A halál nyara – Egy helyszín, két este, négy banda a kortárs death metal forgatagában

Március 22-én, kedden a kortárs death metal rajongói hirtelen nem is tudják, hova kapkodják a fejüket, ugyanis a műfajban (és alapvetően az undergroundban) leginkább jártas két fővárosi szervezőbrigád, a Cudi Purci és a Tukker Booking is bejelentett egy-egy bulit, két-két zenekarral, ráadásul egymás mellé a budapesti Robotba, illetve az Instantba. Mindenki legnagyobb szerencséjére ezek egyáltalán nem ütik egymást, pontosan két hónap lesz köztük. Mutatjuk is időrendben, kikről van szó:

  • június 23. – Gatecreeper (US), Inter Arma (US) @ Instant

Ezt a két előadót talán tényleg senkinek nem kell bemutatni, aki kicsit is magáénak érzik a műfajt. A richmondi Inter Arma 2006 óta nem hagyja békén a stílus sajátosságait, és egy egyedi ízlésvilágú katyvaszt főz ki a boszorkánykonyhájában – az esetek nagy részében igen magas kvalitással. Legutóbbi nagylemezük 2019-ben jött ki, a rá következő évben pedig kiadtak egy cover lemezt, rajta olyan előadók dalainak átformálásával, mint Neil Young, a Nine Inch Nails vagy Prince. Őket követi az arizonai Gatecreeper, akik hiába nincsenek még tíz évesek sem, de már teljesen magukra vonták a figyelmet, és mindenki a műfaj nagy megmentőiként aposztrofálja őket. Tavaly év elején a semmiből durrantottak egy EP-t, amit mi is kultiváltunk. Chase Mason és bandája előtt valószínűleg az Instant is kettényílik majd, kiszabadítva a nem evilági lényeket. Az estének elvileg lesz egy harmadik (valószínűleg hazai) fellépője is, az eseményt követve az ő kilétükre is hamarosan sor kerül majd.

  • augusztus 23. – Hyperdontia (DK/TR), Septage (DK/TR) @ Robot

Nem hibáztatunk, ha nem lennél jártas a dán-török internacionális death metal fúziókkal kapcsolatban, viszont erőteljesen ajánljuk, hogy ne habozz megismerni az underground ezen tengelyét is. A Septage egy elképesztően fiatal, 2020-ban alakult banda, akik két EP-jükön mindenkinek a tudtára adták, hogy szeretik a klasszikus deathet goregrinddal vegyíteni, ezért pedig ki hibáztatná őket?! Az este másik fellépője a Hyperdontia, akik 2015-ös megszületésük óta már annyi kiadvánnyal örvendeztették meg a rajongóikat, mint mások egy két évtizedes pályafutás alatt sem. Legutóbbi cuccuk a tavalyi Hideous Entity nagylemez, amit meghallgatva nem lesz olyan, a stílust preferáló egyén, aki ne akarna ott lenni ezen a fülledt nyári estén a Robotban, hogy lerázza a homlokáról az izzadtságcseppeket egy kis nyaktorna keretein belül. Itt lehet is jelölni a bulit.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy május 9-én pedig két EU-turné egyesüléseként olyan kiadók death-bandái találkoznak a Robotban, mint a Metal Blade, a Profound Lore, vagy a 20 Buck Spin. Részletek itt.