A The Callous Daoboys úgy berágott az őket megvágni próbáló olasz klubra, hogy inkább az utcán, az utánfutójukból árulták a merchüket

Az elmúlt egy-két év elszálló árai a zeneipart se kímélik, kiváltképp annak a nem annyira populáris, villanygitáros szegmensét. Nem először és sajnos valószínűleg nem is utoljára szólalnak fel nemcsak a kisebb bandák, hanem az egészen nagyok is (Architects, Bad Omens, Alpha Wolf stb.) legfőképpen az ún. merch cutok ellen. Ez a magyarra kb. lefordíthatatlan kifejezés mindössze annyit tesz, hogy a klubok, koncerthelyek részesedést várnak el az eladott zenekari portékák bevételéból, cserébe azért, hogy helyet biztosítanak azok árusítására – meg nyilván a zenélésre. Igen ám, viszont manapság, amikor hasít a streaming, és a fizikai hanghordozói eladásokból szinte nulla bevétele van a bandáknak, nem marad más, mint a pólókból való nyerészkedés, hogy legalább az útra a benzint fedezni tudják. Viszont ha ezt is elveszik tőlük, akkor tényleg nem sok értelme marad útra kelniük, az pedig az élő zene végét jelentheti.

Hasonló szituációba keveredett most a The Callous Daoboys is. Az atlantai mathcore-brigád épp az angol Tesseracttal és a német Unprocesseddel járja Európát, január 28-án pedig az olaszországi Milánóban adtak koncertet. Az este folyamán azonban kilőttek egy posztot az X-re, miszerint nem fogják a mörcsüket árulni az Alcatraz nevű szórakozóhelyen, ugyanis

a hely 47%-os részesedést hajtana be rajtuk az eladott szajrék után.

Gondolom, még a matekban nem annyira jártasaknak se kell elmagyarázni, hogy az a bevétel majdnem fele. A srácok ebbe nem mentek bele, és úgy folytatták a bejegyzésüket, hogy a cuccaik majd online elérhetők lesznek – a másik két bandáéval egyetemben. Azonban a bulijuk végeztével úgy döntöttek, hogy a hely előtt, az utcán, a furgonjukból fogják szórni a bandás cuccaikat.

A történethez hozzátartozik, hogy az átlagos levonási arány 20% körül mozog, itt is valószínűleg „csak” az történt, hogy 25% volt a tényleges merch cut és arra jött még rá a regionális 22%-os általános forgalmi adó. A végeredményen mondjuk nem változtat. Viszont hogy a szórakozóhely pártjára is álljunk kicsit, ezekről a dolgokról általában szokott megállapodás köttetni a fellépők és a helyszínek közt a buli előtt. Az, hogy ki hibázott, illetve ki nem olvasta el az apró betűs részt, valószínűleg már soha nem derül ki.

A turné hazai állomása most vasárnap, vagyis február 4-én lesz a Barba Negrában. Remélhetőleg itthon sikerült megegyezni a szervezőkkel, és nem kell majd a parkolóba rohangálni a pólókért.