A teljes üresség felé – Friss dal a The Devil’s Trade-től

Augusztus 28-án érkezik Makó Dávid egyszemélyes zenekara, a The Devil’s Trade új albuma. Az énekes-dalszerző immáron a francia Season of Mist kiadó gondozásában adja ki a The Call of the Iron Peak című lemezét, melyről az első dal, a Dead Sister már meg is hallgatható. A közelgő anyag érdekessége, hogy Dávid a dalok túlnyomó részét az Alpokban, 2000 méter feletti magasságban írta meg, ahol a teljes elszigeteltség, a megnyugvás és a kiüresedés voltak a legnagyobb múzsái. Az album koncepciójától így nyilatkozott a Recordernek:

Arról az útról szól, ami elvezet a teljes békéhez, az örök csendhez és megnyugváshoz. Ami kivezet a társadalomból, elszakít a másik ember poklától, és segít elérni az ürességet. Beteljesülés, ami lehet, hogy csak a halálban adatik meg, de legalábbis az életben csak egészen kivételes és nagyon rövid pillanatokban érjük el. A Vas Csúcs hívása a hang, ami segít megtalálni ezeket a pillanatokat. Nekem csak a fizikai és szellemi áldozat, a küzdelem segít meghallani ezt a hangot. A Vas Csúcs létezik, jártam ott, és az ott tapasztalt csendet keresem azóta is.

A most bemutatott dalt pedig az alábiakkal kommentálta:

A dal ihletője egy pusztító viharfelhő, ami egy csillagos nyári estén lopakodott fölénk valahol Balaton-felvidéken, mindentől távol. Ahogy a Lovecraftet idéző, örvénylő dimenziókapu-szerű fekete rettenet fölénk húzódott, eltűntek a csillagok, megállt a levegő, megnémult a világ, várta, hogy lecsapjon az első villám. Aztán jött egy hűvös szellő, odébb fújta az egészet, és a vihar máshol csapott le. Nagyjából húsz percen át olyan volt, mintha nyílt volna egy ajtó a túlvilágra, vagy egy másik ősi világra. A nővér részlet túl személyes, hogy igazán beszélni tudjak róla. Ahhoz is harminc év kellett, hogy megértsem micsoda hatással van rám valaki, akivel sosem találkoztam. Ha van túlvilág, remélem ott lesz ő is, és megölelhetem.

A friss lemez grafikáját Borbás Róbert (Grindesign), míg a videó animációját Pintér Márk készítette.

A lemezbemutató turné jövő tavasszal várható, addig a Fishing on Orfűn, illetve a Fekete Zaj fesztiválon nézheted meg élőben a The Devil’s Trade-et.