57 éves korában elhunyt Mark Lanegan

57 éves korában elhunyt Mark Lanegan, a Screaming Trees és a Queens of the Stone Age volt énekese. Az énekes, zenész, zeneszerző és író február 22-én reggel írországi lakásában tért örök nyugalomra. Halálának okai egyelőre ismeretlenek.

Lanegan a grunge egyik nagy úttörője volt. 1984-ben alapította meg a Screaming Trees nevű zenekart és olyan bandákkal taposta együtt a seattle-i grunge-ösvényt, mint a Nirvana, a Soundgarden vagy a Pearl Jam. A zenekar 2000-es feloszlása után a zenész teljes mértékben szólókarrierjére tudott koncentrálni. 12 lemezt adott ki: az elsőt 1990-ben, az utolsót 2020-ban.

2000-től elkezdett a Queens of the Stone Age-dzsel kokettálni és a nagy sikerű Rated R lemezen már ő is énekelt Josh Homme mellett. Noha a 2002-es Songs for the Deaf után már nem minősült hivatalos tagnak, egészen a 2013-as …Like Clockworkig állandó közreműködője volt a bandának. Ha már közreműködés, nem csak a rockzenében találta meg a közegét, szerepelt a Cult of Luna, a The Armed és a Lamb of God-gitáros Mark Morton egy-egy lemezén is. Utolsó hazai koncertjét 2019-ben adta a Dürerben.

Zenei karrierje mellett íróként is tevékenykedett életének utolsó éveiben. 2020-as memoárjában, a Sing Backwards and Weepben írt az alkohol- és drogproblémáiról, illetve részletesen kifejtette, milyen hatással volt rá a szerhasználat.

Mark Lanegan a rocktörténelem elmúlt 40 évének egyik megkerülhetetlen kulcsfigurája volt. Nyugodjék békében!