A Rockmaraton és a Fekete Zaj közleményei

Miközben Nyugat-Európában már szinte az összes nagyobb zenei fesztivált törölték a koronavírus miatti korlátozások okán, addig a hazai fesztiválok közül alig néhányan reagáltak a helyzetre. A Fishing On Orfű és a Kolorádó júniusról augusztusra halasztotta magát, most pedig a Rockmaraton és a Fekete Zaj is jelentkezett egy-egy közleménnyel, bár konkrét infókkal egyik szervezőcsapat sem szolgált arról, hogy lesz-e idén fesztivál. Azt mindenesetre mindkét rendezvény leszögezte, hogy elmaradás esetén a jegyvásárlók visszakaphatják a pénzüket.

Rockmaraton (tervezett időpont: július 6-11.):

Lassan két hónapja annak, hogy bekúszott ez a világjárvány az életünkbe, és azóta fokozatosan felforgatott benne mindent. Február végén még a 30. jubileumot tervezgettük nagy izgalommal, a jegyértékesítési mutatók alapján teltházas szülinapra készültünk.

Mostanra fordult velünk egyet a világ, és fogalmunk sincs mitévők legyünk. A külföldi menedzsmentek ezidáig kivártak a júliusi dátumokkal, de a múlt héten végleg elhullott az európai fesztiválpiac nagy része, és az országok egymás után 2020. augusztus 31-et jelölték meg a tömegrendezvények tilalmának határidejeként.

De mi lesz nálunk? Merre tovább?! Júliusban vajon tarthatunk majd rendezvények Magyarországon? Zárva lesznek a határok? Megpróbáljuk nemzetközi fellépők nélkül is? Vagy adjuk fel, és engedjük el, azt amiért ennyit dolgoztunk? De mire hivatkozhatnánk, ha senki nem tudja mi lesz a tömegrendezvények szabályozásával? A külföldi fesztiválok a kormányzati tiltás bejelentését követően mondták le. Idehaza semmilyen időpontról nem tudunk, és egyetlen nagy hazai fesztivál sem kommunikált még semmit a témában.

A legrosszabb az egészben a bizonytalanság. Gúzsba köt. Egy dolog biztos csak. Ha végül mi is elhullunk, senkinek sem maradunk adósai! Ha el kell halasztanunk a fesztivált 2021 nyarára, minden megvásárolt jegy automatikusan érvényes marad, és természetesen mindenkinek visszaváltjuk a jegyét és visszatérítjük annak összegét, aki inkább azt a megoldást választja.

Fekete Zaj (tervezett időpont: augusztus 18-22.):

Kedveseink!

Régóta hallgattunk a bizonytalanság miatt, de a háttérben nem tétlenkedünk, továbbra is a fesztivál előkészítésével foglalkozunk karanténba zárva, de egymással szoros kapcsolatban! Gondolatban néha a Mátra fenyvesei között sétálunk és azon dolgozunk, hogy az eredeti tervek szerint augusztusban megtarthassuk szeretett fesztiválunkat. A jelenlegi körülményekből kiindulva még nem vesztettük el a reményt! Megígérni most még nem tudjuk, azt viszont igen, hogy ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, illetve azt is, hogy ezentúl gyakrabban beszámolunk a Zajjal kapcsolatos fejleményekről. A sástói köd legyen veletek addig is, hamarosan ismét jelentkezünk!

(A jegyek árának visszatérítéséről a Zaj nem ebben a posztban, hanem egy korábbi kommentben foglalt állást.)

Magyarországon jelenleg határozatlan ideig van megtiltva a tömegrendezvények megtartása, ezért nem tudja egyetlen szervező sem, hogy a saját fesztiválja időpontjában érvényes lesz-e még a tiltás. Az persze jó ideje világosan látszik, hogy a nyári bulik jelentős részének lőttek, de mégsem lehet látni, hogy pontosan mekkora részének. Ha a kormány bejelentene egy hivatalos határidőt, azzal egy csapásra rendeződne a helyzet, addig viszont marad a bizonytalanság és a találgatás.