A Nuskull Magazin bemutatja: bővül az esztergomi punkszíntér, debütál az Earthwood!

EARTHWOOD || FACEBOOK

Az NSK egyik nagy hagyománya, hogy körültekintő gondossággal figyeli a hazai underground színtér alakulását, s ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképpen be akarjuk mutatni nektek a friss formációkat, amelyek az egyek szubkultúrákat igyekeznek bővíteni, a mai csapatunk sem más: az Earthwood bizony Esztergom szülötte, így nem olyan meglepő, hogy az Esztergom-Dorog tengelyű punkszcéna gyermekeként a fiúkhoz is a pop-punkos melódiák állnak a legközelebb, erről pedig a háromdalos debüt kislemez, a Hammerstrike is mély betekintést ad. Kicsit interjúztunk a zenekarral, hogy pár sztenderd kérdés útján megismerhessétek az Earthwood tagjait, valamint magát a zenekart.

Sziasztok, fiúk! Először is, meséljetek kicsit az Earthwoodról, mikor alakult a zenekar és kik voltak az alapító tagok (esetlegen ezen belül történt-e változás), illetve ki milyen hangszeren játszik a csapaton belül? Hogyan mutatnátok be a zenei világotok?

Sziasztok! A zenekar tagjai közül négyen – Balázs Miklós (gitár), Németh Dávid (Gitár) Cserép Ákos (ének), Tönkő Marcell (Dob) már egy korábbi formációban is együtt zenéltünk (Ready For The Weekend), ennek befejezése után (2012) kb. egy és passzivitás következett. Egy idő után mindannyiunknak elkezdett hiányozni a dolog, így megalapítottuk az Earthwoodot. Közben voltak tagcserék, sőt volt, hogy a basszusgitárt Dávid ragadta magához, és ekkor egy gitárossal (Bebiák Márk) kiegészülve működtünk, ez az időszak egy nagy löketett adott a bandának és elkezdődtek a számírások egy dohos alagsori pincében, ekkor kezdtük el írni az EP számait is. Sajnos útjaink különváltak, ő most egyébként egy saját projektet indított East Great Falls néven (ha valaki még nem ismerné, bár kétlem), érdemes lecsekkolni. Számos tagcsere (nagyon nehezen találtunk basszusgitárost sajnos) után alakult ki a végleges formáció: Jenike Egon augusztusban csatlakozott hozzánk. Esztergomiak vagyunk mind az öten, de többnyire hétköznapjainkat Pesten töltjük, ki dolgozik, ki tanul, némelyikünk mindkettőt egyszerre. A zenénk műfaját egyelőre nem szeretnénk kategorizálni, több műfajból merítettünk, a zenekar minden tagja másfajta zenéket hallgat. Egyszerűen próbálunk olyan zenéket írni, amiket szeretünk, amikre tudunk bulizni, illetve pont abban a korszakában van a zenekar, amikor próbálja a saját stílusát megtalálni, éppen ezért már most dolgozunk a következő anyagokon. Jelenleg azon vagyunk, hogy tökéletesítsük az élő produkciónkat, folyamatosan próbálunk és gyakorlunk. Sajnos a debüt koncert még nem valósult meg, de már tervezés alatt van, és nagyon szívesen szupportálnánk bármilyen zenekar előzenekaraként.

Mely zenészek, illetve zenekarok voltak rátok a legnagyobb hatással?

Mind a külföldi, mind a hazai színtérről sok zenekart tudnánk felsorolni, akik inspiráltak-motiváltak minket, párat név szerint említve környékről a Have No Clue, Mayday!Mayday!, Almost Hopeless, 14alien, Link-x, Headstock, Graveyard at Maximum, távolabbról pedig az  A Day To Remember,  The Story So Far, August Burns Red,  The Story Of The Year, The Offspring és még reggelig lehetne sorolni…

Beszéljünk egy kicsit a most megjelent Hammerstrike EP-ről! Mikor kezdtétek írni a kislemez dalait, hol vettétek fel a dalokat, és miért éppen ezt a címet választottátok az EP-nek?

A kislemez felvétele – idő hiányában – nagyon sok időt vett igénybe: még valamikor április környékén kezdtük el, és a folyamatosan felmerülő új ötletek miatt csak most tudtuk kiadni. A „Hammerstrike” címmel az EP egyik számának introjára szerettünk volna utalni, ahogy egy lágy, akusztikus akkordmenet után indul be a szám, ami –legalábbis reméljük- hasonlít egy kalapácscsapásra. A számok szövegeit nagyrészt közösen írtuk. Az Hammerstrike című 3 számos kislemez létrejöttében nagyon nagy köszönettel tartozunk Walczer Dávidnak (Headstock), nagyon nagy szerepe volt benne (felvételt a mixet és a masterelést is ő csinálta, ezenkívül rengetek tippet, ötletet adott) és tényleg még egyszer ezer hála neki, reméljük olvassa és el is jut hozzá. Üdv Coli!

Kihez köthető a borító, illetve a többi, a zenekarhoz köthető vizuális megjelenés?

A borító a logó mind saját tervezésű, amit Ákos tervezett, a többiek pedig bírálták, kritizálták, míg eljutottunk a végleges dizájnig. A névválasztásról annyit, hogy egy ismert gitárhúr márkáról jött az ötlet, szimplán megragadott minket. Nem gondoltuk túl a dolgot- bár ez minden zenekar életében egy nagy dilemma, hogy mi alapján nevezzük el a bandát- mindenki az Earthwood mellett voksolt.

Mi az, amit még szívesen elmondanátok az EP-ről, amit fontosnak tartotok megosztani az olvasókkal?

Egyéb, amit elmondanánk: minden kritikának nagyon örülünk, mert ebből tudunk építkezni később. Mindenkinek köszönjük az eddigi támogatás, reméljük, hamarosan találkozunk koncerten is! Annyit elárulhatunk, hogy egyik EP számunk akusztikus verzióján még dolgozunk, de hamarosan hallhatjátok.

Nagyon köszönjük a Nuskull-nak is a lehetőséget arra, hogy bemutattak minket, és köszönjük szépen az interjút is!

EARTHWOOD – HAMMERSTRIKE (EP)