A Slipknot „eltitkolt” lemeze egyáltalán nem slipknotos, annál inkább radioheades

Egyre több részlet derül ki a Slipknot „eltitkolt” lemezéről, amit még 2008-ban, az All Hope Is Gone felvételei idején vett fel a banda, pontosabban annak a fele: Corey Taylor, Jim Root, Shawn Crahan és Sid Wilson. Miután a bohóc tavaly, 10 év után elszólta magát, hogy létezik egy ilyen album, a rajongók meg a sajtó azóta is folyamatosan pörög a témán, még a friss We Are Not Your Kind album megjelenése mellett is. Így aztán az interjúkban is gyakran merülnek fel ezzel kapcsolatos kérdések.

Pár hete először megint Shawn beszélt az anyagról a Kerrang!-nak, és azt ígérte, hogy még a ‘Not Your Kind lemez ciklusa alatt, tehát 1-2 éven belül ki fog jönni.

11 dalunk van, amiket valamikor az új album ciklusa során ki fogunk adni. De sosem az volt a cél, hogy csak úgy kiadjuk. A megfelelő időben kell kijönnie, és azzal, hogy ebben az albumciklusban adjuk ki, az emberek még jobban megértik majd, hogy mit is csináltunk ezen az albumon [a WANYK-on], és hogy mi vezetett idáig.

Az a helyzet, hogy amikor [az All Hope Is Gone-on] dolgoztunk, Jim és én voltunk az egyetlenek a kilenc eredeti tag közül, akik lejöttek a stúdióba. Minden nap ott voltunk az elejétől a végéig. Aztán Corey és Sid is a részévé vált, mind a négyen a részévé váltunk. Ez nem egy ember ügye volt. Hanem a miénk. Ezért aztán sok embernek megmutattuk, megkérdeztük, mit gondolnak róla, és mindig mindenki azt mondta, hogy „ez nem Slipknot.” Azt mondták, ez valami más.

Ezért arra jutottunk, hogy nem akarjuk, hogy az emberek összekeverjék ezt a Slipknottal és az All Hope Is Gone-nal, vagy Paul halálával, vagy azzal, hogy elváltunk Joeytól – akkor meg minek erőltessük rájuk?

Ezután Corey Taylor is beszélni kezdett a lemezről. Elmondta például, hogy a címe Look Outside Your Window, és hogy tényleg semmi köze a Slipknot hangzásához, de annál több a Radioheadéhez.

A Look Outside Your Window anyaga nagyon-nagyon – igazából nem is lehet leírni. Kísérletezős, de nagyon flesselős, nagyon dallamos. Nagyon jó. Nehéz így elmondani. Van valami azokban a dalokban. Komorak, energikusak, művésziek. Azoknak az embereknek, akik egy bizonyos Slipknot-hangzáshoz vannak hozzászokva – na ennek ahhoz semmi köze. Sokkal rockosabb a hangulata. De tényleg, sokkal radioheadesebb, őszintén szólva.

Corey szerint az eredeti terv az volt, hogy ez az anyag és az All Hope Is Gone egyszerre jelenjen meg, de ez a banda belső zűrjei miatt végül nem jött össze.

Én rohadtul próbálkoztam, hogy összehozzam a két világot, olyannyira, hogy már mindkettőből elővettem a dalokat és összekevertem őket, sorrend szempontjából. Két különböző verzióm is volt az All Hope Is Gone-ból, amiken azok a dalok is szerepeltek. De őszintén szólva a bandán belüli érzelmi szakadékok meg viták miatt senki nem akart ezzel foglalkozni. Szóval a végén így meglett az All Hope Is Gone, meg egy kiadatlan album, amit már nagyon régóta próbálunk valahogy kiadni. És azt hiszem, Clown mostanra kitalálta, hogy hogyan csináljuk. Szóval azt hiszem, lassan napvilágot lát, bár ezt rendszeresen hallom pár évente, szóval a fene se tudja. Majd ha kijött, akkor örülök neki. Nagyon szeretném, ha az emberek hallanák. Vannak rajta dolgok, amiket a legjobb szövegeimnek és énekléseimnek tartok. De ahogy mondtam, nem igazán hasonlít arra a Slipknotra, amit az emberek megszoktak. Sokkal inkább olyan, mint a dallamosabb számok az új albumon. Szerintem a rajongók nagy része nagyon bírni fogja – akik a keményebb cuccokért vannak oda, az elsőre talán nem értik majd, de lehet, hogy később nekik is betalál.

Az „elveszett” albumról eddig mindössze egyetlen szám jelent meg, a Till We Die, ami az All Hope Is Gone extra kiadásának az egyik bónuszdala volt.