A svéd hardcore magyar hete – Hazai bulikat ad a Misconduct és a R.A.T.S.

Ha van olyan műfaj a death metalon kívül, amiben a svédek legendásan erősek, hát az a hardcore punk – erről pedig a héten többször is megbizonyosodhatunk személyesen. Egymástól függetlenül két északi hardcore-banda is útba ejti ugyanis Magyarországot, név szerint a Misconduct és a R.A.T.S., ráadásul mindkettő rögtön két buli erejéig is.

R.A.T.S. Budapesten és Szegeden

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Cedron nevű zenekar, akik a svéd dallamos hardcore koronázatlan királyai voltak. Jó zenét írtak, aktívak voltak, élőben is odatették magukat, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Magyarországot különösen szerették, és mi ezt viszonoztuk is: háromszor voltak Szegeden, de megfordultak Budapesten és Pécsen is. 2019-ben mégis feloszlottak az európai színtér nagy bánatára.

2020-ban új néven új zenekart alapítottak, a basszer gitárra váltott, tuskóbbra vették a formát, bevettek egy új bőgőst, és így lett a R.A.T.S.. 2021 februárjában Another Day in Helvete címmel meg is jelent az első kislemezük egy DIY live session videóval, amelyben meséltek erről-arról. 2022 júniusának utolsó napján EU-turnéra indultak, hogy megmutassák, milyen az északi hardcore/beatdown az ő tolmácsolásukban. A körútnak két magyar állomása is van, mindegyiken egy-egy helyi zenekar melegít be. (Kiss Tamás)

Misconduct Esztergomban

A Misconduct egy svéd kisvárosban, Kristinehamnban alakult 1995-ben. Az évek során egy egyedi hangzást fejlesztettek ki maguknak a dallamos hardcore stílusában. A végeláthatatlan turnék során a zenekarnak sikerült felépítenie egy nagyon erős és hűséges rajongótábort szerte a világon. Bejárták Skandináviát, Európát és Észak-Amerikát olyan együttesekkel, mint a Rise Against, az AFI, a Dropkick Murphys, a Bad Religion vagy az Anti-Flag, a sok koncert pedig egy nagyon feszes és jól olajozott élő gépezetté varázsolta a bandát. Az X generációnak onnan lehetnek ismerősek, hogy a 2000-es évek eleji MTV/Warped Tour trend egyik európai bástyái lettek a punk rock vonalon.

A banda a hétvégére két esztergomi bulit is bevállalt: szombaton egy rendes hangos koncertjük lesz a Rugby Clubban, ami jelenleg a Sportalsó koncertjeinek ad otthont. A bulit három hazai vendég nyitja: a legizgalmasabb produkció talán Gál Gergely, a néhai Reflected frontemberének akusztikus fellépése lesz, aki évek óta külföldön tengeti-pengeti életét, most viszont éppen itthon tartózkodik és célzottan egy, a hősidőket idéző szettel tér vissza. Utána a budapesti It Happens következik, akik középtempós női frontos punkrockkal támadnak, végül, de nem utolsósorban a debreceni Boobstorm melegít be közvetlenül a svédek előtt, akik már feljebb tekerik a tempót és egy klasszikus, gyors, dallamos, energikus skate punk szettnek lehetünk majd tanúi. (Borhi Dani)

Vasárnap pedig egy akusztikus fellépésük lesz a Kaleidoszkóp Házban. Itt a főzenekar a mexikói Illuminasty vendégei lesznek, akik pop/rock/indie egyveleget nyomnak latinzenei hatasokkal. A svédek az este legelején, 18:00-tól nyomnak egy 30 perces akusztik szettet, a két külföldi banda között pedig fellép még Borhi Dani is, aki ezredfordulós punkdalokat és The Ocean Frontszámokat nyom majd.