A bukaresti koncerttűz újabb fejleményei

Protests-in-Bucharest[1]

Múlt hétvégén mi is beszámoltunk róla, hogy péntek este a bukaresti Colectiv klubban a helyi Goodbye to Gravity zenekar lemezbemutató koncertjén a banda által használt pirotechnika miatt tűz ütött ki, ami eddig 32 emberéletet követelt (köztük a fellépő banda két tagjáét is), és közel 100 sérültet még ma is kritikus állapotban kezelnek a román főváros kórházaiban. A tragédia bekövetkeztében több ok is közrejátszott – a teremben nem volt működő tűzoltókészülék, vészkijárat is csak egyetlen, ember viszont valószínűleg jóval több, mint amennyire a helynek engedélye lett volna (a pontos számadatokról a különböző források mást és mást mondanak).

Az események nyomán a román hatóságok kedden őrizetbe vették a Colectiv klub három tulajdonosát, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel és károkozással vádolnak. November 3-án, szerda este 25 ezer tüntető vonult Bukarest utcáira Victor Ponta miniszterelnök, Gabriel Oprea belügyminiszter és Cristian Popescu Piedone, a város 4. kerületének polgármesterének lemondását követelve a tűzvédelmi előírások be nem tartatása miatt. A tüntetés lezárásaként mintegy 1000 ember a Colectiv előtt mécseseket gyújtott az áldozatok emlékére. Ma délelőtt Ponta (aki korábban már korrupciós ügybe is keveredett) és Piedone benyújtották lemondásukat.

Itthon eközben a HammerWorld magazin koncertszervező részlege, a Hammer Concerts bejelentette, hogy a november 6-án, pénteken a Barba Negrában megrendezésre kerülő Folkfest 2015 (Korpiklaani, Arkona, Dalriada és további zenekarok) rendezvényen megemlékezik a Colectiv klubban kitört tűzvész áldozatairól. Emellett felajánlják a rendezvény bevételének 10%-át, de minimum 1000 eurót (~315.000 forintot) a bukaresti tragédiában elhunyt vagy megsérült áldozatok számára. A közönségnek a bejárat előtt lehetősége lesz az áldozatok emlékére mécsest gyújtani és kihelyezett becsületkasszán keresztül további adományokkal támogatni a kezdeményezést. Az összegyűlt összeget a Hammer 2015. november 9-én, hétfőn átutalja az áldozatokat közvetlenül segítő Fundatia Estuar bankszámlájára, emellett pedig arra kéri a szervezőket és klubokat, hogy hasonló akciókkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez, megmutatva a metal színtér határokon átnyúló szoldaritását.