Ajánló: Gyár Fesztivál!

Ugyan a térség elsőszámú rendezvénye valószínűleg mindig is a Hegyalja Fesztivál lesz, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy augusztusban is legyen egy hasonló rendezvény Borsodban: ez pedig nem más, mint a Gyár Fesztivál. A rendezvény idén is a Factory-ban kerül megrendezésre, és a zenei palettán továbbra is a honi underground zenei élet nagyjai szerepelnek (a májusi MEN ugye sokkal mainstreamebb ilyen téren), méghozzá műfaji kivételezés nélkül számos stílusból, de a koncertek mellett idén is lesznek más programok (sőt, nulladik nap is!), valamint a környezetvédelem is minden eddiginél nagyobb figyelmet kap. Szócséplés helyett azonban inkább következzen a fesztivál hivatalos sajtóközleménye:

Extrém sport, zene, pörgés, buli, ez röviden a Gyár Fesztivál augusztus 5–7. között a Factory Sportarénában. A Gyár Feszten idén is garantált a pörgős hétvége, hiszen az underground környezet, a sport, az alternatív zene garantálja a feledhetetlen bulit. A három napos gyári buli azonban idén még többet kínál, még jobban vár.
Mivel is? Kowalsky meg a Vega, Fish! Road, Subscribe, Vad Fruttik, Zságer Balázs, Punanny Massif, Hősök, Irie Maffia, Vad Fruttik, Idoru, Blind Myself, Superbutt, Paddy and the Rats, Akkezdet Phiai, Watch My Dying, Wrong Side of the Wall, két külföldi zenekar (a berlini Laid és a szlovén Leaf-Fat) és a sort még folytathatnám napestig, s ez még csak a zenei kínálat. Egy party a jó zenétől még nem lesz fergeteges. Kellenek hozzá a jó arcok, a sport, a hangulat és persze a tudatosság.
A civilek által szervezett fesztivál több éve felpörgeti augusztusban a fiatalokat a Vasgyárban. A szervezés fő célja, hogy meghonosítsa kis hazánkban az afféle újrahasznosítást, miszerint az ipari jellegű, ám elhagyatott, már nem működő gyárterületek kulturális központokká válhassanak. Az ilyen épületek alternatív felhasználása azért is hasznos, mert egy ilyen építmény igazi hangulatot varázsol egy fesztiválnak, s a mindennapi sportolásnak is.

 

Még több a Gyárban

Idén több újdonsággal is készülnek a szervezők. A tavalyi évekhez hasonlóan ismét a jobbnál jobb koncertek és az extrém sportok jelentik a három napos buli kohéziós erejét, ám az idei Gyáron nagyobb teret kap a vizualitás is. A BMX, a triál, a skate és gördeszka versenyek és bemutatók mellett augusztus 5 – 7. között bemutathatják filmjeiket helyi fiatal filmesek. Fotósok, filmesek, visual alkotók kiállításai bemutatói lesznek a harmadik alap pillére a 2010-es Gyár Fesztiválnak.

 

A zöld Gyár

A környezetvédelem, a tudatos élet fontos szerepet játszik idén a Gyárban. A zöldülés jelei lassan láthatók lesznek, hiszen lesz Zöld színpad, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően a fesztivál bővül egy Civil Parkkal, ahol a fesztivál ideje alatt bemutatkozhatnak a különböző természet-, és környezetvédő szervezetek. A zöldülés azonban ennyiben nem merül ki, hiszen környezeti innovációs kiállítás és zöld kalandpark is a tudatos környezetvédelemre igyekszik felhívni majd a fiatalok figyelmét. A tudatosságért jutalom is jár majd, s aki kerékpárral érkezik a fesztiválra, annak drót szamarát biztonságos helyen parkoltatják, a buli idejére. Ezen túl a régi, már nem használt, nyugdíjazott telefonokat is gyűjtik majd a helyszínen, hiszen a veszélyes hulladéknak számító készülékeket is szelektíven jobb összegyűjteni.
Egy ilyen fesztivált, mint a Gyár Fesztivál, kár kihagyni. Minden lesz, ami egy igazi underground partyhoz kell, ráadásul három napig.

A bérletek 3500, a napijegyek 1500 forintba kerülnek majd a fesztiválra.