9 nap alatt 9 magyar várost zajong végig a pozvakowski.

Van a hazai zeneiparnak az a jellemzője, hogy Budapesten kívül jóformán mindenki csak hétvégén koncertezik, a turnénak nevezett koncertsorozatok pedig abból állnak, hogy a bandák péntek délután beülnek a kisbuszba, vasárnap reggel kiszállnak, és újabb 5 napig rá se néznek a jobb sorsra érdemes járgányra.

A honi poszt-rock/experimentál/noise színtér bástyája, a pozvakowski. viszont most olyat lép, amilyenre talán még a Tankcsapda sem nagyon vetemedne. A budapesti csapat mától egészen jövő szombatig szünet nélkül járja körbe az ország klubjait, 9 nap alatt 9 koncertet tartva. Tisztára, mint nyugaton.

Ahogy a banda dobosa, Bánáti Zsombor fogalmaz:

Tizenhat-tizenhét éve turnézunk, de eddig főként külföld felé vettük az irányt. Tavaly jött az ötlet, hogy csinálni kellene egy igazi karikát Magyarországon. Nemcsak hosszúhétvégézni, két koncertet turnénak csúfolni, ahogy teszi azt rengeteg hazai zenekar, hanem beülni a buszba és mindennap játszani, leszámolva azzal a sztereotípiával, hogy itthon nem lehet hétfőn, kedden, szerdán koncertezni. Lehet, csak bele kell állni és csinálni.

A történetbe pedig az utolsó héten még egy további csavar is került, amikor a május 12-i székesfehérvári állomás akiesett a képből, így a banda egy egyelőre be nem jelentett, titkosnak tűnő bulin fog fellépni valahol a Dunántúlon, méghozzá – ahogy a facebookos posztjukban írták – „egy tálca sörért.” (A Lángoló Gitárok cikke szerint egyébként Dunaújvárosban.)

A pontos útiterv így a következő (a helyszínekre kattintva megnyílnak a fb-események):

05.11 – Győr, Dongó (+ Oaken)
05.12 – titkos buli
05.13 – Budapest, Instant (+ Rosa Parks, Torn From Earth)
05.14 – Miskolc, Tinta bicajos enklávé és bár
05.15 – Debrecen, Modem (+ Ghost Toast, Sungazers)
05.16 – Szolnok, TOMI (+ Korgoth)
05.17 – Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ (+ Perihelion)
05.18 – Szeged, Grand Café (+ Perihelion)
05.19 – Pécs, Szabadkikötő – Malomfesztivál warm-up (+ Lucy Dreamin’, Hendrigz)

Fotó: Somogyi Lajos – Bands Through the Lens