A Toy Dolls SZIN-re lép

Tovább erősödik a Szegedi Ifjúsági Napok nemzetközi felhozatala. A korábban bejelentett sztárok – Transglobal Underground, The Tarantinos, Adam Freeland, Covenant, Tom Novy, Jerry Rospero – mellett fellép majd a klasszikus punk-periódus utáni időszak egyik legismertebb, legnépszerűbb zenekara, a Toy Dolls és a fanfárzenét játszó francia Les Touffes Krétiennes. A SZIN a Tisza parti város Újszegedi Partfürdőjén, augusztus 23-tól 26-ig várja látogatóit.

Minden idők legváltozatosabb nemzetközi zenei felhozatalát ígéri az idei Szegedi Ifjúsági Napok. A hazai fesztiválpaletta legnagyobb múltú rendezvénye immár a jelen fiatalsága között is az egyik legnépszerűbb. Ezt a népszerűséget tovább növeli, hogy idén fellép a SZIN-en a Toy Dolls zenekar is. A “Játékbabák” a klasszikus punk-periódus utáni időszak egyik legismertebb, legnépszerűbb zenekara; afféle újklasszikus punkbanda, amely 1979-ben alakult a Sunderland nevű kivárosban. A punkosan dallamos, vidám, ironikus és játékos – mondjuk így: happy-punk – zenei világáról elhíresült csapat intenzív sörözésre és táncra ingerlő kiváló koncertzenekar. Az eredeti felállásból egyedül Olga (eredeti nevén Michael Algar) az, aki még mindig a zenekar tagja. Olga a Michael “játékbaba”-neve, az együttes minden tagjának hasonló álneve van – egyik dobosuk, Trevor the Frog épp azért hagyta el őket, mert a többiek a Béka nevet ragasztották rá. A Toy Dollsban amúgy a legendás The Cult dobosa, Dean Robson is megfordult, igaz, csak négy hónapig bírta.

Bár a zenekari felállás szokatlanul gyakran változott, főleg a dobos posztján, ahol évente cserélődtek a zenészek, a triónak mégis sikerült lépésről lépésre népes rajongótábort toboroznia és meggyőznie a szaksajtót. Első lemezük, a Dig That Groove Baby, 1983-ban jelent meg, ezt követően a világ egyik legnagyobb lemezcégével, az EMI-jal kötöttek szerződést. Öt év után azonban felbontják ezt, de a következő cégnél sem maradnak sokat. Ha már szóba jöttek a tagcserék: a zenekarvezető, Olga is elhagyta a “babákat” 2001-ben, amikor kilenc hónapot a turnézó The Dickies társaságában töltött. A ToyDolls 2005-ös albumát meglehetősen szarkasztikus címmel – Our Last Album? – látta el, ám mégsem oszlott fel. Ezt bizonyítják a 2006-os SZIN-en is…

Az elektronikus és akusztikus hangzásvilágú Les Touffes Krétiennes zenekar fanfár zenét játszik többféle felállásban. Ez azt jelenti, hogy a zenészek lehetőségük és idejük szerint koncerteznek, és csinálnak mindenol óriási bulikat. Zenéjük hallatán a legvisszahúzódottabb emberek is táncolnak, és buliznak a koncert végéig. Minden 2002 szeptemberében kezdődött azzal, hogy a les Hurlements d’Léo, Fils de Teuhpu et Ogres de Barback zenekarok nem koncerteztek éppen. Az ötlet az volt, hogy a két zenekar zenészei úgy gondolták nem lazsálnak és elkezedtek együtt próbálni, hogy Barcelonában játszhassanak egy óriási országos fesztiválon! Kaland volt, de azóta koncertek százait adták, és több fesztiválon is részt vettek Franciaországban és Svájcban, és európa szerte. A zenekar tagjai képesek minden körülmények között játszani (fesztiválon, utcán zenélni, keresztelőn, esküvőn) és főleg minden nyelven! A 10 tagú zenekar játszik trombitán, pozanon, bariton szaxafonon, bendzsón, rengeteg ütős hangszeren, tubán, szemetes ládán és minden olyan tárgyon ami a kezük ügyébe kerül. A Les Touffes Krétiennes első albuma 2005 novemberében jelent meg, 9 szerzemény van rajta: saját és már ismert Klinks és Clash zenékkel. A zenekar azt ígéri, hogy felforgatják az Újszegedi Partfürdőt is, 2006. augusztus 24-én.

A SZIN-en természetesen a hazai zenei élet kiválóságai is szép számmal képviseltetik magukat: így a Kispál és a Borz, a Quimby és az Anima Sound System, továbbá a Heaven Street Seven, az Emil RuleZ!, a Kiscsillag, a Hiperkarma, a NEO, a Besh-o-drom, a PASO, a Zagar és sokan mások…