benne Balázs Andrea színésznő is, aki 2017-ben a fél ország agyára ment Kasszás Erzsiként. (Kiss)

Következő koncert: augusztus 29., Barba Negra Track (Káros az Egészségre 25)

Új dalt hozott az immár négyfősre duzzadt Nest of Plagues. Az Over My Dawn-os Kövecses Evelinnel kiegészült banda a közeljövőben folyamatosan fogja csöpögtetni az új dalokat, melyek jövőre egy nagylemez formájában egyben is megjelennek majd. Mindemellett némi stílusváltást is belengetett a csapat, akiknél egy szintisebb, metalcore-osabb hangzás képe körvonalazódik. Hogy ez mennyire sikerült, azt az alább hallható Choke című dalból eldöntheted. (Simon)

Következő koncert: augusztus 12., Barba Negra Track (Mini Alpárfeszt)

All That Matters címmel mutatott be egy friss dalt a Sonya. A posztrock-zenekar egy múltidézős videóval nyilvánít köszönetet az édesanyák és édesapák fáradhatatlan munkájának. Korbucz Sonya énekes/gitáros a recorderes premierben nyilatkozott is a szüleihez fűződő viszonyáról: „Elképesztően hálás vagyok nekik azért, amiért minden agymenésemet támogatták egész életemben. Sajnos nem tudom a világ összes kincsét nekik adni, de nem is kéne nekik. Nekem ők a legszebbek és ők tartják bennem a lelket, szó szerint.(Simon)

Ha már a Junkies új számát megemlítettük, legyen itt a legfrissebb Tankcsapda is. Na nem mintha feltételeznénk, hogy lenne még olyan érdeklődő, aki ne hallotta volna a Plasztik Józsefet, csak úgy kikívánkozik, hogy megmondjam róla a magamét. Szóval, ami az utóbbi idők ‘csapdalait illeti, ez a riffelős, thrash metalos darab simán a jobbak közé tartozik, még úgy is, hogy az intro/outro feleslegesen hosszú, a refrén indokolatlanul poppunk, a „propaganda / hülye banda” bridge meg már elsőre is fárasztó, de azért van belőle még egy. Ja, a klipet meg igazán rábízhatták volna Sidi helyett Gróf Balázsra, akihez nem véletlenül jár egyre több külföldi banda is minőségi rajzfilmes videókért, de mindegy is. Volt már ennél sokkal rosszabb (és valószínűleg lesz is még). (Völgyesi)

Következő koncert: augusztus 15., Csókakő

A mosonmagyaróvári Witchthrone végre elkészítette debütáló self-titled kislemezét, melyről a Black Metal Promotions csatornáján jelent meg egy újabb előzetes klipes dal. A Failing Conscience fekete és erőszakos videója azt mutatja be, hogy milyen az, amikor elszabadul a mindenkiben lappangó sötét oldal, amit az egyik legnagyobb gondolkodó, Carl Gustav Jung csak úgy nevezett: Shadow. (Simon)

Borítókép: Szabó Péter