A Katatonia énekesével mutatott új számot a The Ocean

Már két új számot is meg lehet hallgatni a The Ocean közelgő új lemezéről. A német progmetál-banda nyolcadik albuma megint letűnt földtörténeti korokba kalauzol el, két felvonásban – az első, a földtörténeti ókort megzenésítő Phanerozoic I: Paleozoic november 2-án jön ki a Metal Blade-nél, míg a következő fejezet 2020-ra várható.

A banda szerint a Phanerozoic anyaga zeneileg és koncepciójában is a hiányzó láncszemként szolgál a Precambrian és a Heliocentric és Anthropocentric albumok között. A koncepciót a zenekar főnöke, Robin Stapps gitáros így összegzi:

Nietzsche elgondolása az volt, hogy minden újra és újra ismétlődik, végtelen alkalommal, végtelen téren és időn keresztül. Ha megnézzük a Föld történetét, máris rengeteg bizonyítékot találunk erre: kontinensek ütköztek egymásnak, majd eltávolodtak az óceánokon keresztül, aztán megint összeütköztek. Az élet többször is majdnem eltűnt, de aztán új erőre kapott. Ez az album alapvetően az időről, az idő érzékeléséről, és az ismétlődésről szól. Meg arról, hogy el kell fogadnunk, hogy vannak dolgok az életben, amelyek megismétlődnek, megváltoztathatatlanul, ezzel pedig meg kell tanulnunk együtt élni.

Ilyen dolog például, hogy bolygónkról időről-időre újra meg újra eltűnik a létező életformák nagy része, ahogy történt az például a perm korszak végén, 250 millió éve is. Erről szól az első előzetes szám, a lemezt záró Permian: The Great Dying, na meg arról, hogy bolygónk – és vele együtt az emberiség – jelenleg is egy hasonló kataklizmikus esemény felé halad:

A perm korszak végén ebben a nagy kihalási eseményben a földi élet nagyjából 90%-a eltűnt. A legvalószínűbb, hogy a Nagy Kihalást a növekvő vulkanikus tevékenység okozta, ami körülbelül öt fokos globális felmelegedést okozott. Ez széles körű oxigénhiányhoz vezetett az óceánokban, a sekély tengerfenekekről pedig nagy mennyiségű metángáz került az atmoszférába. A metán pedig üvegházhatású gáz, ami még tovább fokozta a felmelegedést.

Semmilyen okunk nincs azt feltételezni, hogy az ember okozta jelenlegi felmelegedés nem jár majd a  legjobb esetben is ugyanennyire katasztrofális következményekkel. Valószínű, hogy a perm korszak végén legalább 150 000 év alatt lejátszódott hőmérséklet-emelkedés most néhány száz éven belül fog megismétlődni. Ha megnézzük a fanerozoikus eon öt nagy kihalási eseményét, láthatjuk, hogy a Föld még emberi beavatkozás nélkül is képes arra, hogy bármikor teljes egészében eltüntesse az emberiséget.

A héten kiadott második számban, a Devonian: Nascentben a svéd Katatonia énekese, Jonas Renkse vendégszerepel. A lemezt hangzását Jens Bogren keverte, az artworköt pedig most is a zenekar bevált kollaboránsa, Martin Kvamme készítette.

A megjelenés után a banda Budapesten is bemutatja az új lemezt, november 16-án a Blue Hellben lépnek fel. Előttük az amerikai Rosetta és a helybéli Oaken nyit.