A Heartlapse egy olasz rézfúvós bandával karöltve űzi ki az ördögöt a testünkből

Muszáj volt ránéznem a naptárra, hogy elmúlt-e már április elseje, amikor megláttam és -hallottam a budapesti Heartlapse új dalát. És valóban, a folyton kísérletező, saját határait feszegető metalcore/hardcore-banda egy olyan kollaborációt vonultat fel, amit leghevesebb lázálmainkban sem láttunk jönni. A The Devil All the Time című dal egy meglepő közösködés a srácok és egy 11 tagú olasz brass zenekar, a Rusty Brass közt.

Ha valaki nem tudná, egy brass zenekar nagyjából úgy írható le, hogy baromi sok rézfúvós hangszer játszik menetelős, „marching” zenét, néhány ütős zeneszerszám ritmikájával kiegészülve. A Rusty Brass pedig ezek közül is egy leginkább utcára szakosodott, funkos, balkáni verzióját nyomja a stílusnak. A közös munka ötlete oda vezethető vissza, hogy a Heartlapse énekese, Luca többször is dolgozott már a csapat videóin és mindig lenyűgözte a tehetségük és hozzáállásuk. A Heartlapse így fogalmaz a közösködés kapcsán:

A felvételek, a keverés és a maszterelés elképesztően nagy kihívást jelentettek, mert még soha nem kombináltunk ennyi stílust és hangszert egy dalban, csak a rézfúvósoknak volt vagy 30 sávja! Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy mindent magunknak csináltunk, és büszkék vagyunk a végeredményre.

A dal egy klipet is kapott, ami egy válogatás a jól ismert tévés, vallásos „ördögűzésekből”. A koncepció nem véletlen, a dal tematikájában pont ennek az elvakult megvezetettségnek megy neki:

A The Devil All the Time-ot Donald Ray Pollock azonos cimű regényének filmadaptációja ihlette, és szatirikusan áll ahhoz a vallásos tendenciához, miszerint a rendhagyó viselkedésért általában valami gonosz és rajtunk kívül álló dolgot teszünk felelőssé.

Az ördög alakja sok esetben kollektív megszállottságot váltott ki az emberek és vallási közösségek széles körében, és véleményünk szerint ezt gyakran használják az emberi magatartás leegyszerűsített ürügyeként, sőt akár a sebezhető emberek kizsákmányolának aljas módjaként.

A videó idelent, utána pedig egy dal a Rusty Brasstől, csak hogy tudd, milyen az, amikor az olaszok épp nem metalbandákkal űzik a gonoszt, hanem mondjuk egy szeméttelepen tolják a fankit.

A Heartlapse következő koncertje június 23-án lesz a Dürer Kertben, ahol a közelgő új kislemezét bemutató Petofi, a Satelles és az Anchorless Bodies is fellép.