Az 5. HangSúly zenei díj nyertesei

2009-ben közel 70(!) új magyar hard rock/metal stúdióalbum jelent meg, és ennek majd fele elsőlemezes bemutatkozás volt. Ebből a bő termésből szavazták meg az év legjobb teljesítményeit 5 kategóriában a magyar internetes rock/metal portálok szerkesztőségei, a HangSúly-díj létrejötte óta immár ötödik alkalommal. A nyertesek között a Dalriada, a Keeper Of Dreams, a Wrong Side Of The Wall, és a Blind Myself együttesek, az Audioplanet és a Grape stúdió, valamint Jarolics Tamás grafikus neve található meg.

Ebben az évben első ízben internetes közönségszavazás is színesítette a HangSúly zenei díj palettáját. A három kategóriában a Hungarica, a Corrodal, és a Dalriada szerezték meg az első helyeket.

2009 legjobb albuma
A magyar internetes rock/metal portálok szerkesztőségeinek tagjaiból álló zsűri szavazatai alapján a 2009-es év legjobb albumát a soproni DALRIADA készítette el Arany János verseinek folk metal stílusú megzenésítéseit tartalmazó Arany-album című lemezével. A rettentő szoros versenyben csupán egy hajszálnyival maradt le az első helyről Kátai Tamás és Juhász János projektje a Thy Catafalque, amely az egyedi hangvételű Róka Hasa Rádió című albummal alkotott maradandót.

2009 legjobb debütáló albuma
Ebben a kategóriában holtverseny alakult ki a komplex death/thrash metalt játszó KEEPER OF DREAMS zenekar Taste Smashed To Pieces című albuma, és az Insane együttes korábbi énekesét felvonultató WRONG SIDE OF THE WALL címnélküli, dallamos modern metal albuma között. Mindkét anyag kiugróan jó munka a maga stílusában. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Room Of The Mad Robots kapaszkodott még fel a Mechanical Sound Empire című lemezükkel, ami szintén minden dicséretet megérdemel.

2009 legjobb koncertzenekara
Talán némi meglepetésre a BLIND MYSELF 2009-es albuma még a jelöltséghez sem kapott elég szavazatot a zsűritől a legjobb albumok között, ennek ellenére a csapat koncertteljesítménye ebben a kategóriában meghozta a megérdemelt győzelmet nekik. A HangSúly zenei díj történetében 2005 után másodszor lett az Év Koncertzenekara a Blind Myself. Szorosan mögöttük ezúttal a fiatal erőkből álló Subscribe és a veterán Tankcsapda végzett holtversenyben.

2009 legjobb stúdióprodukciója
Az Év Stúdióprodukciójának járó díjat a Watch My Dying együttes Moebius című albumának felvételeit irányító JAYA HARI DAS (Audioplanet stúdió) és STRAUB DEZSŐ (Grape stúdió) számára ítélte oda a zsűri. Egy nagy sorozat szakadt meg ezzel, hiszen a zsinórban négyszer nyertes érdi Bakery stúdiót sikerült maguk mögé utasítaniuk, akik a Blind Myself: Budapest, 7 fok, eső című lemezével holtversenyben végeztek a második helyen a Dalriada: Arany-albumának felvételeit vezénylő Cserfalvi „Töfi” Zoltán és a szolnoki Denevér stúdió társaságában.

2009 legjobb lemezborítója
A 2009-es év legjobb lemezborítóját JAROLICS TAMÁS alkotta meg a Bridge To Solace együttes House Of The Dying Sun című albumának illusztrálására. Igazi remekmű. A második helyen az October: Mélységi mámor albumának borítója, Boros Gábor munkája végzett, míg a harmadik helyet Havancsák Gyula (Hjules) szerezte meg a Vale Of Tears: Illdisposed Inner Interest c. lemezének futurisztikus frontjával.

Közönségdíjak
Kísérleti jelleggel három kategóriában idén közönségszavazás is zajlott a szakmai zsűri voksolása mellett. Az Interneten a közönség a zsűri jelöltjei közül választhatott az év albuma, debütáló albuma, és koncertzenekara kategóriákban a HangSúly hivatalos honlapján elhelyezett szavazólapok segítségével.

Az év albuma: Hungarica – Nincs más föld, nincs más ég (30,4%)
Az év debütáló albuma: Corradal – Xei (25,6%)
Az év koncertzenekara: Dalriada (31,8%)

A HangSúly’09 zsűrije

Concertphotos.hu :: Fémforgács Metal Site :: Hard Rock Magazin :: NuSkull :: Passzio.hu :: Rock Gyémántok :: Rockerek.hu :: Rock Station :: Shock! Magazin :: Underground Magazin :: Zenemagazin.com :: Viharock.hu