A Satelles gyűjtést indít a Partizánnak

Sajnos a hazai underground egy része elég nehézkesen, vagy éppen sehogy nem nyilvánít véleményt aktuális közéleti kérdésekben, bár ez az arány a hardcore-színtér felé közeledve szerencsére javul. A fővárosi Satelles mindig is szót emelt a fontosabb politikai témákban, és nem tett másként most sem, a járványhelyzet idején történt kormányzati húzásokkal vagy éppen a legnagyobb híroldal, az index.hu bedőlésével kapcsolatban. A srácok ezúttal egy gyűjtést is szerveznek a Partizán nevű YouTube-csatornának (róluk bővebben lejjebb), amit a Bandcampjükön fognak lebonyolítani. Ennek keretein belül kiadnak egy új, koncertfelvételes kislemezt, és újranyomják a legrégebbi pólómintájukat is.

A zenekar posztja:

Az elmúlt időszak többszörösen próbára tette mindannyiunk türelmét és kitartását, és erről nehéz úgy beszélni, hogy az ne hangozzon nagy tanításnak vagy éppen képmutatásnak. Egy dolog azonban biztos: a COVID időszaka alatt felgyorsult egy olyan átrendeződés a hatalom gyakorlásában és fenntartásában, amivel mi semmilyen formában nem tudunk közösséget vállalni, főképp hogy a mi adóforintjaink megtérüléséről, de ami még fontosabb, a mi jövőnkről van szó.

Ahhoz viszont, hogy ezek a változások ne kávézókban pezsgőzve, vagy épp távoli birtokokon sütés közben mehessenek végbe a mi tudtunkon kívül, még idejekorán szükségünk van a sajtó erejére, mert ahogy mi megérdemeljük a tájékoztatást, az utolsó bástyaként álló független orgánumok legalább annyira megérdemlik a támogatásunkat.

Ezért döntöttünk úgy, hogy kihozunk egy kétszámos kislemezt a Bandcampen a 2018-as lemezbemutatónk anyagából, valamint a mindmáig legkeresettebb, első pólómintánkat, a befolyt hasznot pedig a számunkra legkedvesebb csatornának, a Partizánnak ajánljuk fel. Természetesen ez nem old meg mindent, de szeretnénk hinni, hogy amennyiben más zenekarok is hasonló gyűjtésekbe kezdenek, akkor visszaadhatunk annak a közösségnek, amin együtt kell dolgoznunk nap mint nap.

Az előrendelést augusztus 14-én zárjuk, a kiadvány 15-én lesz elérhető, a pólókat pedig augusztus végéig legyártjuk és kézbesítjük a Realpimp jóvoltából.


Beszéljünk kicsit a Partizánról is: ez egy baloldali, közélettel foglalkozó platform, aminek egyébként én is rendszeres hallgatója vagyok. Valószínűleg a legtöbben onnan emlékszünk Gulyás Marci politikai aktivista nevére, hogy (másodmagával) ő volt az, akit a 2017-es CEU-tüntetések során előállítottak és közmunkára ítéltek azért, mert narancssárga festékkel próbálta megdobni a Sándor-palotát. Ő vezeti a Partizán Youtube-csatornáját, ahol a koronavírus-járvány alatt besűrűsödtek a tartalmak, és Marciék naponta jelentkeztek új adással. Ez így még elég száraznak hangzik, azonban a Partizán egy dolog miatt nagyon is kiemelkedő, ez pedig az objektivitás.

Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint a heti viták, amikor különböző aktuálpolitikai kérdésekben a pro és kontra érvek képviselőit hívják össze egy beszélgetésre, és ebből általában abszolút kulturált véleményütköztetések születnek. Ez a pro és kontra annyira igaz, hogy például az Isztambuli egyezmény vitája egy Pesti Srácok- és Fidelitas-tag hölgy, valamint egy Szabad Budapest-aktivista között zajlott. Az objektív újságírásnak pedig egy normális világban pontosan erről kellene szólnia: a teljeskörű tájékoztatásról, több oldal álláspontját bevonva, hogy a hallgatónak vagy olvasónak ezután lehetősége legyen felelősségteljes véleményalkotásra. Ez hiányzik teljes mértékben a kormánypárti médiából, emiatt kiemelten fontos az olyan felületek támogatása, mint amilyen a Partizán.

A csatorna adásai nemcsak a Youtube-on érhetők el, hanem podcast formájában meghallgathatók Spotify-on is, így akkor is tudjuk követni, ha nincs időnk videót nézni.

Borítókép: sinco