A 2000 utáni magyar underground meghatározó lemezeit gyűjti össze Bali Dávid első könyve

Kistermek nélkül nincs underground – ez a mottója Bali Dávid első, Kisterem című könyvének, ami az ezredforduló utáni magyar underground belső formálódát és generációváltását vizsgálja. A szerzőt reméljük, senkinek nem kell bemutatnunk, mivel korábban évekig a NuSkull főszerkesztője volt, azóta pedig sokmás kontextusban lehetett még találkozni a nevével, a HOTS zenei exportirodától az A38 Hajón át a kiváló Satelles zenekarig. A könyvről Dávid röviden ezt mondja:

Igyekeztem az elmúlt húsz év hazai keményzenei undergroundjának emléket állítani úgy, hogy 100 (szerintem) meghatározó, tudatosan a radar alatt mozgó zenekar 100 (szerintem) meghatározó hangfelvételéről írok benne. Akik nélkül azt éreztem, nem lehetne elmesélni az elmúlt 20 évet, és akiknél nem akartam, hogy elfelejtődjenek a lemezeik. A könyvet kordokumentumnak szántam azzal a céllal, hogy kirajzolódjon az a legmélyebb bugyrokban végbemenő nemzedékváltás, aminek jóvoltából az itthoni underground független, friss és mindig valamivel szemben definiálható maradhatott az én olvasatomban.

A könyv fülszövege pedig az alábbi:

A keményzenei underground fennmaradásának két alapszabálya van: hogy mindig valamivel szemben határozza meg magát, és hogy mindig önműködőnek, önfenntartónak kell maradnia.

A kisterem, Bali Dávid első könyve azt az időszakot öleli fel, mikor az internet maga alá gyűrte a lemezeladásokat, és a fájlcserélőknek köszönhetően új, online színtérrel gazdagodhatott a rendszerváltás utóhatásaira legérzékenyebb könnyűzenei szubkutúra. Legyen szó a hardcore/punkról, a MySpace-korszak sajátos műfajairól, a metal szélsőséges hangzásairól (doom, death, thrash, black, sludge, stb.), zenei határfeszegetésekről, nemzedékváltásról, elfelejtett sikerekről vagy be nem következett áttörésekről, a kisterem olyan arcképcsarnokot kínál 100 zenekar 100 lemezével 2000 és 2019 között, amivel elmesélhetővé, megvitathatóvá válik az elmúlt 20 év hazai undergroundjának belső formálódása.

A Kisterem az e-könyv formátumon túl az Empire Merch jóvoltából fizikai kötetként is megjelenik. Erre akkora a kereslet, hogy a 100 darabosra tervezett első széria tegnap pár óra alatt el is fogyott, így a készlet ma újabb 100 darabbal bővült, itt lehet rendelni belőle, illetve a könyvhöz készült pólóból is.

A grafikai arculatot Borbás Marci (harom.studio) jegyzi, Dávid szavaival ő az, „aki lényegében megálmodta az egész könyvet úgy, hogy az albumszerű lehessen, nélküle aligha lenne majd kézzelfogható ez az egész.” Emellett a kiadvány megjelenését a Hangőr Egyesület is támogatta.