A felnövős pillanat, az ön-összeszedés, meg egy kis közélet – Itt a Bajnoq új kislemeze

Utoljára júliusban adott életjelet magáról eddigi legrövidebb és legpörgősebb dalával a Bajnoq. A fővárosi punkrock-zenekar 2018-ban már a debüt EP-jével kiemelkedő helyet kapott a hazai színtéren, és ahogy illik, meg is tartotta azt tavalyi kiadványával. Október 24-én pedig megjelent a srácok új kislemeze Senki / Semmit címmel, amit szokásukhoz híven a SuperSize Recordingban vettek fel tavasszal, Makay András vezényletével. Ahogy az eddigi anyagaikon, úgy ezen is virítottak egy rögtön fülbemászó slágert. A továbbra is profin megfogalmazott dalszövegeket tekintve ezúttal háttérbe került a politika, és helyette az emberi érzések kapták a főszerepet.

Pál Zsombor frontember részletesen mesélt nekünk az új számokról:

Régóta jött ez az EP: tavasszal vettük fel, az első Covid-ijedtség közben, aztán hosszan próbáltunk klipet találni hozzá a nyárban (még nem találtuk meg), most végül ahelyett jelenik meg, hogy az ezt bemutató koncertet tartanánk a Dürerben. Utóbbit elengedtük: azt írtuk róla, hogy rettenetesen várjuk, de azt is nagyon szeretnénk, ha a karcosodó második hullámban senki nem jönne el rá.

Két tekerős meg két középtempós számból áll a tíz perc, az öregedést mutatja, hogy a középtempósak a kulcsdalok. A Nem tud senki se semmit adta az EP címét is (Senki / Semmit – a setlistekre így írtuk fel rövidítve, hiszen mindegyik számot játszottuk már élőben). Arról a felnövős pillanatról szól, amikor a fiatalkori nagyszájúság után leesik, hogy nem tudod, és más sem tudja, csak mindenki próbál magabiztos arcot vágni imprózás közben, és hogy ez az egész már vastagon az. Nem annyira nagyon van elrejtve a Springsteen-referencia sem a szövegében.

A másik középtempósat igazából punkzenekartól simán lassúnak is mondhatnánk. Az Egy gyönyörű árok nekem szar dolgok meghaladásáról és az ön-összeszedésről szól, de úgy tűnik az eddigiek alapján, hogy elég sok pocsék élethelyzettel tud rezonálni. Nagyon örülök, hogy a Covidban sem engedtük el, hogy trombita legyen az outróban, és hogy Táborszky Bence ilyen menőn felfújta. Az arénakoncerten találkozunk, Bence!

A gyorsakból a Sose mondtam őszinte párkapcsolatos, történetesen a házasságomról, és kicsit úgy hangzik, mintha egy olyan zenekar játszana Lawrence Armst, amiben valaki imádja a gitáros ikertémákat. A Vajon (Hogyan alszanak ennyire jól?)-nak meg mind a kb. 80 másodpercét elég jól körülírja a címe. Most ez az egyetlen közéleti (szoftosan ki is hoztuk már a nyári Index-kalamajka idején), a politikus kiabálásból szerintem már megvannak az alapdarabjaink (Nekem te nem vagy senkim, Van-e mondás? és persze Magyar idők).

A megjelenés annyira forró, hogy az EP végleges borítója még nem is készült el. Ha megjött, akkor pattintjuk Spotifyra meg a többire is, addig YouTube-on hallgatható az egybevideóval, amiben életünk alakításait nyújtjuk pizzaevő, almaléivó és farmerdzsekis statiszta szerepekben.

Mindig díjazzuk, ha egy zenekar kreatív, főleg videók terén, bár a Bajnoqnál abból eddig sem volt hiány. Azért pedig külön pacsi jár a bandának, hogy egyszerhasználatos műanyag poharak vásárlása helyett vittek magukkal otthonról repoharakat!