A Fit for an Autopsy tovább feszegeti a deathcore határait

fitforanautopsy

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Fit for an Autopsy a deathcore-színtér egyik leginkább előremutató zenekara. A New Jersey-i hatosfogat tavasszal új nagylemezzel feszegeti tovább a stílus határait – a The Great Collapse című anyag március 17-én jelenik meg az eOne Music/Good Fight Music gondozásában. A lemezről az első szám már ki is jött, alább mutatjuk.

A zenekar már a 2015-ös Absolute Hope Absolute Hell albumon is igyekezett új színt vinni a saját hangzásvilágába: egy sor kimért, groove-os témával itatták át a lemezt, sőt, még a dallamos énektől sem riadtak vissza, mindezek eredménye pedig egy néhol egészen a francia Gojirát idéző megszólalás lett. A tavaly megjelent Flatlining dal egy újabb lépés volt ezen az ösvényen, és Will Putney gitáros szerint az új lemezzel a csapat még messzebbre megy a megkezdett úton.

A legutóbbi lemezen új területre merészkedtünk a bandával, kicsit eltávolodtunk a minden számban ugyanazokat a trükköket használó formulától, és egy hangulatosabb, dinamikusabb érzetet adtunk az albumnak. Ennek nagyon jó fogadtatása lett, szóval az új anyagnak már úgy álltunk neki, hogy „gyúrjunk rá erre, legyen minden szám gyökeresen más megközelítésű.” A legutóbbi ötlet mostanra teljesen megvalósult. Úgy érzem, hogy ez a legteljesebb, legstabilabb lemezünk.

A zenekar a The Great Collapse kilenc dalával arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a világ dolgai nem éppen a legjobb irányba haladnak – a szövegekben előkerül a globális felmelegedés, a dakotai olajvezeték, meg persze a politika és a kapitalizmus is. Az elsőként kiadott, Heads Will Hang című darabot pedig egyfajta szemfelnyitóként szánják azoknak az átlag amerikaiaknak, akiknek alig van valami fogalmuk arról, hogy a világ más részein mi minden történik.

A világon mindenfelé utazunk a zenekarral, és amikor nem Amerikában vagyunk, egész más képet kapunk az országról. Más országokban a hírek az egész világról szólnak, az emberek jobban képben vannak azzal, hogy mi történik egyes harmadik világbeli országokban: őrült rezsimváltások, elnyomás, a menekültek, a családok milliói, akiknek lerombolták az otthonát és szó szerint nincs hova menniük. Ezekről a dolgokról Amerika többsége csak úgy fél füllel hallott – de hányan vagyunk, akik tényleg oda is figyelünk erre? Hányan mondhatjuk el magunkról, hogy tisztában vagyunk a tágabb értelemben vett nagyvilággal? Ezt a kérdést veti fel az új szám. A Heads Will Hang arról szól, hogy észre sem vesszük, más országokban mennyire súlyos dolgok történnek, amíg meg nem történik velünk is.

A dal és a videó koncepciója az volt, hogy fogjunk egy normális, boldog amerikai családot, és helyezzük őket egy hasonlóan extrém helyzetbe. Reméljük, hogy ezzel talán képesek leszünk egyfajta együttérzést kelteni bizonyos kevésbé szerencsés országok iránt, illetve rá tudunk világítani arra, mennyire közel is állunk ahhoz, hogy ugyanezek a tragédiák a saját otthonainkra is lesújtsanak.

fitforanautopsythegreat