A NOFX kiadott egy új számot, ami eredetileg blink-182 lett volna

Az egész úgy kezdődött, hogy Fat Mike, a NOFX főnöke egyszer írt egy dalt Matt Skibával, aki egyrészt az Alkaline Trio énekes-gitárosa, meg ugye 2015-től nem is olyan sokkal ezelőttig a Blink-182 tagja is volt. A szám címe Punk Rock Cliché, és anno még úgy volt, hogy fel fog kerülni a Blink 2016-os California című lemezére, aztán mégsem került, hanem a fiókban porosodott évekig. Végül Fat Mike úgy döntött, hogy akkor felveszi és kiadja inkább a NOFX-szel, így látott napvilágot a dal most, 2022 végén.

Az énekes-basszusgitáros a Spin magazinnak így emlékezett vissza az egész blinkes sztorira:

Úgy hat éve írtam a dalt, amikor Matt Skiba kanapéján pecóztam. Ez akkoriban volt, amikor felkérték, hogy szálljon be a Blink-182-ba, és elkezdtek dolgozni a California demóin. Megmutattam neki ezt a dalt, és mondtam, hogy szerintem egy tök jó Blink-182-dal lehetne. Segített megírni a dalszöveg egy részét – valamennyi már meg volt írva belőle. Ez volt az első olyan alkalom, hogy ketten együtt írtunk bármit. Megmutatta a bandának, fel is vették, majd pár héttel később Travis Barker elkezdte hangoztatni mindenféle interjúkban, hogy „van egy Punk Rock Cliché című új számunk, és az a legjobb szám a lemezen, nagyon izgatott vagyok miatta.” Mikor láttam ezeket a cikkeket, én is tökre fellelkesedtem.

Felvették az albumot, felvették a dalt is az albumhoz, és a kiadójuk azt mondta, „ez lesz az első kislemez.” Matt úgy hívott fel, hogy „haver, ezt nem fogod elhinni, de a te számod, a Punk Rock Cliché lesz az első kislemezünk.” Ez tök nagy dolog volt, mert évek óta ez volt az első megjelenésük. Aztán 6 héttel később megint felhívott, és azt mondta: „Nem tudom, mit mondjak most neked, de elmondtam a bandának, hogy te írtad a számot, ők meg teljesen kidobták az albumról.” Tök csalódott voltam, mert már azt hittem, meglesz az első rádiós slágerem. Akkoriban nem is igazán értettem az egész szitut, de arra gondoltam, biztos úgy vannak vele, hogy most rúgták ki Tomot a bandából, és ha ezek után bárki megtudja, hogy én írtam [nekik dalt]… Őszintén szólva ez nem is érdekelt, szellemíró lettem volna. De értem, miért nem akarhatták, hogy bárki olyanokat mondjon, hogy „na, most Fat Mike-ot kellett megkérnetek, hogy írjon nektek dalt…”

Mike szerint az eset óta Travis Barker nem is áll szóba vele, pedig korábban haverok voltak. Egy-két év után aztán úgy döntött, hogy ha már a Blinknek nem kellett a dal, hát felveszi a NOFX-szel, pár hónapja pedig megkereste a Blink táborát azzal, hogy esetleg kiadhatnák a két zenekar verzióit egy közös spliten.

Válaszra sem méltatott senki. Nem meglepő, pedig az ő verziójuk sokkal jobb, mint a NOFX-verzió. Nagyon igyekeztünk, de Travis egyszerűen legyilkolta a dalt. Eszméletlen durva egy dobos. Az éneket meg Skiba vitte. Komolyan, nagyon meg akartam szorongatni őket, de szerintem az ő verziójuk jobb. Kár, mert tényleg úgy gondoltam, hogy ebből egy tök jó split lehetne velük, de egyelőre a világ csak a Punk Rock Cliché NOFX-verzióját hallhatja.

A dal egyébként a NOFX új lemezén lesz rajta, ami december 2-án érkezik Double Album címmel, és a nevével ellentétben nem egy dupla album lesz, bár a 2021-es Single Albummal párba állítva már gyakorlatilag mégis.

Fat Mike nemrég azt is bejelentette, hogy a NOFX a zenekar 40. születésnapja után, várhatóan 2024-ben visszavonul, addig viszont még terveznek egy sor (szám szerint 40 darab) búcsúkoncertet és még néhány további lemezt is.